TVF: Lietuvoje pajamų perskirstymas per biudžetą yra per mažas

TVF: Lietuvoje pajamų perskirstymas per biudžetą yra per mažas

Tarptautinio valiutos fondo (TVF) atstovai, pirmadienį susitikę su Premjeru Algirdu Butkevičiumi, sako, kad Lietuva sėkmingai atsigavo po krizės, tačiau pažymi, kad Lietuvoje pajamų perskirstymas per biudžetą yra mažiausias Europos Sąjungoje (ES), ir jis turėtų didėti.

"Svarbu pabrėžti, kad nuo 2008-2009 m. krizės Lietuva pastebimai pasistūmėjo į priekį. Ekonomika sulaukė daug investicijų, pažeidžiamų vietų ekonomikoje sumažėjo. Lietuva sėkmingai padėjo pamatus ekonomikos atsigavimui, kurį jau matome. Mes tikimės, kad Lietuvos ekonomika toliau tęs atsigavimą ir 2013 m.", - po susitikimo su Premjeru sakė TVF misijos Lietuvoje vadovė Džulija Kozak (Julie Kozack).

Ji pabrėžė, kad Lietuvoje mažėja infliacija, mažėja ir nedarbo lygis, kas, pasak jos, rodo sėkmingą Lietuvos tvarkymąsi su problemomis, tačiau pažymėjo, kad Lietuvoje vis dar egzistuoja tiek išorinės, tiek vidinės grėsmės. Dž. Kozak akcentavo, kad norint, jog ekonomikos atsigavimas tęstųsi, investicijų turi daugėti.

TVF misija Vyriausybei pateikė savo pasiūlymus, kaip to turėtų būti siekiama. Vienas jų - didinti valstybės per biudžetą perskirstomų pajamų lygį.

"Lietuvoje valstybės surenkamų pajamų ir BVP santykis yra mažiausias Europoje, ir čia tikrai esama erdvės padėtį keisti", - sakė Dž. Kozak.

Lietuvos bankinę sistemą TVF misijos vadovė apibūdino kaip apskritai turinčią pakankamai kapitalo ir likvidžią. Ji pažymėjo, kad Lietuvoje neveiksnių paskolų skaičius mažėja, bet vis dar yra palyginti didelis, ir pabrėžė, kad šis sektorius turi būti atidžiai prižiūrimas.

"Krizės metu mes pastebėjome, kad ne tik Lietuvoje, bet ir apskritai pasaulyje egzistuoja poreikis griežtam priežiūros mechanizmui", - sakė Dž. Kozak.

TVF misijos vadovė taip pat sakė, kad svarbu, jog kredito įstaigos teiktų daugiau kreditų verslui.

"Žinoma, mes nekalbame apie grįžimą į tokias kreditų rinkos augimo apimtis, kaip prieš krizę, bet tam tikra dalis kreditų turi pasiekti ekonomiką, kad galėtų būtų vykdomos investicijos ir vystomi projektai", - teigė TVF misijos vadovė.

Dž. Kozak taip pat pabrėžė konkurencingumo didinimo reikšmę. Ji gyrė Lietuvą už, pasak, jos, aukštą ir konkurencingą šalies eksporto lygį.

"Mes nenorime, kad eksporto lygis ekonomikai atsigaunant smuktų. Ką tai reiškia? Visų pirma, būtina ir toliau mažinti nedarbo lygį Lietuvoje, kad čia būtų produktyvi ir gerai apmokyta darbo jėga, ir taip pat svarbu skatinti investicijas. Darbo našumas Lietuvoje ateityje turi augti dėl investicijų", - teigė Dž. Kozak.

Jos teigimu, siekiant didinti konkurencingumą, Lietuva turi toliau gerinti verslo aplinką, mažinti administracinę naštą, tobulinti teritorijų planavimą. Tuomet, pasak TVF misijos vadovės, bus palanki aplinka verslui ir investicijos plauks į Lietuvą.

Žurnalistų paklausta, kaip vertina Lietuvos Vyriausybės planus nuo 2015 m. įsivesti eurą, Dž. Kozak sakė, kad tai priklauso nuo Vyriausybės ir Lietuvos žmonių valios, tačiau, jei Lietuva priims tokį sprendimą, tai šaliai turėtų būti naudinga. Be to, pasak jos, atitikti euro įsivedimo kriterijus naudinga bet kokiu atveju.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder