Socialinio būsto paieškos rajone: stinga pasiūlos

Socialinio būsto paieškos rajone: stinga pasiūlos

Rajone už Europos Sąjungos lėšas socialinius butus norintys nupirkti valdininkai susidūrė su opia problema - tiesiog stinga pasiūlos.

Kretingos rajono savivaldybė iki 2018-ųjų pabaigos yra pasiryžusi įsigyti 18 socialinėms reikmėms skirtų būstų. Nors nuo 2016-ųjų pirkimas skelbiamas jau septintą kartą, kol kas pavyko nupirkti tik tris butus.

Kiek geriau socialinio būsto medžioklė sekasi Gargžduose.

Viltis deda į šildymo sezoną

"Nėra pasiūlos. Nėra net iš ko rinktis. Gerai, jei paskelbę pirkimą sulaukiame bent vieno ar dviejų pasiūlymų", - sakė Kretingos rajono savivaldybės Vietinio ūkio ir turto valdymo skyriaus vyriausiasis specialistas Antanas Viskantas.

Pasak jo, butus norima pirkti Kretingoje, Salantuose ir Kartenoje.

"Tai yra europinis projektas. 85 procentus sumos dengia Europos Sąjungos fondai, 15 proc. - Savivaldybė. Būtų labai gera paspirtis, pasinaudojus europinėmis lėšomis, padidinti socialinio būsto skaičių rajone. Pavasarį vylėmės, kad pasibaigus sezonui žmonės norės parduoti nuomojamus butus, dabar vėl viliamės, kad tokia mintis nuomojamų butų turėtojus aplankys artėjant šildymo sezonui. Bet ar taip ir bus, niekas nežino", - minėjo A. Viskantas.

Jis priminė, kad socialiniai butai perkami rinkos kaina.

"Bandome derėtis, tik kad nėra su kuo", - juokavo valdininkas.

Jo kolegė Violeta Turauskaitė minėjo, kad projektą yra numatyta įgyvendinti iki 2018-ųjų pabaigos. Bendra projekto vertė - per 530 tūkst. eurų.

"Manau, kad dėl objektyvių priežasčių projektą bus leista pratęsti ir ilgiau", - vylėsi V. Turauskaitė.

Šiuo metu Kretingos rajono savivaldybė skelbia, kad nori pirkti 5 butus: 1 ir 3 kambarių - Kretingos mieste, 1 ir 2 kambarių - Salantų mieste bei 1 kambario butą Kartenos miestelyje.

"Siūlomi parduoti butai turi būti geros techninės būklės, tvarkingi, atitikti statybos bei specialiųjų normų reikalavimus, be išorinių matomų defektų, nereikalaujantys remonto. Santechnikos įranga turi būti be defektų, nesusidėvėjusi. Viryklė, patalpų šildymo prietaisai ir kita įranga turi būti techniškai tvarkinga, veikianti, kokybiška", - rašoma reikalavimuose. Pasiūlymų laukiama iki vokų atplėšimo procedūros, kuri vyks spalio 3 d.

Neranda butų pirmame aukšte

6 butus šį mėnesį Gargžduose nori pirkti ir Klaipėdos rajono savivaldybės administracija. Jie taip pat bus skirti socialiniam būstui.

Šios Savivaldybės Turto valdymo skyriaus vedėjas Audrius Kampas pasidžiaugė, kad Gargžduose pasiūla kiek geresnė nei Kretingoje.

"Negalime skųstis. Gal tik kiek sunkiau sekasi rasti tinkamus butus, esančius pirmame aukšte. Galvojame, kad jie būtų tinkamiausi turintiems judėjimo negalią socialinių būstų gyventojams. Bet kol kas dar nesame sulaukę nė vieno tokio buto pasiūlymo", - situaciją apžvelgė A. Kampas.

Gargžduose butų ieškoma taip pat pagal Europos Sąjungos programą. Tačiau terminas ilgesnis nei Kretingoje - projektą numatyta įgyvendinti iki 2020-ųjų.

"Jau skelbėme 4 pirkimus, pavyko nupirkti 6 butus. Kadangi tai europinis projektas, turime paisyti reikalavimų. Vienas iš jų, kad būstas būtų ne toliau nei 500 metrų nuo viešojo transporto. Taip pat reikalaujama, kad būtų įmanoma integracija į darbo rinką. Tad realiai galime pirkti butus tik Gargždų mieste. Beje, pastebėjome, kad kainos jau yra gerokai pakilusios, palyginti su tuo, ką planavome prieš dvejus metus", - pasakojo skyriaus vedėjas.

Bendra suma, kiek numatyta išleisti socialiniam būstui Gargžduose įsigyti, - per 660 tūkst. eurų. Pasiūlymų šešiems vieno, dviejų ir trijų kambarių butams įsigyti Savivaldybė laukia iki rugsėjo 22 d.

"Klaipėdos rajone socialinio būsto eilėje laukia apie šimtas žmonių. Nors įsigijus 16 butų būtų nebloga paspirtis, bet toli gražu neišspręstų socialinio būsto problemos rajone", - minėjo valdininkas.

Jo žiniomis, Gargžduose jau yra suprojektuoti du sklypai ir parengti naujos statybos 25 butų socialinio būsto projektai. Tačiau, esą, kai viską apskaičiuoja, akivaizdu, kad pirkti jau pastatytus butus ženkliai pigiau nei statyti patiems.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder