Robertas Dargis: "Lietuva nėra patraukli šalis užsienio investicijoms"

Robertas Dargis: "Lietuva nėra patraukli šalis užsienio investicijoms"

Lietuvos pramonininkų konfederacijos (LPK) prezidentas Robertas Dargis teigia, jog Lietuva stipriai atsilieka patrauklumu užsienio investicijoms nuo kitų Baltijos valstybių.

"Lietuvoje tiesioginių užsienio investicijų santykis su BVP yra vos 1,8 proc. Mes esame žemiau Europos Sąjungos (ES) vidurkio, tuo tarpu kaimynai latviai ir estai yra vieni iš pirmaujančių. Estai apskritai yra lyderiai ES pagal šį rodiklį, kur jis viršija 7 procentus", - antradienį LPK prezidiumo ir Vyriausybės atstovų posėdyje kalbėjo R. Dargis.

Jo nuomone, pagrindiniai trukdžiai, neleidžiantys Lietuvai pritraukti daugiau investuotojų iš kitų šalių, yra nepalanki mokesčių sistema, šešėlinė ekonomika, didelė korupcija ir neapibrėžtumas.

R. Dargis taip pat pabrėžė, kad ypač svarbu yra spręsti demografinės situacijos problemas: emigraciją bei regionų patrauklumą.

"Mums yra svarbios investicijos į regionus. Mes dažnai klausiame savivaldybių, ar jos yra pasirengusios priimti užsienio investicijas. Deja, dažnai savivaldoje dar nėra paruošta dirva tiesioginėms investicijoms iš užsienio", - sakė Pramonininkų konfederacijos prezidentas.

Emigracija, jo teigimu, taip pat yra atbaidantis finansines injekcijas iš užsienio aspektas, kadangi dėl darbo jėgos mažėjimo didėja mokesčiai.

"Lietuvoje mažėja darbo jėgos, o liekanti šalyje yra per daug apmokestinama. Šiuo metu darbo jėgos apmokestinimas yra 15 proc., kuris neatrodo didelis Europoje. Tačiau sudėjus mokesčius "Sodrai" ir sveikatos apmokestinimą, jis Europos mastu tampa vienas didžiausių", - teigė R. Dargis.

Posėdyje dalyvavęs Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius sakė, kad Vyriausybės tikslas yra sumažinti darbo jėgos apmokestinimą.

"Šiandien buvo sutarta dėl kai kurių mokesčių įstatymų pakitimų. Didelių reformų nebus, tačiau mūsų tikslas yra sumažinti darbo pajamų apmokestinimą didinant proporcingumą per neapmokestinamų pajamų dydį, - sakė Premjeras. - Mokestinės sistemos darbo grupė baigė tik pirmąjį savo darbo etapą. Mes norime mokestinę sistemą pateikti iki 2016 metų imtinai, kad verslui būtų aišku, kurie mokesčiai augs, kurie mažės. Toks aiškumas neabejotinai padės pritraukti ir investuotojus".

Vis dėlto mokesčių sistema nėra vienintelė problema, stabdanti užsienio investicijas į Lietuvą. Tiek R. Dargis, tiek A. Butkevičius vieningai sutarė, jog Lietuvoje yra per didelė korupcija ir neapibrėžtumas.

"Daug užsieniečių teigia, jog Lietuvoje yra per didelė korupcija, nėra jokio apibrėžtumo. Tai taip pat atbaido užsienio investicijas", - konstatavo LPK prezidentas.

Dar vienas nerimą keliantis aspektas yra finansinių paslaugų prieinamumas. R. Dargis apgailestavo, jog šiuo metu mes ir čia atsiliekame nuo kaimynų.

"Finansinių paslaugų prieinamumas Lietuvoje yra prasčiausias regione. 78 proc. rinkos užima skandinavų bankai, kurie yra atsargūs ir rezervuoti. Mes esame priklausomi nuo sprendimų, kurie yra priimami ne Lietuvoje", - sakė R. Dargis .

LPK surengtame posėdyje buvo aptarti šalies verslo trukdžiai bei galimybės juos šalinti.

Posėdyje taip pat dalyvavo aplinkos ministras Valentinas Mazuronis, energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius, svarbiausių Lietuvos verslo struktūrų atstovai.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder