Savas lietuviškas obuolys arčiau širdies

Savas lietuviškas obuolys arčiau širdies

Vaismedžių sodinukų pardavėjai šiemet džiaugiasi pagyvėjusia prekyba. Obelaitės, kriaušės ir kiti medeliai perkami su dvigubu entuziazmu, žmonės prie namų vėl nori įveisti ar atsodinti sodus.

Turgavietėse ir medelynuose dabar didelis pagyvėjimas. Patyrę sodininkai sako, kad iki spalio 25 dienos yra tinkamiausias metas sodinti obelis bei kriaušes, pirkti kaulavaisių ankstyvam pavasariniam sodinimui.

Didesnį susidomėjimą sodinukais sukėlė poreikis atsodinti per dvi pastarąsias žiemas iššalusius vaismedžius ir noras patiems užsiauginti ekologiškų obuolių bei kriaušių. Šiemet sodinukai brango nežymiai, o kai kuriose vietovėse kainos išliko tokios pat, kaip ir praėjusiais metais.

Kauno rajono sodininkas ir bitininkas Algirdas Amšiejus džiaugiasi, kad lietuvių pomėgis sodininkauti perduodamas iš kartos į kartą. "Pas mane į medelyną atvažiuoja vyresni žmonės pirkti sodinukų jau nebe sau, o anūkams, nes patys yra čionai jų pirkę, juk medelyną turiu nuo 1982 metų ir dabar jį jau perima mano sūnus", - džiaugiasi sodininkas.

Šiltai augę neištveria šalčių

A.Amšiejus pataria rudenį iki spalio 25 dienos sodinti obelis ir kriaušes. Kaulavaisius irgi galima pirkti, bet į nuolatinę vietą slyvas, vyšnias, trešnes bei kitus kaulavaisius geriau sodinti anksti pavasarį, kol dar teka beržų sula. Rudenį nusipirktus kaulavaisius geriau užkasti paguldžius 45 laipsnių kampu, kad pavasarį nesuvėluotume pasodinti. "Jeigu sodinama pavėluotai, gegužę, toks medelis išleidžia tik menkutes šakeles ir stovi išsigandęs, nes žiemą jis nepasiruošė persodinimui, neužsiaugino šaknų. Žmonės jį dar bando prievartauti, pildami trąšas, bet nieko gero iš to neišeina. Todėl geriausia kaulavaisius nusipirkti rudenį ir, paguldžius šakomis į pietus, kad apšviestų saulė, užkasti 45 laipsnių kampu, supilti kauburėlį, kad pavasarį, kai tik neliks pašalo, suspėtumėte pasodinti", - pataria sodininkas.

A.Amšiejus teigia, kad be fitosanitarinių pasų medeliai išvis neturi būti parduodami. Pasai reikalingi, kad žinotume, kokia yra sodinuko kilmės šalis.

Sodininkas sako, kad apie 80 proc. mūsų turgavietėse parduodamų medelių yra atvežti iš Lenkijos. Šios šalies augintojai turi dideles technines galimybes sodinukus užauginti pigiau už lietuviškus. "Mes esame atsilikę, be to, mūsų neremia ir valstybė", - apgailestauja jis.

Blogiausia, kad Lenkijoje medeliai daugiausia yra auginami pietinėje dalyje, kurios klimato sąlygos nuo mūsiškių skiriasi. Tokie medeliai, atsidūrę mūsų soduose, dažnai nušąla. Žmogus turi žinoti sodinuko kilmę, kad galėtų tinkamai juo pasirūpinti, todėl ir reikalingas augalo pasas, paaiškina sodininkas.

Be paso, pasak A.Amšiejaus, galima nusipirkti bet ką, ne tos veislės arba kelis vienodus sodinukus. To nenori nė vienas pirkėjas.

Sodininkystės žinovui apmaudu, kad turgavietėse sodinukus siūlantys perpardavinėtojai žmones klaidina, nes ir patys apie sodininkystę mažai teišmano.


Su lapais netinkami

Taigi, į ką svarbu atkreipti dėmesį, jeigu jau ryžotės pirkti sodinukų? Reikia žiūrėti, kad medeliai būtų be lapų. Lapai turi būti po vieną nuskinti ar nubraukti prieš iškasant medelį. Lapai garina drėgmę, su jais palikto medelio žievė po poros dienų susiraukšlėja, toks sodinukas gali ir neprigyti, nudžiūsta.

Antras svarbus dalykas yra šaknys. Šaknelių turi būti daug, gerai, kai jos yra su moliu, pataria A.Amšiejus.

Sodinuko dydis nelabai turi reikšmės, bet klysta tie, kas ieško didelių, trejų metų sodinukų. Senesnis medelis turi tiek pat šaknų, kaip ir vienmetis ar dvimetis, todėl jį reikia labai smarkiai apkarpyti, kad būtų tik storas stagaras. Trimetis sodinukas gali būti sodinamas tik augintas vazone ar kitokiame inde visą laiką.

Kiek medelių pirkti savo šeimos poreikiams, kiek vasarinių, kiek rudeninių ir žieminių veislių, kiekvienas turi nuspręsti pats. Veisles galima rinktis pasiskaičius apie jas žinynuose ar internete, bet paragauti obuolių jūs negalėsite. A.Amšiejus teigia, kad pomologiniais veislių aprašymais galima pasitikėti, nes aprašus sudaro žinovai.

Sodininkas mėgėjas, stokojantis žinių, turėtų pasirinkti veisles, kurios mažiau serga. Iš vasarinių A.Amšiejus rekomenduoja rinktis alyvinę, "Konfetnoje", "Piros", "Katja". Mažai serga rudeninės "Novomac", "Sawa", "Auksis", "Beržininkų ananasas", "Antaninis". Iš žieminių ligoms atspariausios "Šampion", "Rubinola", "Topaz", "Eliza", labai skanūs "Jonagold" veislės obuoliai.

Dirvonai tiktų sodams

Molėtų rajone 2,5 hektaro sodą turintis Gediminas Cijūnaitis įsitikinęs, kad kuo didesnė krizė, tuo daugiau žmonės galvoja apie savo sveikatą ir ima veisti sodus, nes nori ekologiškų obuolių, kriaušių, pradeda auginti vištas, kad turėtų ekologiškos paukštienos.

Sodininkas teigia, kad grįžti prie sodininkavimo ir turgeliuose ieškoti ekologiškų obuolių skatina sparčiai plintančios alergijos. "Ar obuolys užaugintas dideliame ūkyje ir apdorotas chemikalais, pasako žmogaus skrandis, nereikia nė laboratorinių tyrimų. Stambiuose užsienio sodininkystės ūkiuose purškiama 18-28 kartus, o mūsų šalies mažieji augintojai sugeba į rinką pateikti obuolius, nupurškę sodą 5 kartus, prieš žydėjimą ir po jo", - pasakoja sodininkas.

1991 metais senelių žemėje įveisęs sodą G.Cijūnaitis mano, kad sodininkystė mūsų šalyje yra perspektyvi, nors ir mažai remiama. Mobiliosiose turgavietėse ir smulkesni augintojai gali parduoti derlių, jie nebėra diskriminuojami turgaviečių savininkų ir didžiųjų prekybos centrų. "Reikia tik užauginti, pirkėjas lietuviško obuolio jau laukia", - džiaugiasi jis.

Prie Panevėžio esančio Dembavos medelyno direktorė Vitalija Kuliešienė pabrėžia, kad šiemet sodinukų žmonės perka dvigubai daugiau nei pernai. "Mus džiugina, kad žmonės nori turėti sodus, atsodina iššalusius medelius", - sako V.Kuliešienė.

Parengta pagal dienraštį "Respublika"

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder