Kaip taupyti ruošiant maistą?

Kaip taupyti ruošiant maistą?

Virtuvėje svarbūs ne tik teisingi mitybos, bet ir finansiniai įpročiai. Ruošdami maistą sumaniai galite ne tik sutaupyti pinigų, bet ir spręsti maisto švaistymo problemą.

Maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė sako, kad ruošdama maistą ji visuomet stengiasi elgtis sumaniai tiek finansine, tiek tvarumo prasme.

„Man svarbu taupyti ruošiant maistą. Ne tik dėl asmeninių finansų, bet ir dėl to, kad maisto švaistymas yra viena didžiausių šiuolaikinio pasaulio problemų. Išmesdama maistą jaučiuosi blogai, todėl savo virtuvėje to vengiu, planuoju savaitės meniu ir pirkinius, visada peržiūriu turimus produktus, nekaupiu jų, atvirkščiai – stengiuosi sunaudoti. Man patinka likučius integruoti į receptus, su jais sukurti naujus skonius“, – sako K. Pišniukaitė-Šimkienė.

Pasak maisto tinklaraštininkės, beveik visas maistas, keliaujantis į šiukšliadėžę gali būti panaudotas – galbūt užšaldytas, galbūt integruotas į vakarienės receptą. K. Pišniukaitė-Šimkienė sako, kad net ir iš daržovių lupenų galima išvirti puikiausią daržovių sultinį, subalansuota, sveika ir skani mityba tikrai nėra brangi, tik reikia suformuoti keletą taupyti padedančių įpročių.

Sunaudokite maisto likučius

Ruošiant maistą dažnai lieka nesunaudoti įvairūs produktai ar jų dalys. Jungtinių Tautų maisto ir žemės ūkio organizacija pateikia duomenis, kad per metus žmonės išmeta net 1,3 milijardus tonų maisto. Tad įvairius likučius galite panaudoti naujiems patiekalams. Nebijokite eksperimentuoti virtuvėje – taip sukursite originalių receptų.

Planuokite savaitės meniu

Norėdami išvengti maisto švaistymo ir turėti kuo mažiau likučių namuose, susiplanuokite savaitės meniu. Prieš susidarydami produktų sąrašą, peržiūrėkite šaldytuvo, spintelių turinį. Tuomet pasiruoškite sąrašą produktų, kurių reikės įsigyti parduotuvėje, susirašykite, kokius patiekalus gaminsite pusryčiams, pietums ir vakarienei. Planuokite meniu taip, kad pirmiausia sunaudotumėte jau turimus greitai gendančius produktus. Sutaupysite ne tik pinigų, nes nepirksite nebūtinų produktų, tačiau ir laiko bei jėgų.

Naudokite maisto atsargas

Dažno mūsų lentynose rasime tokių ilgai negendančių produktų, kurių panaudoti taip ir nesugalvojame. Pati paprasčiausia avižų ar grikių košė retai yra mūsų svajonių patiekalas. Tačiau įdėję vieną kitą papildomą ingredientą, eilinę košę galime paversti neeiliniu patiekalu. Galbūt metas suteikti šansą kūrybingumui virtuvėje ir jau kurį laiką be dėmesio stovinčioms lentynoje maisto atsargoms?

Sekite naujienas prekybos centrų leidiniuose

Daugelis prekybos centrų siūlo įvairius produktus su akcijomis. Nepamirškite ir mažųjų verslų, vietos ūkininkų, kurie gali pasiūlyti pačių įvairiausių šviežių ir kokybiškų produktų už prieinamą kainą. Stenkitės pirkti sezonines daržoves ir vaisius, kurie yra pastebimai pigesni nei nesezoniniai produktai.

Užsiimkite sodininkyste

Sodininkystė – dar viena veikla, kuri gali padėti sutaupyti pinigus virtuvėje, bet nereikalaujanti didelių investicijų. Jei dar nesate nieko auginę, pradėkite nuo paprastų žolelių ar salotų, kurios nereikalauja daug priežiūros. Jei gyvenate bute, galite pasidaryti sodelį balkone. Mėtos ar melisos puikiai tiks kaip kambarinės gėlės, kurios ne tik papuoš namus, bet ir galėsite pasidaryti gardžios, natūralios arbatos.

Maisto produktus laikykite tinkamoje vietoje ir temperatūroje

Jeigu matote, kad nesunaudosite tam tikrų produktų, juos užšaldykite šaldymo kameroje. Taip sumažinsite išmetamo maisto (ir pinigų). Nepamirškite tinkamai laikyti vaisių ir daržovių – taip juos ilgiau išlaikysite šviežius ir nebūsite priversti pirkti naujų, nespėję sunaudoti senųjų. Pavyzdžiui, salotas uždenkite drėgnu popieriniu rankšluosčiu, ridikėlius sudėkite į stiklainį su šaltu vandeniu. Taip daržovės ilgiau išlaikys savo drėgmę ir traškumą.

Įtraukite į maisto racioną gerųjų riebalų

Savo racione nepamirškite panaudoti gerųjų riebalų: avokado, pupelių, sėklų ar riešutų. Taip valgydami išalksite lėčiau, suvalgysite mažiau ir tokia mityba puikiai tiks jūsų sveikatai.

Gaminkite paprastą maistą

Verčiau rinkitės paprastus patiekalus, kurie nereikalautų daug sudedamųjų dalių. Įvairūs egzotinių patiekalų ingredientai kainuoja brangiau ir vėliau dūla spintelėse.

Ekspromtu nepirkite receptų knygų

Trūkstant idėjų, kokius patiekalus galima gaminti? Pirmiausia inspiracijų paieškokite internete. Daug turinio yra socialiniuose tinkluose ir tinklaraščiuose, kuriuose rasite įdomių patiekalų su nuotraukomis bei kitų vartotojų komentarais. Taip atrasite ir tuos tinklaraščių bei knygų autorių, kurių receptai bus artimiausi jūsų skoniui ir taip galėsite išsirinkti jūsų poreikius labiausiai atitinkančią receptų knygą.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder