Įvedant eurą programuotojai lupikaus iš verslininkų

Įvedant eurą programuotojai lupikaus iš verslininkų

Nuo rugpjūčio 22 d. visi fiziniai ir juridiniai asmenys parduodami prekes kainas turės nurodyti ir eurais, ir litais. Ne išimtis ir interneto parduotuvės bei įvairios prekes siūlančios interneto svetainės, kurių Lietuvoje suskaičiuojama net iki kelių dešimčių tūkstančių.

Jau senokai galvos skausmu tapęs euro įvedimas stambiems prekybininkams kainavo milijonus, o dabar atėjo eilė smulkiesiems verslininkams, kurie privalo susitvarkyti ne tik savo mažytes parduotuvėles ar taip vadinamus butikus, bet ir elektronines parduotuves ir interneto svetaines.

Vieni serverio paslaugų teikėjai siūlo tai padaryti automatizuotai ir nemokamai, įdiegdami į svetainę ar elektroninę parduotuvę šiam tikslui paprasčiausią dvejopas kainas rodantį modulį, o kiti, pavyzdžiui, svetaine.lt, pasirinko smulkiuosius verslininkus piktinantį sprendimą – perkelti euro įvedimo sąnaudas ant klientų pečių ir išsiuntinėti sąskaitas už esą papildomas programavimo paslaugas, nors elektronines parduotuves pastarieji tik nuomojasi ir neturėtų investuoti į programinius sistemos pakeitimus. Tokią pačią problemą turi ir nuomojantys buhalterines programas.

Kauno verslininkų namų direktorius Donatas Žiogas tvirtina, kad euro įvedimas – opi problema smukiesiems verslininkams, o didelė dalis informacinių technologijų įmonių prieš euro įvedimą siekia pasipinigauti.

„Pirmiausia reikėtų žiūrėti sutartinius įsipareigojimus, kokie yra tarp mažų įmonių ir IT kompanijų, kurios teikia tas paslaugas. Tiesiog yra sutartyse numatytos papildomos išlaidos, susijusios su tokiomis nenumatytomis situacijomis kaip valiutos keitimas. Savo tarpe taip pat turime tokių atvejų, kur stebime IT kompanijų pasipinigavimą susijusį su euro įvedimu“, - „Žinių radiją“ patikino D.Žiogas.

Jis įsistikinęs, jog bus bandymų specialiai pakelti programavimo darbų kainas įvedant eurą.

„Jau turime atvejų, kai buhalterines programas aptarnaujanti įmonė, ryšium su kainų skelbimu sąskaitose faktūrose yra užsiprašiusi 500 litų. O papildomai su kompiuterinės programos keitimu susijusio su kitais metais sausio 1 d. įvedamu euru prašo 3000 litų“, - pasakojo D.Žiogas.

Kauno verslininkų namų direktorius siūlo euro įvedimą prižiūrinčioms valstybės institucijoms kontroliuoti ne tik prekybininkus, nevengiančius pakelti kainas prisidengiant euru, bet ir informacinių technologijų įmonės bei programuotojus.

Parengė Monika Burvytė

Laida „Verslo akademija“ transliuojama penktadieniais 11.10 val.


Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder