Vyriausybės pažadai kai kam kelia juoką

Vyriausybės pažadai kai kam kelia juoką

Naujosios Vyriausybės programą pristačiusio paskirtojo premjero socialdemokrato Algirdo Butkevičiaus pažadai nuo kitų metų minimalią algą didinti iki 1000 litų, įvesti PVM mokesčių lengvatas atskiroms prekių grupėms, o eurą įsivesti 2015-aisiais oponentams kelia šypseną. Vieni tai vadina planuojamų barono Miunhauzeno žygdarbių sąrašu, o kiti - vaizdinga Ostapo Benderio kalba šachmatų klubo "Keturi žirgai" nariams.

Savo ruožtu A. Butkevičius teisinosi, kad tai tik programa, o ne veiksmų planas.

Paskirtasis Vyriausybės vadovas akcentavo, kad pagrindinis šio ministrų kabineto veiklos efektyvumo matas - Lietuvos žmonių gerovė, o pagrindinė vertybė ir gerovės šaltinis - darbas, todėl itin didelis dėmesys bus skiriamas užimtumo didinimui ir naujų darbo vietų kūrimui.

"Labai svarbi ekonomikos atsigavimo sąlyga - dirbančiųjų ir darbdavių dialogas, grindžiamas solidarumu ir socialiniu teisingumu. Krizės sunkumais turime dalintis visi. Sunkumų negalima perkelti tik ant paprastų žmonių pečių. Reikia užtikrinti, kad ekonomikos augimo rezultatais, gerėjančia gyvenimo kokybe turės galimybę pasinaudoti visi visuomenės nariai, bet ne tik stipresnieji", - iš tribūnos Seime kalbėjo A. Butkevičius.

Jo manymu, yra nenormalu, kad vidutinė alga Vilniaus regione siekia apie 2600 litų, o atokesnėse šalies vietose ji neviršija 1200 litų.

Mokesčiai kapitalui

Jis išskyrė dvylika naujosios Vyriausybės veiklos prioritetų - mažinti nedarbą, skurdą ir socialinę atskirtį, stiprinti finansinį tvarumą, įsivesti eurą, efektyviai panaudoti Europos Sąjungos (ES) lėšas, kompleksiškai peržiūrėti mokesčių sistemą, mažinti "Sodros" įsipareigojimus, spręsti energetikos problemas, pastatyti suskystintų dujų terminalą, keisti švietimo ir mokslo politiką, spartinti technologijų pažangą, pasirengti Lietuvos pirmininkavimui ES, vykdyti užsienio politikos tęstinumą. Įsivesti eurą Lietuva, pasak A. Butkevičiaus, turėtų iki 2015 m.

DŽIAUGIASI. A. Kubilius sveikina nuostatą, kad nebus įgyvendinami daugelis populistinių pažadų, kuriuos dabartiniai valdantieji dalijo prieš rinkimus. 

Skatinant ekonomiką ir subalansuojant viešuosius finansus A. Butkevičius žadėjo pagrindinį dėmesį sutelkti ne į biudžeto ir kitų nacionalinių fondų išlaidų mažinimą, bet į pajamų, kurios, pasak jo, didės dėl ekonomikos atsigavimo, augimą. A. Butkevičiaus manymu, šiuo metu Lietuvoje per menkai apmokestinamas kapitalas. Tik menką dalį, 5-7 proc., biudžeto įplaukų sudaro mokesčiai už kapitalą. Užtat darbo pajamos apmokestinamos per daug. Todėl biudžeto pajamos už kapitalą turi didėti, o už darbą - mažėti", - sakė paskirtasis premjeras.

Jis aiškino, kad pastebėjęs galimą mokesčių nusukinėjimo schemą, kuomet verslas naudojasi atsivėrusiomis įstatymo spragomis.


"Bus atidžiau nagrinėjamos, pavyzdžiui, pelno apskaitos tam tikros peripetijos. Neseniai buvo priimtas įstatymas, kuriame yra numatyta, kad verslas, kuris turi keletą arba daug įmonių, gali konsoliduoti pelną. Mes dabar atliksime analizę, ar nėra specialiai, sukuriant tam tikras nuostolingas įmones, parodomas didžiulis nuostolis, o kita veikla, vystoma kitoje įmonėje, duoda didžiulį pelną, ir kada konsoliduoji pelną per visas tas įmones, parodai, kad bendras konsoliduotas pelnas yra neapmokestinamas", - aiškino paskirtasis premjeras.

ĮVERTINO. E. Masiulis Vyriausybės programą sulygino su vaizdinga Ostapo Benderio kalba šachmatų klubo "Keturi žirgai" nariams.

Jis taip pat neatmetė galimybės, kad bus įvestas naujas, finansinių sandorių mokestis. O iš jo surinktos pajamos bus skiriamos skatinti jaunus žmones įsigyjant būstą ar gaunant paskolą.

Be to, naujoji Vyriausybė ketina įvesti visuotinį nekilnojamojo turto mokestį, kuris būtų mokamas sykiu su žemės mokesčiu.

Pajuokos objektas

Laikinai premjero pareigas einantis konservatorius Andrius Kubilius naujosios Vyriausybės programą vertina skeptiškai. "Turime dokumentą, kurį man būtų sunku pavadinti Vyriausybės programa. Tai toks labiau gražių ketinimų rinkinys. Teigiamas aspektas tik tas, jog iš programos matyti, kad nebus įgyvendinami daugelis tų gana populistinių pažadų, kuriuos girdėjome prieš rinkimus. Viena vertus, gerai, kad paaiškėjo, ko nedarys Vyriausybė, bet kita vertus, neaišku, ką gi Vyriausybė darys", - svarstė konservatorius.

"Galėčiau tik pasidžiaugti, kad Vyriausybė nebeplanuoja progresinių mokesčių, kaip buvo kalbama rinkimų kampanijos metu, nes programoje yra tik kalbama apie didesnį mokesčių progresyvumą", - sakė A. Kubilius.

Tačiau Liberalų sąjūdžio atstovė Dalia Kuodytė šią programą pavadino "niekada nemelavusio barono Miunhauzeno žygdarbių sąrašu". "O juk prisimename, kad baronas savo žygdarbius kruopščiai planavo ir net žinojo datas, kada atliks vieną ar kitą žygdarbį", - sakė D. Kuodytė.

Užtat Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eligijus Masiulis buvo dar kategoriškesnis. Jis A. Butkevičiaus Vyriausybės programą sulygino su vaizdinga Ostapo Benderio kalba šachmatų klubo "Keturi žirgai" nariams. "Tai tik gerų deklaracijų rinkinys. Atrodo, kad į ją buvo sudėtos koalicijos partnerių priešrinkiminių programų nuostatos, kurios vienos kitoms prieštarauja. Ketinama mažinti PVM kai kurioms prekių grupėms, o taip pat žadama didinti minimalias algas ir mažinti socialinę atskirtį. Iš kur jie paims pinigų?" - stebėjosi E. Masiulis.


Tačiau jis teigiamai įvertino tai, kad Vyriausybės programoje neliko utopinių pažadų minimalią algą didinti iki 1509, o nedarbą sumažinti iki 0.

Nėra pinigų

Užtat Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentą Robertą Dargį žinia apie minimalaus darbo užmokesčio didinimą prajuokino. "Kas gali kelti algą, kai neturi pinigų? Kai nėra pinigų, tai nėra iš ko kelti atlyginimų nei sau, nei kitiems. Manau, kad po sprendimo didinti darbo užmokestį šalyje bus tik dar daugiau šešėlio", - svarstė R. Dargis.

A. Butkevičius sutinka, kad padidinta minimali alga smulkioms įmonėms pirmaisiais kitų metų mėnesiais taps našta, tačiau jau metų viduryje situacija, pasak premjero, turėtų stabilizuotis.

Skylės biudžete

SEB banko prezidento patarėjas Gitanas Nausėda taip pat kaltina naująją Vyriausybę dalijant nelogiškus pažadus. "Viena vertus, deklaruojama finansinės disciplinos tąsa, o kita ranka žarstoma daugybė lengvatų, pažadai didinti atlyginimus. Tai niekaip nesiderina", - kalbėjo G. Nausėda.

Anot analitiko, Fiskalinės drausmės įstatymas nustato labai aiškius apribojimus ateinančių metų biudžetui, taigi valdantieji turės į tai atsižvelgti planuodami būsimas lengvatas. "PVM lengvatų masinis įvedinėjimas reikš, kad biudžetas neteks didelės dalies pajamų. Nes PVM yra vienas iš vertingiausių surenkamų mokesčių. Tai atitinkamai reikš didesnį fiskalinį deficitą. Žodžiais viskas skamba gražiai, o galiausiai išeina nauda tarpininkams", - reziumavo pašnekovas.

Vyriausybės programai dar turi pritarti Seimo komitetai, kurie ir siūlys jai pritarti arba atmesti.

Jeigu Vyriausybės programai bus nepritarta arba ji grąžinta Vyriausybei tobulinti, nauja Vyriausybės programos redakcija Seimui turi būti pateikta per 10 dienų, o jos svarstymo procedūra kartojama iš naujo. Jei Seimas du kartus iš eilės nepritartų naujai sudarytos Vyriausybės programai, Vyriausybė privalo atsistatydinti.

ABEJONĖ. R. Dargio manymu, po sprendimo didinti darbo užmokestį šalyje bus tik dar daugiau šešėlio.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder