Nustatytos išimtys, kada grąžą po euro įvedimo dar bus galima atiduoti litais

Nustatytos išimtys, kada grąžą po euro įvedimo dar bus galima atiduoti litais

Nors nuo sausio 1 dienos dvi savaites atsiskaityti už prekes ir paslaugas bus galima ir litais ir eurais, o grąžą gauti tik eurais, Pasirengimo euro įvedimui koordinacinė grupė patikslino šio reikalavimo išimtis.

Pirmiausiai, vien tik eurais bus leidžiama atsiskaityti automatinėse prekybos vietose, pavyzdžiui degalinėse ar plovyklose, jei čia nėra kasininko ir nesudaryta galimybė atsiskaityti tiek litais, tiek eurais. Viešojo transporto priemonėse ir taksi duoti grąžą litais bus galima tik tais atvejais, jei klientas už paslaugą moka litais. Už važiavimą mokant eurais, grąžą taip pat bus privaloma pateikti eurais.

Kitais atvejais, sausio 1-15 dienomis duoti grąžą litais bus leidžiama tik dėl svarių priežasčių: jei prekeivis su savimi neturi pakankamo kiekio grynųjų eurų grąžai atiduoti; jei vienu kartu atiduodamos grąžos dydis neproporcingai viršija perkamos prekės ar paslaugos kainą ir tokiu atveju pardavėjas ar paslaugų teikėjas atidavęs grąžą nebeturėtų apyvartinių lėšų eurais; jei dienos apyvarta žymiai viršija įprastinę ir dėl to pardavėjas ar paslaugų teikėjas nebeturi eurų atiduoti grąžai.

Finansų ministerija įspėja, kad trimis pastarosiomis išimtimis pasinaudoję prekeiviai ar paslaugų teikėjai, paprašyti turės pateikti įtikinamus įrodymus, jog tikrai dėjo visas pastangas apsirūpinti grynaisiais eurais grąžai atiduoti.

"Noriu atkreipti dėmesį, kad tai ne taisyklė, o išimtis ir naudojimąsi ja reikės pagrįsti. Kviečiu verslą neatidėlioti ir jau šiandien išspręsti apsirūpinimo grynaisiais eurais klausimus, jei to dar nepadarė", - sakė darbo grupės pirmininkas, finansų ministras Rimantas Šadžius.

Visa išsami informacija šiuo klausimu bus paskelbta euras.lt interneto svetainėje.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder