Žadama reguliuoti terminalo transporto srautą

Žadama reguliuoti terminalo transporto srautą

Vakar Klaipėdos mero Vytauto Grubliausko svetainėje apsilankę AB "DFDS Seaways" ir Centrinio Klaipėdos terminalo (CKT) vadovai aptarė autotransporto situaciją, kuri susidarys šios vasaros pradžioje, kai į šią vietą iš Jūrų perkėlos terminalo bus perkelti ir į Švediją plukdantys keltai.

Šiuo metu į CKT yra perkelti tik į Vokietiją plaukiantys keltai. Kad nekiltų problemų dėl autotransporto išvažiavimo, Minijos g. ir CKT sankryžos šviesoforas dirba trumpiausiu režimu - iš terminalo per ciklą išvažiuoti išleidžiama tik po kelis automobilius.

Pasak "DFDS Seaways" generalinio direktoriaus Jono Nazarovo, į CKT perkelta dar viena keltų linija transporto srautą padidins apie 30 proc. Kai visos linijos bus sukeltos į CKT, Baltijos pr. vidutiniškai abiem kryptimis per parą važiuos apie 600 sunkiojo transporto priemonių. Šiuo metu jų važiuoja 380.

Meras pasidžiaugė, kad į Švediją plaukiančių keltų tvarkaraščiai nesutampa su miesto transporto piku. Keltai atplaukia 9 val. ir išplaukia 21 val.

"Negalima laukti, kol kur nors susidarys kamščiai. Reikia stengtis reguliuoti keltų transporto srautus. Tačiau vien tik mūsų jėgomis, vien tik reguliuojant transporto srautus ir derinant šviesoforų režimus situaciją suvaldyti būtų labai sudėtinga. Būtina įtikinti tiek Vyriausybę, tiek Susisiekimo ministeriją, kad Baltijos prospekto ir Šilutės plento sankryžos rekonstrukcija turi būti atliekama kiek įmanoma greičiau. Negalima pamiršti ir Baltijos bei Taikos prospektų sankryžos rekonstrukcijos svarbos. Mes suprantame, kad neturime trukdyti verslui veikti, tačiau gyvenimo kokybė mieste dėl to tikrai neturi pablogėti", - sakė V. Grubliauskas.

J. Nazarovo teigimu, "DFDS Seaways" dar nėra priėmusi galutinio sprendimo perkelti Švedijos liniją į CKT, dar tebesvarsto visus už ir prieš, tačiau norima tai padaryti iki vasaros pradžios.

"Turėsime pasirengę planą B tam atvejui, jeigu Baltijos prospektu būtų neįmanoma važiuoti. Ko gero, būtų išnaudojamos aplinkinės gatvės. Mūsų siekiamybė, kad mūsų transporto srautas miestiečiams būtų nematomas. Baltijos prospektas yra paskutinė IXB transporto koridoriaus atšaka, tačiau ji šiek tiek stokoja funkcionalumo, kurį turi kelias Klaipėda-Vilnius", - sakė J. Nazarovas.

Pasak CKT generalinio direktoriaus Karolio Grigalausko, terminalo infrastruktūra turės "sugerti" visą transporto srautą, kad jis kuo mažiau laiko praleistų miesto gatvėse.

"Mes privalėsime padaryti savo namų darbus. Be to, terminalas ruošiasi plėtrai. Numatomi perspektyviniai sklypai, kurie galėtų būti panaudoti transportui kaupti", - sakė jis.

Kol kas didelio "DFDS Seaways" keltų krovinių padidėjimo neprognozuojama, tad nemanoma, kad susidarytų kokia nors dramatinė situacija.

Paklaustas, ar CKT neplanuoja atidaryti kokios nors naujos linijos, K. Grigalauskas atsakė: "Kai visos linijos bus perkeltos į terminalą, bus išnaudojama apie 80-90 proc. jo pajėgumo. Norėdami pritraukti į terminalą naujų linijų, turėtume planuoti tolesnę terminalo plėtrą. Šiandien tokių planų neturime."

"Kol kas stebime krovinių augimo tendencijas - apie 5 procentai per metus. Tačiau mes neturime daug vietos didėti, kol nebus naujų laivų. Naują laivą pastatyti nėra taip paprasta, kadangi laivų statyklų pasaulyje, ypač Europoje, labai smarkiai sumažėjo. Visos Azijos laivų statyklos turi gana daug darbo, tad naują laivą pastatyti trunka apie 3 metus. Taigi, dar yra laiko išspręsti miesto infrastruktūros problemas", - juokavo J. Nazarovas.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder