Siūloma įtvirtinti tarnautojų materialinę atsakomybę už valstybei padarytą žalą

Siūloma įtvirtinti tarnautojų materialinę atsakomybę už valstybei padarytą žalą

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos ir Antikorupcijos komisijos narė Agnė Bilotaitė kartu su įvairių frakcijų nariais užregistravo siūlymą, kuriuo įtvirtinama institucijos pareiga išieškoti iš tarnautojo jo sukeltą materialinę žalą.

Teikiamais įstatymų projektais Seimo narė siūlo valstybės bei savivaldybės institucijoms ir įstaigoms nustatyti ne teisę, o pareigą naudotis regreso teise ir išieškoti iš valstybės tarnautojo jo padarytą žalą.

Siūloma padidinti ir suvienodinti viršutinę žalos atlyginimo ribą valstybės tarnautojams iki 12 vidutinių atlyginimų, jei jų veikose nėra tyčios, taip pat du kartus padidinti iš žalą padariusio valstybės tarnautojo atlyginimo kas mėnesį išieškomų sumų dalį - iki 40 proc. Jei žala padaryta tyčia, tarnautojas būtų įpareigotas atlyginti ją visą. Šiomis pataisomis būtų įtvirtinama valstybės ir savivaldybės institucijų pareiga naudotis regreso institutu.

"Matydama, kad valstybės institucijos beveik niekada nesinaudoja teise išieškoti iš pareigūnų jų padarytą žalą, tas pačias pataisas teikiau kadencijos pradžioje, 2013 metais. Deja, tada Seimas atmetė jas jau po pateikimo. Valdančioji dauguma projekto nepalaikė. Dabar, artėjant rinkimams, Vyriausybė pati skelbia darbo grupėje "sugalvojusi" tokią pataisą ir parengsianti ją Seimo pavasario sesijai. Džiugu dėl tikro ar tariamo Vyriausybės praregėjimo, tačiau visai neaišku, kur ji buvo 2013-aisiais, kai galėjome priimti tą patį įstatymą, taip pat neaišku ir kam reikia laukti dar pusę metų. Vyriausybės paramos sulaukusias pataisas su kolegomis registruojame jau dabar, o Vyriausybę formuojančios partijos turės progą parodyti savo nuoseklumą", - komentavo parlamentinės grupės "Už Lietuvą be korupcijos" pirmininkė A. Bilotaitė.

Ministrų kabineto pasitarime pirmadienį pritarta materialinės valdininkų atsakomybės klausimą nagrinėjusios darbo grupės pasiūlymams. Ji siūlo nustatyti, kad iš tarnautojo regreso tvarka išieškoti žalą ne tik galima, bet ir privaloma. Be to, siūloma pratęsti terminą, per kurį galima kreiptis dėl žalos išieškojimo.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder