Verslo liudijimas vos už eurą politikų palaikymo nesulaukė

Verslo liudijimas vos už eurą politikų palaikymo nesulaukė

Dalis Klaipėdos politikų nepalaikė kolegos Simono Gentvilo siūlymo nuo kitų metų verslo liudijimo už būsto nuomą mokestį sumažinti iki 1 euro. Motyvuota, jog po mėnesio pati Savivaldybės administracija žada teikti projektą, kuriame ketinama svarstyti visų verslo liudijimų kainas, tad esą nelogiška dabar išskirti šį vieną.

Vakar vykusiame miesto Tarybos Finansų ir ekonomikos komiteto posėdyje S. Gentvilas pristatė projektą, kuriuo siūloma nuo kitų metų ženkliai sumažinti verslo liudijimų kainą būsto nuoma užsiimantiems klaipėdiečiams. Vietoje dabar galiojančio 350 eurų metinio mokesčio politikas siūlo taikyti vos eurą siekiantį mokestį.

"Kaip žinote, nuo sausio 1-osios gyventojai nebegalės deklaruoti savo gyvenamosios vietos prie savivaldybių administracijų. Maždaug 13 tūkst. klaipėdiečių pakibs ore. Pagrindinė priežastis, kodėl būsto nuomotojai nenori deklaruoti nuomininkų gyvenamosios vietos - neturi legalių sutarčių. Manau, kad ženkliai sumažinus šio verslo liudijimo kainą daugelis legalizuotų savo veiklą, ir ištrauktume nekilnojamojo turto nuomos rinką iš šešėlio", - idėją pristatė S. Gentvilas.

2015 metais iš viso buvo išduota 390 būsto nuomai skirtų liudijimų. Esą akivaizdu, kad nuomojamų butų yra ženkliai daugiau. Mokesčių inspekcijos žiniomis, šešėlyje yra net 90 proc. nuomos rinkos.

Nors pati idėja politikams atrodo patraukli, visgi įžvelgti artėjančių rinkimų triukai. Be to, kai kuriems politikams įtartinas pasirodė ir siūlomas mokesčio dydis.

"Drįstu abejoti, ar darbo sąnaudos, reikalingos išduoti vieną verslo liudijimą, sutelpa į vieno euro kaštus. Suprasčiau, kad būtų siūloma mokestį mažinti dešimt kartų ir prašoma mokėti 35 eurus", - kalbėjo Arūnas Barbšys.

Rimantas Taraškevičius siūlė palaukti mėnesį, mat Savivaldybės administracija rengia projektą, kuriuo bus svarstomi ne tik šio, bet ir visų kitų verslo liudijimų įkainiai 2017 metams.

"Nelogiška tuo pačiu klausimu į miesto Tarybą eiti kelis mėnesius iš eilės", - siūlė atidėti šį klausimą jis.

Artūras Šulcas taip pat pritarė, kad šis projektas reikalauja gilesnės ekonominės analizės, visgi siūlė leisti šį klausimą išsamiau pasvarstyti miesto Taryboje. Tačiau balsų dauguma komiteto posėdyje buvę politikai nusprendė nepalaikyti S. Gentvilo siūlymo.

"Man atrodo, kad tai tik mentaliteto klausimas. Tiesiog būsto nuomotojai bijo oficialiai deklaruoti nuomininkų gyvenamąją vietą, mat baiminasi, kad paskui jų neiškrapštys iš buto", - po balsavimo replikavo R. Taraškevičius.

"Užtat man ir gaila, kad jūs leidžiate šį svarbų klausimą paskandinti tarp visų kitų verslo liudijimų. Jei kalbėtume apie jį vieną, gyventojams būtų pranešta aiški žinia, kad nuomininkas automatiškai "išdeklaruojamas" iš buto, kai tik baigiasi nuomos sutartis, tad būsto savininkams baimintis nėra dėl ko", - apgailestavo kolegų palaikymo nesulaukęs S. Gentvilas.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder