Saulius Skvernelis: vertiname Lenkijos poziciją nepirkti elektros iš Astravo AE

Saulius Skvernelis: vertiname Lenkijos poziciją nepirkti elektros iš Astravo AE

Lietuva vertina Lenkijos poziciją nepirkti elektros energijos iš Baltarusijoje statomos Astravo atominės elektrinės (AE), pareiškė Premjeras Saulius Skvernelis. 

„Labai vertiname Lenkijos poziciją nepirkti elektros iš nesaugios Astravo atominės elektrinės“, - po energetikos memorandumo tarp Lenkijos ir Lietuvos pasirašymo penktadienį sakė S. Skvernelis. 

Lietuvos ir Lenkijos energetikos ministrai penktadienį sutarė labiau bendradarbiauti energetikoje - ypač Baltijos šalių ir žemyninės Europos elektros tinklų sinchronizavime, dujų projektuose bei ribojant elektros importą iš trečiųjų šalių.

Memorandume Astravo AE neminima, tačiau sutarta siekti, kad būtų suvienodintos konkurencijos sąlygos tarp trečiųjų šalių ir Europos Sąjungos valstybių. Rusiją ir Baltarusiją Lietuva bei Lenkija kritikuoja, kad šios nesilaiko tokių aplinkosaugos ir kitų saugos reikalavimų kaip Bendrijos narės, todėl gali pigiau statyti jėgaines.

Be to, anot S. Skvernelio, jis tikisi, kad dujų jungties su Lenkija statybos prasidės artimiausiu metu. Taip pat pabrėžė esąs dėkingas, kad Lenkija sutinka, jog Baltijos šalių elektros tinklai būtų sinchronizuoti su ja. 

„Esame dėkingi už paramą Baltijos šalių sinchronizacijai su žemyninės Europos elektros tinklais per Lenkiją“, - teigė S. Skvernelis.

Savo ruožtu, Lenkijos Ministras Pirmininkas Mateuszas Morawieckis Vilniuje žurnalistams teigė, kad Lietuva yra strateginė Lenkijos partnerė. 

„Matome, kad mūsų strateginis bendradarbiavimas daugelyje sričių: energetikos, prekybos, ekonomikos, verslo, taip pat ir kultūros, ar, pavyzdžiui, televizijos programų - bendradarbiavimas yra vis gilesnis, vis artimesnis“, - po memorandumų pasirašymo Vilniuje sakė M. Morawieckis.

„Lietuva yra Lenkijai strateginis partneris, ne tik dėl istorinių ryšių, bet ir dėl geografinės padėties, turint omenyje mūsų bendrą istoriją Rusijos, SSRS atžvilgiu ir dabar vėl Rusijos“, - pridūrė jis.

Jo teigimu, siekiama įgyvendinti elektros tinkle sinchronizavimo projektą bei užtikrinti prekyba dujomis tarp šalių.

„Stengiamės plėtoti bendrus energetikos projektus, labai konkrečius, tokius, kurie veda prie sinchronizacijos elektroenergetinių sistemų, ir tokius, kurie padidins mūsų mainus dujų transportavime“, - tikino Lenkijos Ministras Pirmininkas. 

Be kita ko, S. Skvernelis žadėjo, kad Lietuva skirs dėmesio tautinių mažumų problemoms, taip pat padėkojo už paramą gynybos srityje.

Lenkijos premjero teigimu, gynybos klausimai yra ypač svarbūs, „atsižvelgiant į tai, kad rytuose turime Rusiją“.

Lietuvos ir Lenkijos energetikos ministrai Žygimantas Vaičiūnas ir Krzysztofas Tchorzewskis penktadienį pasirašė Supratimo memorandumą dėl sustiprinto strateginio bendradarbiavimo energetikos srityje.

Taip pat pasirašytas bendradarbiavimo susitarimas tarp Ščecino ir Svinouiscio jūrų uostų direkcijos ir Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos. Abu premjerai tikisi, kad tarp Ščecino ir Klaipėdos artimiausiu metu bus atidaryta keltų linija. 

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder