Medikų atlyginimų didinimui pinigų 2021 metų biudžete kol kas nenumatyta

Medikų atlyginimų didinimui pinigų 2021 metų biudžete kol kas nenumatyta

2021 metų biudžete kol kas nenumatyta lėšų didinti medikų atlyginimus, sako valdantieji. Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) nurodo, kad pagal susitarimą medikų algų didinimas buvo suplanuotas iki 2020 metų. 

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mykolas Majauskas sako, jog pandemijos metu medikų atlyginimai turi būti didinami, todėl nauja Vyriausybė ir Seimas turės dėl to sutarti.

„Numatyti pinigai atlyginimus mokėti tik tokius, kiek jie padidinti šiais metais. Nenumatyta didinti medikų atlyginimus kitais metais. (...) Medikų indėlis mūsų visų gerovei yra pats svarbiausias ir didžiausias. Todėl pandemijos metu medikų atlyginimai negali nedidėti. Dabar jau naujosios Vyriausybės sutarimas, kiek, kaip ir kada“, – BNS teigė M. Majauskas.

Pasak jo, nei kitų metų valstybės, nei Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžete nenumatyta lėšų priedams medikams, dirbantiems su koronavirusu sergančiais pacientais. 

„Jie turės būti išmokėti, bet, mano supratimu, tos lėšos nenumatytos biudžete, planuojama juos mokėti iš rezervų, bet tai neatspindėta PSDF. Kai tai bus padaryta, didins deficitą“, – kalbėjo komiteto vadovas.   

Tuo metu Seimo Sveikatos reikalų komiteto vadovas Antanas Matulas skaičiuoja, kad 2020 metų metų atlyginimams išlaikyti kitais metais trūksta „keliasdešimt“ milijonų.   

„Didinimui nieko nenumatyta, bet vargu, ar užteks išlaikyti ir pasiektą padidinimą“, – BNS kalbėjo A. Matulas.

Jo teigimu, kitų metų sveikatos biudžetas auga labai nedaug: „Auga iš esmės šių metų pervestų į rezervą pinigų sąskaita“.   

SAM BNS patvirtino, kad pagal kolektyvinių derybų susitarimą medikų algų didinimas buvo suplanuotas ne vėliau kaip iki šių metų, o 2021 metais numatomos tik papildomos lėšos tęstinumui užtikrinti. 

„Šių metų balandį dar kartą padidintas asmens sveikatos priežiūros paslaugų finansavimas (skirta 130 mln. eurų PSDF rezervo lėšų) ir su gydymo įstaigomis už suteiktas paslaugas atsiskaitoma taikant padidintas jų bazinių kainų balo vertes (sudarytos galimybės gydymo įstaigoms didinti darbuotojų darbo užmokestį). Todėl 2021 metų PSDF biudžeto projekte numatomos papildomos lėšos šių įsipareigojimų tęstinumui užtikrinti“, – BNS pateiktame atsakyme tvirtina SAM. 

BNS per savaitę negavo konkretaus SAM atsakymo, kiek lėšų medikų algoms numatyta 2021-ųjų PSDF biudžete.  

„PSDF biudžete atskiros medikų atlyginimų eilutės nėra. Gydymo įstaigos finansuojamos atsiskaitant už suteiktas sveikatos priežiūros paslaugas. Kokią dalį gautų pajamų skirti medikų atlyginimams, sprendžia pačios gydymo įstaigos“, – teigiama ministerijos atsakyme.  

SAM taip pat nurodė, kad kadenciją baigiančios Vyriausybės parengtame 2021 metų PSDF biudžeto projekte sveikatos priežiūros išlaidos sieks 264 mln. eurų. Fondo pajamos kitąmet turėtų sudaryti 2,4 mlrd. eurų, arba 2,8 proc. daugiau negu 2020 metais. 

SAM teigimu, pagal 2017 metų susitarimą su medikų profsąjungomis vidutinis gydytojų atlyginimas iki antrojo šių metų pusmečio pradžios turėjo būti ne mažesnis kaip trys vidutiniai darbo užmokesčiai (VDU) – 3250 eurų (prieš mokesčius), o slaugytojų – ne mažesnis kaip 1,5 VDU – 1625 eurų.

SAM teigimu, šių metų liepą gydytojų vidutinis darbo užmokestis siekė 3158 eurus (iki mokesčių), o slaugytojų – 1623 eurus. 

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder