„Vakarų medienos grupė" su vaikais vėl kels inkilus

„Vakarų medienos grupė" su vaikais vėl kels inkilus

UAB VAKARŲ MEDIENOS GRUPĖ tęsia iniciatyvą kartu su ugdymo įstaigomis gaminti ir Žemaitijos nacionaliniame parke iškelti inkilus. Planuojama, kad pirmieji inkilai, šiemet skirti šikšnosparniams, bus iškabinti jau kitą savaitę.

Pernai prie idėjos įgyvendinimo prisidėjo Klaipėdos darželis "Gintarėlis" ir Ketvergių pagrindinė mokykla, o šiemet bendrovė jau kartu su Klaipėdos vaikų globos namais "Smiltelė" ir Veiviržėnų Jurgio Šaulio gimnazija ruošia kelias dešimtis inkilų. Jie jau kitą savaitę bus pradėti kabinti nacionaliniame parke.

Bendrovės VAKARŲ MEDIENOS GRUPĖ miškininkystės ir medienos kilmės vyr. specialistas Sigitas Girdziušas pasakojo, kad su Žemaitijos nacionaliniu parku inkilų kėlimo detales pradėjo derinti praėjusių metų pabaigoje.

"Pernai kartu su vaikais kėlėme inkilus įvairiems paukščiams, o šiemet nutarėme padaryti inkilus ir žiemojimo slėptuves šikšnosparniams. Nacionalinis parkas mums pateikė inkilų bei žiemojimo slėptuvių matmenis, modelių pavyzdžius ir kitas technines detales. O nuo vasario pradėjome ruošti medžiagas inkilų gamybai - lentas ir išpuvusia šerdimi stuobrius, kuriuos lengva išgremžti", - pasakojo S. Girdziušas.

ENTUZIASTINGAI. Klaipėdos vaikų globos namų "Smiltelė" auklėtiniai inkilus gamino su dideliu entuziazmu.

Bendrovės darbuotojai parengė detalias instrukcijas, supjovė ruošinius, juos atitinkamai sužymėjo, kad vaikams būtų aišku, kaip turi atrodyti šikšnosparniams reikalingi "nameliai". Kovo pradžioje medžiagos inkilų gamybai buvo pristatytos į Klaipėdos vaikų globos namus "Smiltelė" ir Veiviržėnų Jurgio Šaulio gimnaziją.

Pasak S. Girdziušo, vaikų globos namų "Smiltelė" auklėtiniai gamina 20 inkilų, Veiviržėnų gimnazijos moksleiviai - 30 inkilų.

"10 iš jų bus specialios žiemojimo dėžės. Kadangi dalis šikšnosparnių lieka žiemoti Lietuvoje, įsikuria rūsiuose, kad būtų palankesnės sąlygos, bus pakabintos dėžės, pro kurių apačią šikšnosparniai galės įlįsti ir žiemoti. 15 inkilų bus pagaminti iš stuobrių, likusieji - iš lentų. Bus keturi skirtingi modeliai, kad vaikai galėtų susipažinti su įvairiomis inkilų rūšimis, pamatytų, kokie jie gali būti, kuo skiriasi", - sakė miškininkystės ir medienos kilmės vyr. specialistas.

Pasak jo, buvo planuota inkilus nacionaliniame parke kelti balandį, tačiau vaikų aktyvumas maloniai nustebino. Klaipėdos vaikų globos namus "Smiltelė" auklėtiniai praktiškai užbaigė visų inkilų gamybą, tad jų paruošti namukai šikšnosparniams bus keliami jau kitą savaitę, o veiviržėniškių - balandžio pradžioje.

Pasak Klaipėdos vaikų globos namų "Smiltelė" direktoriaus pavaduotojos socialiniams reikalams Vilmos Bakševičienės, vaikai inkilus gamino, kai tik turėjo laisvo laiko.

"Mums buvo malonu matyti su kokiu entuziazmu vaikai dirbo, dalinosi darbus", - sakė V. Bakševičienė.

Veiviržėnų Jurgio Šaulio gimnazijos direktoriaus pavaduotojas ūkio reikalams ir administracijai Vytautas Pozingis sakė, kad šią savaitę moksleiviai jau irgi turėtų užbaigti inkilų konstravimą.

"Inkilus per technologijų pamokas gamino ne vienos klasės moksleiviai. Su technologijų mokytoju kalbėjome, kad inkilų gaminimas naudingas ir įdomus moksleiviams. Jie įsipareigojo padaryti darbą, o gamindami inkilus mokosi skaityti brėžinius, dirbti su įrankiais, medžiagomis", - kalbėjo V. Pozingis.

Pasak jo, moksleivių dar laukia rimta procedūra - apsispręsti, kurie iš inkilus gaminusiųjų gimnazistų vyks į nacionalinį parką, mat visiems norisi tokios išvykos.

Inkilai bus keliami Žemaitijos nacionalinio parko Šeirės ir Plokštinės pažintinius takus supančiuose miškuose. Inkilų kėlimo procesą turėtų paįvairinti Žemaitijos nacionalinio parko specialistų edukaciniai pasakojimai, tad tai bus visapusiškai naudinga išvyka.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder