10 praktinių patarimų pasitinkant eurą

10 praktinių patarimų pasitinkant eurą

2015 m. sausio 1 d. Lietuvos nacionaline valiuta tampa euras. Litai kaip mokėjimo priemonė galutinai nustos galioti 2015 m. sausio 16 d., o išsikeisti grynuosius litus bus galima neribotą laiką. Tam, kad valiutos pasikeitimas nesukeltų nepatogumų, pateikiame dešimt patarimų, kurie gali būti naudingi pirmąsias dvi 2015 metų savaites.

Parduotuvėse su kortelėmis paprasčiau

Sausio 1-15 d. atsiskaityti už prekes ir paslaugas galima litais ir eurais. Tuo tarpu grąža, išskyrus kelias išimtis, turi būti atiduodama eurais. Prekybininkų skaičiavimais, dirbant dviem valiutomis, aptarnauti vieną grynaisiais pinigais atsiskaitantį pirkėją gali užtrukti 2-3 kartus ilgiau nei įprasta. Todėl norėdami apsipirkti be streso ir netikėtumų, žinokime pagrindinius dalykus:

1. Nesupainiokime kainų eurais ir litais – tam tereikia atidžiai peržiūrėti etiketėse bei mokėjimo kvituose nurodytą informaciją. Atsiminkime oficialų kursą (1 euras lygus 3,45280 lito) ir nepasiduokime galimam klaidingam įspūdžiui apie neva triskart sumažėjusias prekių ir paslaugų kainas. Kainos dviem valiutomis – litais ir eurais – bus skelbiamos iki 2015 m. birželio pabaigos, o ne vėliau kaip nuo sausio 15 d. kainos eurais etiketėse turi būti nurodomos ne mažesniu šriftu nei kainos litais.

2. Esant galimybei, atsiskaitykime mokėjimo kortelėmis – tai operatyviausias atsiskaitymo būdas dviejų valiutų galiojimo periodu!

3. Nesinaudokime parduotuvėmis kaip valiutos keityklomis: esant galimybei, už mažos vertės pirkinius atsiskaitykime atitinkamai nedidelio nominalo banknotais ar monetomis.

4. Neverskime kasininkų perskaičiuoti žvangančio taupyklių turinio. Verta žinoti, kad pardavėjai ir paslaugų teikėjai per vieną atsiskaitymą neprivalo priimti daugiau kaip 50 monetų, nepaisant jų vertės (t.y. nesvarbu, ar atnešime 51 monetą po vieną centą, ar 51 monetą po 5 litus).

5. Būkime kantrūs ir tolerantiški pardavėjų bei kitų pirkėjų atžvilgiu.

Pinigų keitimas: skubėti neverta

Jei turime sukaupę didesnes sumas grynųjų litų, kurių nepavyks išleisti per dviejų valiutų galiojimo laikotarpį, tuomet verta pasinaudoti nemokamomis valiutos keitimo paslaugomis. Keli paprasti patarimai gali palengvinti pinigų keitimo procesą:

6.  Be ypatingo reikalo neskubėkime keisti litų pirmosiomis 2015 m. savaitėmis – ir banknotai, ir monetos bus keičiamos ilgą laiką, o Lietuvos banke keitimo laikas apskritai neribojamas. Litai nemokamai keičiami: 343 bankų padaliniuose – iki birželio 30 d. (nuo liepos 1 d. iki gruodžio 31 d. 89 padaliniuose bus galima išsikeisti tik litų banknotus), 330 Lietuvos pašto skyrių – iki kovo 1 d., 14 kredito unijų skyrių – iki kovo 1 d., 3 Lietuvos banko kasose – neribotą laiką.

7. Visos keitimo vietos ir jų darbo laikas nurodyti interneto svetainėje www.euras.lt. Išmaniųjų įrenginių naudotojai gali įsidiegti svetainėje esančias mobiliąsias aplikacijas, padėsiančias lengvai surasti artimiausias keitimo vietas. Nesinaudojantys internetu ar išmaniaisiais įrenginiais artimiausias keitimo vietas gali sužinoti paskambinę nemokama euro telefono linija 8 800 34528.

8. Norint išsikeisti daugiau nei 15 tūkst. litų, privaloma iš anksto įspėti banko skyrių, kuriame ketinama keisti pinigus. Lietuvos pašto skyriuose vienos operacijos metu galima bus išsikeisti ne daugiau kaip 1000 eurų (3 452,80 lito).

9. Litus į eurus keičia tik Lietuvos bankas, komerciniai bankai, Lietuvos paštas ir kredito unijos, todėl saugokimės sukčių, siūlančių iškeisti valiutą kitose keitimo vietose, pavyzdžiui, gatvėje ar namuose. Apie tokius atvejus būtinai praneškime policijai.

10. Susiruošę į valiutos keitimo vietą, nepamirškime asmens dokumento (paso, asmens tapatybės kortelės) – valiutą keičiančios įstaigos turi teisę jo paprašyti.

Jei kyla klausimų ar neaiškumų, susijusių su euro įvedimu, atsakymus galima rasti interneto svetainėje www.euras.lt arba paskambinus nemokama euro linija 8 800 34 528.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder