Interneto žiniasklaidos asociacijos (IŽA) pozicija dėl neteisėtos valstybės pagalbos įsigyjant „Eurolygos“ transliacijų teises

Interneto žiniasklaidos asociacijos (IŽA) pozicija dėl neteisėtos valstybės pagalbos įsigyjant „Eurolygos“ transliacijų teises

Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija (LRT) trečiadienį pranešė pasirašę sutartį dėl teisių transliuoti naujojo sezono Eurolygos rungtynes, kuriose žais Kauno „Žalgiris“.

„Eurolyga“ dar 2019 m. informavo potencialius pirkėjus apie galimybę įsigyti vartotojams nemokamai prieinamų transliacijų teises. Norą tokias teises įsigyti ir savo nemokamose platformose transliuoti, be valstybės remiamo LRT pretendavo bent trys nepriklausomi transliuotojai. Galų gale, kol kas neatskleistą visuomenei kainą pasiūliusi, transliacijos teises įgijo LRT.

Pasak IŽA vadovo Arno Marcinkaus, šis įvykis puikiai atskleidžia priežastis, kodėl IŽA pateikė skundą dėl neteisėtų Lietuvos Respublikos veiksmų teikiant valstybės pagalbą Lietuvos nacionaliniam radijui ir televizijai.

„Europos Sąjungos teisė teigia, kad valstybė gali nuspręsti remti visuomenei svarbių paslaugų teikimą, jeigu rinka negali pasiūlyti tokių paslaugų be valstybės įsikišimo. Šiuo atveju, komerciniai transliuotojai buvo pasiruošę tokias paslaugas teikti ir transliuoti „Eurolygą“ vartotojams nemokamai prieinamose platformose. Tai patvirtina trys nepriklausomi transliuotojai dalyvę konkurse.  Nepaisant to, jie komerciškai pagrįstai konkuruoti negalėjo dėl netinkamai panaudotos valstybės paramos. Šiuo konkrečiu atveju valstybės parama buvo panaudota situacijoje, kurioje valstybės intervencija buvo absoliučiai nereikalinga – visuomenės poreikiai būtų patenkinti ir normaliomis rinkos sąlygomis,“ - sako A. Marcinkus.

IŽA vadovas teigia, kad „Eurolygos“ teisių įsigijimo suderinamumo su valstybės pagalbos taisyklėmis klausimas neabejotinai sudarys vieną iš labai svarbių Europos Komisijai pateikto skundo nagrinėjimo epizodų ir galiausiai šis faktas bus teisiškai įvertintas.

Transliuoti „Eurolygos“ artimiausio sezono varžybas savo nemokamose platformose pretendavę du rinkos žaidėjai – DELFI ir „All media Lithuania“, kuriai priklauso TV3 kanalų grupė – atskleidžia pasiūlymų sumas. DELFI generalinis direktorius Vytautas Benokraitis viešai paskelbė, jog siūlė už transliacijų teises 1mln EUR. O generalinės „All media Lithuania“ vadovės Lauros Blaževičiūtės teigimu, jų pasiūlyta kaina už transliacijas didžiausioje Lietuvos televizijoje buvo artima DELFI siūlytai kainai.

LRT nėra pateikę oficialios sandorio sumos.

Europos Komisijos patvirtintas visuomenei svarbių paslaugų apibrėžimas, kuriame sakoma, kad tokias paslaugas valstybė gali finansuoti, tik jeigu rinka nėra pajėgi teikti analogiškų paslaugų be valstybės įsikišimo: https://ec.europa.eu/competition/state_aid/overview/public_services_en.html

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder