Britų analitikas įvardijo euro pavojus Lietuvai

Britų analitikas įvardijo euro pavojus Lietuvai

Įėjimas į euro zoną suteiks Lietuvai naujų galimybių, tačiau valiutos pasikeitimas šaliai gresia paklausos sumažėjimu ir gamybos bei eksporto susitraukimu.

Tokią nuomonę ketvirtadienį vykusioje jubiliejinėje Lietuvos pramonininkų konfederacijos konferencijoje "Pasaulio ekonomikos tendencijos ir Lietuvos pramonė" išsakė "The Economist Intelligence Unit" Vidurio ir Rytų Europos skyriaus Londone analitikas Aleksas Nysas (Alex Niece).

"Lietuva, įveikusi infliacijos kriterijų, jau gali įsivesti eurą, nors 2009 m. niekas to neprognozavo. Įėjimas į euro zoną suteiks Lietuvai naujų galimybių, bet taip pat egzistuos ir tam tikros rizikos", - pažymėjo jis.

Pasak analitiko, šalyje tikėtini tam tikri makroekonominiai disbalansai, dėl kurių gali mažėti paklausa, trauktis gamyba ir eksportas.

"Bet jeigu Lietuva augs greičiau nei Europos Sąjunga, jai gali pavykti išvengti šių grėsmių - su sąlyga, kad bus išlaikoma glaudi atlyginimų kontrolė. Tai padėtų išsaugoti konkurencingumą ir dar jį padidinti", - sakė A. Nysas.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder