Uoste dirbs "žaliasis" kranas

Uoste dirbs "žaliasis" kranas

Į uostą atkeliavo nauja mobili manipuliavimo sistema su kinetinės energijos regeneravimo ir kaupimo technologija - kranas, kuris pakeis tris neefektyvius ir nusidėvėjusius UAB "Borta" kranus. Pasak specialistų, uoste tai bus vienas "žaliausių" kranų, kuris neterš nei oro, nei vandens.

Pramoninių metalo konstrukcijų ir jų dalių gamyba užsiimanti UAB "Borta" projektą, kurio metu buvo įsigytas naujoviškas kranas, vykdyti pradėjo dar praėjusių metų rugsėjį. Pagrindinis siekis buvo didinti įmonės konkurencingumą įmonės veikloje panaudojant aplinkai palankias technologijas.

"Tai pasiekėme įdiegę naują inovatyvią aplinkosaugos technologiją. Šis kranas yra ypač palankus aplinkai išteklių naudojimo prasme - įmonė žymiai sumažins savo taršos rodiklius ir tokiu būdu prisidės prie aplinkai palankių sprendimų įgyvendinimo. Naujoji technologija bendrovei leis išplėsti gamybos apimtis, kelti produkcijos kokybę, sumažinti įmonės kaštus. Tokiu būdu UAB "Borta" galės pasamdyti daugiau specialistų ir plėsti savo veiklą", - sakė vienas iš šio projekto iniciatorių MB Projektų vadybos centro atstovas Dainius Dromantas.

Projekto pabaiga numatoma spalio 31 d. Su šiuo kranu dirbsiantys bendrovės specialistai dar mokosi jo valdymo įmantrybių, mat kraną pardavusi Vokietijos bendrovė "Terex MHPS GmbH" itin atsakingai žvelgia į efektyvų technologijos panaudojimą.

D. Dromantas pažymi naujojo krano inovatyvumą - Lietuvoje dar nėra jokių analogiškos apimties ir paskirties sistemų, kuriose būtų įdiegta tokia technologija.

"Panaudota naujos kartos kinetinės energijos regeneravimo ir kaupimo technologija, kuri yra žymiai efektyvesnė ir naudingesnė vartotojui nei tik kinetinės energijos regeneravimo technologija. Technologija paremta sistema, kuri regeneruotą kinetinę energiją kaupia kondensatoriuose, kurie rinkoje yra patys naujausi ir inovatyviausi", - sakė specialistas.

Skaičiuojama, kad naujojo krano technologija yra net iki 60 proc. efektyvesnė už tradicines ir pasaulyje plačiai įvairiais pavidalais manipuliacinėse sistemose naudojamas kinetinės energijos regeneravimo principais veikiančias technologijas.

Anot D. Dromanto, lyginant senosios ir naujosios technologijos rodiklius, klausimų dėl pastarosios efektyvumo net nekyla. Pavyzdžiui, elektros energijos bus sutaupoma net iki 67 proc. - seniau kranams elektros energijos per valandą reikėdavo 400 kilovatų (kW), o dabar pakaks 174 kW.

Per valandą kranas išnaudos 1,72 litro kuro (anksčiau - 100 l), į orą teršalų išmes iki 0,0037 g (seniau - 2,88 g), suodžių - 0,156 g (seniau - 120 g), nuotekų - 0,002 g (seniau - 1,8 g). Tai reiškia, jog ekologijos atžvilgiu naujasis kranas veiks beveik 100 proc. efektyviau nei jo pirmtakai.

"Rodikliai sumažėjo drastiškai - aplinkosauginis poveikis įrodytas ir niekam nekyla klausimų dėl technologijos efektyvumo. Senieji kranai yra itin nusidėvėję - nors keliamas normas atitinka, tačiau jie nėra efektyvūs", - sakė D. Dromantas ir pridūrė, kad įgyvendinus šį projektą senųjų kranų bus atsisakyta.

Informacija apie projektą

Projekto "Naujų energijos regeneravimo technologijų diegimas UAB "Borta" veikloje (MOBIREG)" vertė siekia 2,2 mln. eurų, iš kurių 1 mln. eurų paramos skirta pagal 2009-2014 m. Norvegijos finansinio mechanizmo Žaliosios pramonės inovacijų programą. Programos partneris - Norvegijos agentūra "Innovation Norway".
Programos operatorius - LR ūkio ministerija, dalį operatoriaus funkcijų atlieka VšĮ Centrinė projektų valdymo agentūra.
Projektas pradėtas 2015 m. rugsėjo 1 dieną ir bus baigtas 2016 m. spalio 31 d.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder