"Vėtrūnos" nesėkmė paveiks visą rinką?

"Vėtrūnos" nesėkmė paveiks visą rinką?

Restruktūrizaciją paskelbusi Telšių statybos bendrovė "Vėtrūna" žada laikytis visų sutartinių įsipareigojimų ir pradėtus darbus užbaigti laiku. Pesimistai gąsdina, kad šis procesas gali baigtis vienos didžiausių šalies statybos bendrovių bankrotu, o daliai jos tiekėjų ir subrangovų nepavyks atgauti skolų.

Klaipėdos ir Kauno arenas pastačiusios "Vėtrūnos" generalinis direktorius Rolandas Baškys mušasi į krūtinę ir įrodinėja, kad užsakovai dėl įmonės restruktūrizacijos nepatirs jokių sutrikimų. Esą visos pasirašytos sutartys yra ir bus vykdomos, taip pat vykdomi garantiniai objektų priežiūros įsipareigojimai.

"Lietuvoje pusė statybos įmonių turėjo vienokių ar kitokių santykių su "Vėtrūna". Todėl šios įmonės bankrotas turės įtakos visam sektoriui. Laimė, mums viskas baigėsi sėkmingai ir skolas atgavome", - lengviau atsipūtė Vladas Bukelskis, "Doka Lietuva" generalinis direktorius.

Šiuo metu "Vėtrūna" rekonstruoja Klaipėdos turizmo mokyklos priestatą. Šios švietimo įstaigos direktoriaus pavaduotoja ūkiui ir administracijai Raimonda Graželiūnienė taip pat tiki, kad bendrovės reorganizacija neturės įtakos šiam projektui. Mokyklos atstovė teigė, kad "Vėtrūnos" statybininkai objekto nepaliko ir savo įsipareigojimus kol kas vykdo. "Kadangi nesibaigė žiema, tai jie šiek tiek vėluoja. Tačiau tai suprantama ir mes pretenzijų nereiškiame. Pagal sutartį, darbus jie privalo baigti kovo pradžioje, tačiau turi galimybę terminą pratęsti dviem mėnesiams", - "Vakarų ekspresui" aiškino R. Graželiūnienė.

Bankrotų grandinė

Tačiau ne visi rinkos dalyviai į įmonės reorganizaciją žiūri taip optimistiškai. Bendrovės "Arsenalas EHG" vadovas Giedrius Rutkauskas nė neabejoja, kad tai baigsis bankrotu. "Reorganizacija - tai tas pats, kas ir bankrotas. Kai bankrutavo "Ranga IV", ar kreditoriai nors vieną centą atgavo? Toks pat likimas laukia ir "Vėtrūnos". Laimė, jie mums nieko neskolingi. Jei ir pirkdavo iš mūsų medžiagas, tai reikalavome sumokėti iš anksto. Jau jie iš pradžių neskaniai kvepėjo", - samprotavo G. Rutkauskas.

Apie skolas nenoriai kalba ir bendrovės "Viremida" generalinis direktorius Remigijus Butkus. Jo vadovaujamai įmonei "Vėtrūna" liko skolinga 28 tūkst. lit7. "Tai sena skola. Kai vyko Kauno arenos statybos, mes ten atlikome betonavimo darbus. Tikimės, kad nors dalį šios sumos atgausime", - optimizmu netryško R. Butkus.

"Vėtrūna" liko skolinga ne tik subrangovams ar medžiagų tiekėjams. Statybininkai 110 tūkst. litų skolingi "Sodrai".

Restruktūrizacija teisininkų žargonu reiškia, kad tai pirmasis įmonės žingsnis bankroto link. Įmonių bankroto valdymo departamento duomenimis, iš 134 restruktūrizavimo procesų, kurie buvo baigti 2001-2012 m., tik septyni buvo sėkmingi, o bankrotas buvo paskelbtas 94 kartus.

"Atominė" priežastis

Į Vilniaus apygardos teismą dėl restruktūrizavimo sausio 17-ąją kreipėsi pats įmonės vadovas.

"Pagrindinė priežastis, dėl kurios nutarta restruktūrizuoti "Vėtrūną", buvo staigus didelio projekto sustabdymas ir piktybiškas Ignalinos atominės elektrinės uždarymo darbų generalinio rangovo "Nukem technologies" neatsiskaitymas už atliktas paslaugas. Mes ten sutelkėme daug technikos, per 200 darbuotojų, kurie buvo perkelti iš kitų objektų. Tuo laikotarpiu atsisakėme imtis kitų užsakymų. Staigus Ignalinos projekto sustabdymas sukėlė didelių veiklos sunkumų - patyrėme gausių nuostolių dėl technikos prastovų, priverstinio darbuotojų skaičiaus mažinimo, atsiskaitymo su tiekėjais, iš kurių įsigytos medžiagos objektui", - teisinasi R. Baškys.

Elektrinės uždarymo rangovas įmonei liko skolingas 7 mln. eurų, tai destabilizavo įmonės padėtį. Todėl Telšių bendrovė siekia, kad arbitraže Vokietijos įmonė būtų pripažinta kalta dėl piktybiško neatsiskaitymo, ir siekia prisiteisti nesumokėtą sumą.

Pagal siūlomą restruktūrizavimo planą, kurį dar turi patvirtinti kreditoriai, įmonė skolas ketina grąžinti per ketverius metus, o šiais metais iš pasirašytų užsakymų planuoja gauti 76,5 mln. litų įplaukų.

"Vėtrūna" šiuo metų yra pasirašiusi 19 statybos rangos sutarčių, iš jų 17 jau yra vykdomos. Bendra pasirašytų sutarčių suma yra 127 mln. Lt, o šiemet planuojama atlikti darbų, kurių vertė yra 66 mln. Lt. Bendra įmonės kreditorinių įsipareigojimų suma šiuo metu siekia 58,8 mln. Lt, nurodo "Vėtrūna".

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder