Pirmosios euro dienos: geriau degtinė, nei grąža litais

Pirmosios euro dienos: geriau degtinė, nei grąža litais

Su nedideliais nesklandumais, bet sėkmingai. Toks įspūdis apie euro įžengimą į uostamiestį bei Klaipėdos rajoną susidarė "Vakarų ekspreso" žurnalistams ketvirtadienį ir vakar kalbinant įvairius pardavėjus, paslaugų teikėjus bei klaipėdiečius ir rajono gyventojus.

Tiesa, šiandienos ir sekmadienio su didesniu nerimu dar laukia turgaus prekeiviai, vakar darbavęsi ištuštėjusiuose Klaipėdos turguose.

Ketvirtadienio įspūdžiai

Pirmąją 2015 metų dieną, kai Lietuva tapo euro zonos nare, nemažai klaipėdiečių užuot po švenčių ilsėjęsi namuose, traukė į prekybos centrus. Motyvai įvairūs - vieni norėjo kuo greičiau rankose palaikyti eurus, kiti - išleisti litus, treti - nusipirkti lauktuvių grįžtant į užsienį.

Klaipėdos "Akropolio" "Maximos" parduotuvė ketvirtadienį po pietų buvo pilnutėlė žmonių. Pasak prekybos centro darbuotojų, pirkėjai plūdo nuo pat 10 val. ryto.

Nežinia, ar tai tik sutapimas, bet didžioji dalis "Vakarų ekspreso" reporterių kalbintų pirkėjų - užsienyje gyvenantys lietuviai, atvykę šventėms pas gimines ir prieš išvykstant atgal užsukę nusipirkti lauktuvių arba, kaip buvo įpratę anksčiau - pigesnių maisto produktų. Tačiau ne vienas kalbintas užsienio lietuvis teigė, kad vežtis Lietuvoje pirktus maisto produktus po euro įvedimo nebeverta.

"Supratau, kad tik be reikalo užgriozdinsiu automobilio bagažinę. Kainos praktiškai tokios pat, kaip ir Norvegijoje. Anksčiau būdavo kitaip - daugelis produktų Lietuvoje buvo gerokai pigesni", - sakė į kasos čekį pažvelgęs Norvegijoje gyvenantis Vladimiras, vežinas pilnu vežimėliu prekių.

Tokios pat nuomonės buvo ir iš Vokietijos atvykęs paviešėti Arvydas.

"Vokietijoje gyvenu nuo 2000-ųjų. Tuomet atvykus iš Lietuvos vokiškos kainos labai gąsdino, o dabar, atvirkščiai - gąsdina grįžus į Lietuvą. Įvedus eurą tapo akivaizdu, tarsi juodu ant balto, kad kainos Lietuvoje nėra mažesnės. Kai kurios prekės kainuoja netgi daugiau. Vakar žentui į Vokietiją skambinau - dyzelis ten kainuoja 1,03 euro, o Lietuvoje - 1,08 euro", - kalbėjo Arvydas.

Vyrui keista ir tai, kad Lietuvoje esą per daug sureikšmintas euro įvedimas, per daug reklamos ir pompastikos.

"Kai eurą įvedė Vokietijoje - nieko panašaus nebuvo. O Lietuvoje taip viskas išpūsta, kad net juokinga. O gyvenimas yra gyvenimas. Štai Gargžduose esantis vienintelis viešasis tualetas šiandien nedirba vien dėl to, kad kasininkė neturi euro centų, kad galėtų grąžą atiduoti", - šypsodama kalbėjo Arvydas.

Belgijoje gyvenantys Aistė ir Julijus, atvirkščiai nei kiti kalbinti emigrantai, pažymėjo, kad Lietuvoje kainos gerokai patrauklesnės.

Visą straipsnį skaitykite dienraščio "Vakarų ekspresas" šeštadienio numeryje

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder