Vienam šalies gyventojui - daugiau nei 10 tūkst. litų tiesioginių užsienio investicijų

Vienam šalies gyventojui - daugiau nei 10 tūkst. litų tiesioginių užsienio investicijų

Lietuvos banko Statistikos departamento duomenimis, trečiojo šių metų ketvirčio grynasis tiesioginių užsienio investicijų (TUI) srautas sudarė 1,5 mlrd. litų, o tai yra jų įplaukų į Lietuvą požymis. Grynasis trijų ketvirčių TUI srautas sudarė 1,1 mlrd. litų, o atitinkamą praėjusių metų laikotarpį būta 315,4 mln. litų įplaukų.

TUI srautas Lietuvoje trečiąjį šių ketvirtį sudarė 1,5 mlrd., o šių metų trijų ketvirčių laikotarpiu, kaip ir 2009 m. atitinkamu laikotarpiu, buvo 1 mlrd. litų. Šių metų trečiojo ketvirčio TUI įplaukas Lietuvoje lėmė investicijų į akcinį kapitalą ir reinvesticijų padidėjimas.

Lietuvos TUI srautas užsienyje šių metų trečiąjį ketvirtį sudarė 60,8 mln. litų, o per tris ketvirčius - 67,3 mln. litų, ir tai yra jų sumažėjimo požymis.

Rugsėjo 30 d. duomenimis, sukauptos TUI Lietuvoje sudarė 34,2 mlrd. litų (9,9 mlrd. eurų). Vienam šalies gyventojui vidutiniškai teko 10 484 litai (3 036 eurai) TUI.

Grynasis šių investicijų įplaukų į Lietuvą srautas 2010 m. trečiąjį ketvirtį sudarė 803,8 mln. litų, o trijų ketvirčių - 5,5 mlrd. litų. Tiek trečiojo ketvirčio, tiek ir trijų ketvirčių investicijų portfelio įplaukas į Lietuvą lėmė įplaukos, gautos už valdžios sektoriaus išplatintus skolos vertybinius popierius.

Kitų investicijų ir išvestinių finansinių priemonių grynasis srautas trečiąjį šių metų ketvirtį sudarė -1,3 mlrd. litų, ir tai jų nutekėjimo iš Lietuvos požymis (pirmąjį ketvirtį nutekėjimas siekė 5,2 mlrd. litų, antrąjį ketvirtį - 1,9 mlrd. litų). Per tris šių metų ketvirčius grynasis minėtų investicijų nutekėjimas siekė 8,4 mlrd. litų ir, palyginti su atitinkamu 2009 m. laikotarpiu, padidėjo 4 mlrd. litų, arba 1,9 karto. Investicijų nutekėjimą lėmė sumažėję pinigų finansinių institucijų ir kitų sektorių įsipareigojimai.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder