VMVT: Lietuvoje tikrinamas parduodamo čekiško alkoholio saugumas

VMVT: Lietuvoje tikrinamas parduodamo čekiško alkoholio saugumas

Nuo sekmadienio kaimyninėje Lenkijoje uždrausta prekiauti Čekijoje pagamintu alkoholiu. Skelbiama, kad metanoliu užteršti alkoholiniai gėrimai pareikalavo aukų Čekijoje, Lenkijoje, užfiksuoti apsinuodijimai ir Slovakijoje. Tuo metu Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) praneša, kad Lietuvoje nėra registruota jokių apsinuodijimo metilo alkoholiu atvejų, tačiau gyventojai raginami nevartoti neaiškios kilmės alkoholinių gėrimų be ženklinimo etikečių.

„Lietuvoje nėra registruota jokių apsinuodijimo metilo alkoholiu atvejų, tačiau norime paraginti gyventojus nevartoti neaiškios kilmės alkoholinių gėrimų be ženklinimo etikečių“, – LRT.lt sakė VMVT direktoriaus pavaduotojas Zenonas Stanevičius.

Be to, VMVT susisiekė su alkoholinius gėrimus į mūsų šalį iš Čekijos įvežančiomis įmonėmis ir perspėjo apie galimą riziką, taip pat yra tikrinamas Lietuvoje parduodamo čekiško alkoholio saugumas.

„Situacija yra stebima ir esame pasirengę nedelsiant imtis pačių griežčiausių ribojimo priemonių, jei kils reali grėsmė Lietuvos vartotojų sveikatai“, – patikino Z. Stanevičius.

VMVT turimais duomenimis, apsinuodijimus Čekijoje ir su šia šalimi besiribojančių Lenkijos ir Slovakijos pasienio regionuose sukėlė nelegaliai gaminti stiprieji alkoholiniai gėrimai, užteršti metilo alkoholiu (techniniu spiritu). Čekijos teisėsaugos struktūros aiškinasi nusikalstamos veikos modelį.Tuo metu Lenkijos muitininkai taip pat sugriežtino ir pasienio su Čekija zonų kontrolę.

„Todėl tol, kol nėra tikslių duomenų apie apsinuodijimus sukėlusio alkoholinio gėrimo išplatinimą, Čekijoje uždrausta prekiauti stipresniu nei 20 proc. alkoholio gėrimais, gyventojams rekomenduojama nevartoti nepaženklinto, nelegaliai gaminamo alkoholio. Lenkija, įvertinus, kad pavojingo alkoholio neteisėtai galėjo būti atgabenta ir į šią šalį, sugriežtino pasienio kontrolę ir uždraudė prekybą stipresniais nei 20 proc. alkoholiniais gėrimais iš Čekijos“, – LRT.lt sakė VMVT direktoriaus pavaduotojas.

2001-aisiais Lietuva buvo laikinai uždraudusi į mūsų šalį įvežti galvijus, jautieną ir jos produktus iš Čekijos. Tokį sprendimą VMVT buvo priėmusi atsižvelgusi į Čekijoje užfiksuotą kempinligės atvejį.

„Jūsų nurodytas čekiškos jautienos uždraudimo atvejis pasireiškus kempinligei yra standartinė procedūra, taikoma kurioje nors šalyje nustačius pavojingą užkrečiamąją ligą. (Pvz.: Lietuvoje nustačius klasikinį kiaulių marą, tam tikrą laiką buvo uždrausta išvežti kiauleną ir gyvus gyvulius iš Lietuvos). Tuo metu techninio spirito naudojimas alkoholiniams gėrimams gaminti – nusikalstama veikla, todėl šios situacijos negali būti lyginamos“, – paaiškino Z. Stanevičius.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder