Taupūs lietuviai stebisi Europos švaistūnais

Taupūs lietuviai stebisi Europos švaistūnais

Kel­mės ra­jo­ne, Lio­liuo­se, sen­jo­rus glau­džian­tys glo­bos na­mai ga­li ne­tek­ti li­cen­ci­jos, nes gy­ven­to­jų dau­gė­ja, o pa­tal­pų trūks­ta. Teks plės­tis. Pro­jek­tuo­to­jai sep­ty­nio­li­ka eu­ro­pi­nius rei­ka­la­vi­mus ati­tin­kan­čių kam­ba­rių įkai­no­jo dau­giau kaip še­šiais mi­li­jo­nais li­tų. Se­ne­lių na­mų di­rek­to­rius sa­ko, jog už tiek mi­li­jo­nų per­sta­ty­tų vi­są mies­te­lį. Ūkiš­kai dir­ban­ti įstai­ga tu­ri pa­gal­bi­nį ūkį, dar­buo­to­jai ir pa­gry­bau­ti išei­na.

Mais­to ne­trūks­ta

Di­rek­to­rius Ste­pas Dzi­mi­das ke­lis dar­buo­to­jus ir se­ne­lių na­mų gy­ven­to­jus iš­lei­do į miš­ką gry­bau­ti. Jie pri­rin­ko ne­ma­žai gry­bų. Vi­rė­jos nu­va­lė, pa­sū­dė. Bus Kū­čių va­ka­rie­nei.

Džiu­gi­na ir ge­ras bul­vių der­lius. Au­gi­na pust­re­čio hek­ta­ro. Iki nau­jo der­liaus vi­siems se­ne­lių na­mų gy­ven­to­jams už­teks so­čiai pa­val­gy­ti.

Nuo­mo­ja­mo­je že­mė­je au­ga mor­kų, bu­ro­kė­lių, ja­vų. Grū­dai ve­ža­mi su­mal­ti, iš jų val­cuo­ja­mi mil­tai ir ga­mi­na­mos kruo­pos.

Prie du­rų sto­vė­jo dė­žės su gel­to­no­mis sly­vo­mis. Virs sal­džias ko­šes. Vai­siai ir­gi iš se­ne­lių na­mų so­do.

Pa­gal­bi­nia­me ūky­je – 12 kar­vių. Glo­bo­ti­niams už­ten­ka sa­vo ūkio pie­no, grie­ti­nės, varš­kės ir rūg­pie­nio. Au­gi­na­mi jau­čiai. Net­rūks­ta mė­sos.

Lio­lių glo­bos na­mai gar­sė­ja tuo, kad gy­ven­to­jai čia vi­suo­met so­tūs. Ga­li val­gy­ti kiek tik no­ri.

Taip yra to­dėl, kad di­rek­to­rius rū­pi­na­si pa­gal­bi­niu ūkiu. Jei­gu rei­kė­tų pirk­ti vi­są mais­tą, 150–170 glo­bo­ti­nių iš­lai­ky­mas per me­tus pa­brang­tų mi­li­jo­nu li­tų.

Iš­si­vers­ti bū­tų sun­ku. Glo­bos na­muo­se dir­ba 80 dar­buo­to­jų. Vien at­ly­gi­ni­mams rei­kia apie 160 tūks­tan­čių li­tų. Plius mo­kes­čiai „Sod­rai“, pa­tal­pų iš­lai­ky­mas, elekt­ra. O šie­met skir­ta tik 873 tūks­tan­čiai li­tų. Nei­šei­na nė po 100 tūks­tan­čių mė­ne­siui.

MI­LI­JO­NAI: Prie Lio­lių glo­bos na­mų įsi­kū­ru­sio Die­nos užim­tu­mo cent­ro sta­ty­ba kai­na­vo 3 mi­li­jo­nus 159 tūks­tan­čius li­tų. Virš jo su­pro­jek­tuo­tas ant­ras aukš­tas, ku­ria­me bū­tų įreng­ta 17 kam­ba­rių se­ne­liams. Pro­jek­te nu­ma­ty­ta, jog tai kai­nuo­tų 6,2 mi­li­jo­no li­tų.

Glo­bo­ti­nių in­dė­lis ma­žė­ja

Da­lis iš­lai­dų kom­pen­suo­ja­ma iš glo­bo­ti­nių pen­si­jų bei ne­ga­lios iš­mo­kų. Ta­čiau se­ne­lių na­mų kon­tin­gen­tas kas­met vis jau­nė­ja. Atei­na daug žmo­nių, ne­tu­rin­čių dar­bo sta­žo, neuž­si­dir­bu­sių pen­si­jos, gau­nan­čių tik so­cia­li­nę pa­šal­pą. Jų įna­šas į na­mų biu­dže­tą – men­kas.

Gelbs­ti pa­gal­bi­nis ūkis. Di­rek­to­rius pa­si­rū­pi­no, kad ūky­je bū­tų ke­le­tas trak­to­rių, ne­di­de­lis kom­bai­nas.


„Per­ka­me ne tiek daug, – pa­sa­ko­ja S. Dzi­mi­das. – Svies­tą, kiau­ši­nius, duo­ną, ba­to­nus, kiau­lie­ną, viš­tie­ną, įvai­rius prie­dus, vais­tus, hi­gie­nos pre­kes. Mais­tui iš­lei­džia­me tik apie 18 tūks­tan­čių li­tų per mė­ne­sį. Ta­čiau vis tiek per me­tus su­si­da­ro apie 150 tūks­tan­čių li­tų sko­los. Rug­sė­jo al­goms dar tu­ri­me pi­ni­gų. O pa­skui – kaip Die­vas duos.“

Jei ne pa­gal­bi­nis ūkis, sa­ko di­rek­to­rius, sko­los dar la­biau išaug­tų. La­bai gai­la, kad že­mėt­var­ki­nin­kai par­da­vė Glo­bos na­mų iš vals­ty­bės nuo­mo­ja­mą že­mę. Jei­gu ku­rią die­ną jos sa­vi­nin­kai su­gal­vo­tų ne­nuo­mo­ti, bū­tų la­bai sun­ku. Rei­kia ir dir­ba­mos že­mės, ir ga­nyk­lų, ir pie­vų. Kad iš­mai­tin­tų ši­tiek žmo­nių, pri­va­lo tu­rė­ti bent 50 hek­ta­rų.

Pa­gal­bi­nia­me ūky­je įdar­bin­ti du žmo­nės – šė­ri­kas ir mel­žė­ja. Ūkiu rū­pin­tis di­rek­to­riui pa­de­da pa­va­duo­to­jas.

ANKŠ­TU­MA: Glo­bo­ti­niai gy­ve­na po du-tris kam­ba­riuo­se. Jei­gu pro­jek­tas bū­tų pi­ges­nis, pa­pil­do­mi kam­ba­riai jau bū­tų pra­dė­ti sta­ty­ti, nes leng­viau gau­tų lė­šas.

Gy­ven­to­jų dau­gė­ja, pa­tal­pų trūks­ta

Lio­lių glo­bos na­mai ati­da­ry­ti prieš dvi­de­šimt me­tų. Jie plė­tė­si. Dau­gė­jo pa­sta­tų. Ta­čiau glo­bos rei­ka­lin­gų žmo­nių dau­gė­ja spar­čiai.

„Kai ku­rie glo­bo­ti­niai gy­ve­na su­si­spau­dę – po du, tris kam­ba­ry­je. Tai nea­ti­tin­ka eu­ro­pi­nių rei­ka­la­vi­mų. Atei­ty­je ga­li­me ne­gau­ti li­cen­ci­jos,“ – pa­sa­ko­ja di­rek­to­rius.

Nusp­ręs­ta pri­sta­ty­ti ant­rą aukš­tą virš ne­se­niai ati­da­ry­to neį­ga­lių­jų die­nos užim­tu­mo cent­ro.


Ant­ra­ja­me aukš­te „Pa­ne­vė­žio miestp­ro­jek­tas“ su­pro­jek­ta­vo dar 17 kam­ba­rių. Kiek­vie­na­me po­ros kam­ba­rių blo­ke tu­rė­tų bū­ti at­ski­ras du­šas ir tua­le­tas. Sep­ty­nio­li­kos kam­ba­rių įren­gi­mas, pro­jek­tuo­to­jų ver­ti­ni­mu, kai­nuo­tų 6,2 mi­li­jo­no li­tų.

Pers­ta­ty­tų vi­są Lio­lių mies­te­lį

Ūkiš­kai be­si­tvar­kan­tis ir tau­piai šei­mi­nin­kau­ti mo­kan­tis S. Dzi­mi­das ste­bi­si, ko­dėl to­kie di­de­li pi­ni­gai. Jo nuo­mo­ne, ant­ra­jam aukš­tui ir kam­ba­riams su vi­sa įran­ga už­tek­tų ir pu­sant­ro mi­li­jo­no, o gal dar ma­žiau.

„Už to­kius pi­ni­gus aš vi­są Lio­lių mies­te­lį per­sta­ty­čiau, – sa­ko di­rek­to­rius. – Juk vis­kas jau įreng­ta sta­tant Die­nos užim­tu­mo cent­rą: ir ka­ti­li­nė, ir lif­tas, ir re­ko­pe­ra­ci­nė sis­te­ma. Ne­ga­li­ma leis­ti ši­taip vog­ti vi­du­ry bal­tos die­nos. Ir kas mums skirs to­kius di­de­lius pi­ni­gus? Ne­ga­li­me net sva­jo­ti. Rei­kia per­pro­jek­tuo­ti.“

Di­rek­to­riaus nuo­mo­ne, ne­pro­tin­gas spren­di­mas glo­bos na­mų pa­da­li­nį įkur­ti Už­ven­čio li­go­ni­nė­je.

„Da­bar Už­ven­ty­je gy­ve­na 36 glo­bo­ti­niai. Ten ve­ža­me mė­są, pie­ną, ki­tus sa­vo ūkio pro­duk­tus. Bet nuo Už­ven­čio iki Lio­lių apie 40 ki­lo­met­rų. Neū­kiš­ka taip eik­vo­ti de­ga­lus.“

Glo­bos na­mų plėt­rai lė­šų kol kas ne­skir­ta, nors jau gau­tas ir lei­di­mas pra­dė­ti sta­ty­bas. Teks keis­ti pro­jek­tą ar­ba at­lik­ti dar­bus eta­pais.

Sa­vi­val­dy­bės Stra­te­gi­nio pla­na­vi­mo ir pro­jek­tų val­dy­mo sky­riaus ve­dė­jas Vy­tau­tas Vi­lei­kis tvir­ti­na, jog pro­jek­tą „fi­nan­suo­ja Eu­ro­pa“, to­dėl bū­ti­na lai­ky­tis vi­sų „eu­ro­pi­nių rei­ka­la­vi­mų“.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder