Žuvų aukcione parduotos pirmosios menkės

Žuvų aukcione parduotos pirmosios menkės

Vakar

Vakar per pietus iš jūros grįžo žvejybos laivas "100", pargabenęs pirmas 2 tonas sugautų menkių, kurios vakar pirmą kartą parduotos żuvininkystės produktų aukcione.

Vakar, ketvirtadienį, sovietmečiu buvusią žuvies dieną, pradėjo darbą pirmas Baltijos šalyse žuvų aukcionas, esantis Klaipėdoje. Į istoriją pateko ir pats aukcionas kaip pirmas Lietuvoje per visą jos istoriją, ir laivas "100" atgabenęs pirmą žuvies partiją, ir pirmieji du pirkėjai - UAB "Pasaulio žuvys" ir viena individuali įmonė.

Paklaustas, kodėl aukcionas darbą pradeda tik dabar, UAB "Klaipėdos żuvininkystės produktų aukcionas" (KŽPA) direktorius Vaidas Marcinkėnas atsakė, kad iki rugsėjo 15 d. dar galiojo Europos Sąjungos draudimas gaudyti menkes. Be to, visą šią savavaitę štormavo, tad lietuvių žvejybos laivai tebestovi prie krantinių żvejybos uostelyje. V. Marcinkėno manymu, žvejai į Baltijos jūrą turėtų patraukti sekmadienį, tada po trijų dienų prasidės pagrindinė prekyba aukcione.

Vidutinysis Juodosios jūros seineris "100", priklausantis UAB "Banginis", jūroje prabuvo tris dienas ir į uostą pargabeno 2 tonų ir 300 kg laimikį. Nikolajaus Cypelevo vadovaujamai 6 žmonių laivo įgulai toliau žvejoti taip pat trukdė stiprus vėjas.

UAB "Banginis" direktorius ir Vakarų Lietuvos žvejų ir žuvies perdirbėjų konfederacijos pirmininkas Algirdas Aušra "Vakarų ekspresui" sakė, jog latviai jūroje jau žvejoja pilnu tempu, nes esą paslankesni.

"Banginio" direktoriaus teigimu, bendrovė ketina menkes nuolatos parduoti Lietuvos aukcione, nors jas galima ir kur kitur realizuoti. Paklaustas, ar jis esąs šioks toks patriotas, nusijuokė ir sakė suprantąs, kad aukcionui iš pradžių pradėti darbą yra labai sunku. Yra dar nemažai abejojančių žvejų, ar naudotis jo paslaugomis.

Kol kiti žvejybos laivai žvejų uostelyje laukia geresnių orų, UAB "Banginis" seineris "100" į žuvų aukcioną pristatė pirmąsias menkes"Vėliau, kai bus pristatomas didenis žuvies kiekis ir nuolatos, aukcionui bus lengviau. Dabar reikia pradėti dirbti, paskui matysime", - sakė pokalbininkas.

Paklaustas, ar konfederacija rekomenduoja savo įmonėms narėms irgi parduoti menkes žuvų aukcione, A. Aušra atsakė, jog konfederacija, būdama visuomeninė organizacija, negali daryti įtakos savo narių ūkinei veiklai. Jie patys turi nuspręsti, kam parduoti savo žuvį.

V. Marcinkėno teigimu, aukcionas jau turi tris klientus užsieniečius iš Europos Sąjungos šalių, o Lietuvoje žada bendradarbiauti didieji prekybos centrai, žuvies perdirbimo įmonės. Paklaustas, kas yra didžiausias žuvų aukciono konkurentas, V. Marcinkėnas atsakė, jog bet kas, kas pasiūlys žuvį supirkti didesne kaina nei aukcione.

Dalia BIKAUSKAITĖ

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder