Siuntiniai keliauja vis patogiau

Siuntiniai keliauja vis patogiau

Šiandien tiek juridiniai, tiek fiziniai asmenys vis dažniau naudojasi siuntimo paslaugas teikiančiomis įmonėmis. Taip taupomas laikas ir pinigai. Kiekvienais metais siuntimo paslaugas ima teikti vis daugiau įmonių. Be to, atsiranda vis naujesnių siuntimo būdų, pavyzdžiui, siuntos atsiėmimas terminale. Tad kaip siuntinį išsiųsti greitai, pigiai ir patogiai?

Autobusu siunčia didelius daiktus

Vilniaus autobusų stoties siuntų skyriaus vadovas Edvardas Kuliešius teigia, kad per dieną išsiunčiama ir gaunama apie 1200 siuntų. Išsiunčiama vidutiniškai 800, o gaunama 400 siuntų. Dažniausiai siunčiama į didžiuosius Lietuvos miestus - Klaipėdą, Kauną, Panevėžį, Šiaulius. Mažesni miesteliai mažiau populiarūs.

Anot specialisto, vieną pusę klientų sudaro įmonės, kitą - privatūs asmenys. Iš pastarųjų klientų E.Kuliešius išskiria jaunas mamas, jos parduoda vaikų vežimėlius, o šiuos siųsti į kitą miestą labiausiai apsimoka autobusu, nes nereikia siuntos pakuoti į dėžę. „Pavyzdžiui, pašte būtina siuntą supakuoti į dėžę, o pas mus užtenka apvynioti plėvele. Taip pat skiriasi kaina. Pašte vežimėlio siuntimas kainuotų 20 eurų, o siunčiant autobusu kaina siektų šiek tiek daugiau negu 5 eurus“, - aiškina specialistas. Didelis kainų skirtumas atsiranda dėl to, kad siunčiant autobusu svarbu ne atstumas, o svoris. Autobusu žmonės ar įmonės dažniausiai siunčia didelių matmenų daiktus. Dydžio apribojimų nėra, svarbu, kad daiktas tilptų į bagažinę. Taip pat siunčiant autobusu siuntinį galima gauti tą pačią dieną. „Į Klaipėdą siuntas priimantys autobusai išvažiuoja net 7 kartus per dieną“, - teigia E.Kuliešius.

Klientai, bijantys dėl siuntų saugumo, gali jas apdrausti. Tiesa, ši paslauga kainuoja 5 procentus įvertintos siuntinio vertės.

Specialistas sako, kad atsiradus savitarnos terminalams, kuriuose žmonės gali atsiimti siuntinius jiems patogiu metu, autobusų stotis prarado dalį klientų, nes pastaroji paslauga šiek tiek pigesnė ir patogesnė.

„Pagal taisykles mes negalime tikrinti, kas siuntinio viduje, todėl kartais siunčiami ir neleistini daiktai. Taip pat pasitaiko klientų, kurie užsiima nusikalstama veikla. Žmogus paskelbia, kad parduoda telefoną, atsiradęs pirkėjas perveda pardavėjui pinigus, o telefoną pažadama atsiųsti autobusu. Tačiau dažniausiai toks sandoris tebūna apgavystė, tad tiek pardavėjo, tiek telefono tenka ieškoti su policijos pagalba. Todėl žmonės turėtų būti atsargesni“, - pasakoja E.Kuliešius.

Prekės internetu

Lietuvos pašto tinklo direktorė Inga Dundulienė sako, kad per metus išsiunčiama daugiau negu 60 mln. siuntinių, kiekvienais metais šis skaičius auga, tai lemia vis populiarėjanti elektroninė prekyba. Didžiausias siuntų srautas Lietuvoje yra fiksuojamas šalies didmiesčiuose - Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje. Kalbant apie užsienį, daugiausia pašto siuntų gaunama iš Kinijos (beveik pusė visų gaunamų tarptautinių pašto siuntų), Jungtinės Karalystės, Lenkijos, Vokietijos, Jungtinių Amerikos Valstijų. Tai šalys, kuriose gerai išplėtota elektroninė prekyba.

Iš Lietuvos daugiausia siuntų iškeliauja į gausias lietuvių emigrantų bendruomenes turinčias Jungtinę Karalystę, Vokietiją, JAV, kaimynines Latviją ir Lenkiją.

Siuntimo paslaugos kaina priklauso nuo krypties, kur siunta siunčiama, ar Lietuvos teritorijoje, ar svetur, siuntos svorio ir kliento pasirinkimo, ar siunta yra registruojama kaip pirmenybinė.

Laikantis saugumo reikalavimų, pašto siuntos yra peršviečiamos rentgenu, kad jas transportuojant neįvyktų nelaimingų atsitikimų. Daugiausia pašto siuntų su pavojingais siųsti daiktais yra sulaikoma oro uosto terminaluose per aviacinio saugumo patikrinimus.

Orientuojasi į verslo įmones

„DPD Lietuva“ pardavimo ir rinkodaros vadovas Baltijos šalims Gabrielius Bilevičius teigia, kad įmonė per dieną vidutiniškai pristato apie 27 tūkst. siuntų, o per metus - apie 7 mln.

„DPD Lietuva“ veikla orientuota į verslą, todėl paslaugomis daugiausia naudojasi įmonės. Tačiau neseniai ėmė veikti siuntų atsiėmimo savitarnos terminalai. Dėl to tapo paprasčiau siuntas išsiųsti ir atsiimti privatiems asmenims.

Specialistas tvirtina, kad siuntimo paslaugomis dažniausiai naudojasi elektroninės parduotuvės, kurios siunčia įvairiausius daiktus, nuo kosmetikos iki buitinės technikos ar baldų. Gavėjai gali pasirinkti jiems patogiausią siuntos pristatymo būdą - į DPD siuntų taškus ir terminalus ar su kurjeriu į namus, darbo ar bet kokią kitą vietą.

O pristatymas per kurjerį dažniausiai pasirenkamas tada, kai perkami didelių matmenų, sunkūs daiktai, pavyzdžiui, baldai, buitinė technika. Lengvas siuntas, kosmetiką, drabužius, aksesuarus dažniausiai gavėjai atsiima savitarnos taškuose.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder