Ūkio ministerija abejingai stebi valstybės valdomos įmonės pirkimus

Ūkio ministerija abejingai stebi valstybės valdomos įmonės pirkimus

Ūkio ministerija yra viešųjų pirkimų politiką formuojanti institucija, kuri sprendžia, kurios valstybės kontroliuojamos įmonės, įstaigos įrašomos į perkančiųjų organizacijų sąrašą ir visus pirkimus privalo atlikti pagal Viešųjų pirkimų įstatymą. Tačiau abejingai stebi, kad Lietuvos parodų ir kongresų centras „Litexpo“ perka taip, kaip nori, pagal savo susikurtas taisykles.

Šis absurdas į viešumą iškilo, kai Apeliacinis teismas ėmė nagrinėti vieną keistą „Litexpo“ pirkimą. Pastaroji nusprendė reklaminės informacijos kūrybos bei gamybos, reklamos sklaidos, ryšių su visuomene paslaugas pirkti ne iš konsorciumo, pasiūliusio tai atlikti už 815 tūkst. litų, o iš jų varžovų, pasisiūliusių padirbėti už 1,2 mln. litų. Atrodytų, daugiau nei 400 tūkst. - nemaža suma. Juo labiau kad „Litexpo“ beveik 99 proc. akcijų valdo valstybė ir tik 1,23 proc. - privatūs asmenys. Todėl iš principo tai yra mokesčių mokėtojų pinigai. Keista pasirodė ir konkurso pralaimėtojams, tokius rezultatus jie apskundė. Apeliacinis teismas prieš mėnesį nusprendė, kad konkurso rezultatus reikia naikinti, tačiau sutarties su konkurso laimėtojais esą nutraukti netikslinga, nes ji baigsis jau kitų metų vasarį.

Įdomiausia tai, kad Apeliacinis teismas nusprendė, jog „Litexpo“ turi būti perkančioji organizacija pagal Viešųjų pirkimų įstatymą. Pasirodo, iki 2012-ųjų rudens ji tokia ir buvo, tačiau pasinaudota tarpuvaldžiu, kai tuometis ūkio ministras Rimantas Žylius traukėsi iš posto, o jo įpėdinė Birutė Vėsaitė poste dar nebuvo iki galo įsitaisiusi. „Litexpo“ vadovybė nusprendė išsibraukti iš perkančiųjų organizacijų sąrašo ir pirkimus vykdyti pagal tuometinio „Litexpo“ direktoriaus Dariaus Aleknavičiaus patvirtintas pirkimų taisykles. Apeliaciniam teismui tai pasirodė nelogiška, tačiau „Litexpo“ nusprendė dėl teisės pirkti nesivadovaujant Viešųjų pirkimų įstatymu pakovoti Aukščiausiajame Teisme.

Ūkio ministerijos kancleris Gediminas Miškinis „Vakaro žinioms“ teigė, kad ministerija kol kas neskubės „Litexpo“ drausminti, esą ir jos teisininkai nėra vieningos nuomonės, ar ši turi būti įrašyta į perkančiųjų organizacijų sąrašą, ar ne. O abejonėms pretekstą neva suteikia tai, kad tai nėra valstybės įmonė šimtu procentų.

„Taip, mes esame viešųjų pirkimų politiką formuojanti institucija ir galime pasakyti, kad visos valstybinės įmonės yra perkančiosios organizacijos. Tačiau dalis „Litexpo“ akcijų priklauso privatiems asmenims. Todėl neskubėsime jos įtraukti į sąrašą. Lauksime teismo sprendimo ir darysime taip, kaip jis nuspręs. Į teismo darbą nesikišime“, - dėstė G.Miškinis.

Kancleris sakė negalintis komentuoti, kodėl „Litexpo“ 400 tūkst. litų - ne pinigai.

„Galiu pasakyti tik tai, kad valstybės valdomos įmonės, net ir nesančios perkančiųjų organizacijų sąraše, privalo paslaugas ar prekes pirkti viešo konkurso būdu. Tik tiek, kad jos gali pasitvirtinti savo taisykles“, - neslėpė G.Miškinis.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder