PSO duomenys: lietuviai vis dar pirmi – suvartoja 16,3 litro alkoholio

PSO duomenys: lietuviai vis dar pirmi – suvartoja 16,3 litro alkoholio

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) skelbia, kad naujausi, dar nepatvirtinti duomenys rodo, jog alkoholio suvartojimas Lietuvoje siekia 16,3 litro vyresniam nei 15 metų gyventojui. Nors tai mažiau nei anksčiau skelbti duomenys, Lietuva vis dar yra daugiausiai alkoholio vartojanti šalis, tikina PSO atstovas.

PSO Priklausomybių ir psichikos sveikatos centro profesorius Jurgenas Rehmas teigia, kad naujausi duomenys rodo, kad Lietuvoje vienas gyventojas suvartoja 16,3 litro alkoholio. Tačiau, anot jo, tai nėra galutiniai duomenys ir jie dar turės būti patvirtinti.

„Šie duomenys dar turės būti patvirtinti valstybės. (...) Jūs vis dar esate pirmas numeris“, – spaudos konferencijoje trečiadienį teigė J. Rehmas.

Pasak jo, ankstesni PSO duomenys, rodę, kad Lietuvoje alkoholio vartojimas siekia 18,2 litro vienam gyventojui, buvo paremti 2013–2014 metų duomenimis. Naujausi duomenys paremti 2016 metų duomenimis.

PSO atstovas tikino, kad naujausi duomenys perduoti Lietuvai, kuri dar turės juos įvertinti ir patvirtinti arba pateikti savo pastebėjimus. Pagal PSO duomenis, antroje vietoje pagal alkoholio suvartojimą yra Baltarusija, trečioje – Čekija.

Pasak J. Rehmo, kaskart, kai PSO paskelbia, kad kuri nors valstybė suvartoja daugiausiai alkoholio pasaulyje, sulaukiama kritikos, abejojama organizacijos metodologija.

„Mes sulaukiame protestų, kodėl jūs taip padarėte, bet kažkas turi išgerti daugiausiai ir paprastai tai yra kas nors iš Rytų Europos. Tai nebus Indija, Afrika, paprastai tai Europos valstybė esanti arčiau rytų“, – tikino J. Rehmas.

Jis tikino, kad skaičiuojant valstybių alkoholio suvartojimą yra įtraukiami ne tik oficialūs statistikos duomenys, bet ir neapskaitytas alkoholis, kuris suvartojamas nelegaliai. Anot jo, penkių ekspertų grupė, kurių pavardžių PSO atstovas neatskleidžia, pateikė savo vertinimus, kiek Lietuvoje alkoholio suvartojama nelegaliai. Vėliau šie duomenys buvo tikslinami ir iš naujo pateikiami ekspertams, kad šie būtų patvirtinti dar kartą ir galutinai įtraukti į statistiką.

Be to, anot J. Rehmo, skaičiuojant alkoholio suvartojimą, galutiniai skaičiai pateikiami valstybėms, kurios gali pateikti savo pastabas. Tačiau į jas neatsižvelgiama tais atvejais, kai valstybės nepagrindžia jų. Anot PSO atstovo, matoma tendencija, kad kiekviena valstybė siekia sumažinti alkoholio vartojimo statistiką.

„Pavyzdžiui, pateikėme duomenis Iranui ir jie teigė, kad jie neteisingi, nes Irane nėra alkoholio. (...) Klausiame, kodėl tuomet pas jus sulaikyta 2 tūkst. žmonių dėl prekybos nelegaliu alkoholiu? Šalys turi savo teiginius pagrįsti duomenimis“, – aiškino J. Rehmas.

Lietuvos laisvosios rinkos instituto prezidentas Žilvinas Šilėnas teigia, alkoholio suvartojimas Lietuvoje yra didelis, tačiau jam kelia abejonių, ar tikrai Lietuva yra pirmoji.

„Jie pripažįsta, kad metodologijos tarp šalių skiriasi ir net jeigu pati PSO apskaičiuoja visas šalis pagal vieną metodologiją, nėra aišku, ar tikrai tie duomenys yra palyginami. O tai yra svarbu, vertinant kuri šalis daugiausiai išgeria, nes į tai atsižvelgiant Lietuvoje pradėtos taikyti drakoniškos priemonės“, – BNS sakė Ž. Šilėnas.

Anot jo, taip pat abejonių kelia ir tai, kad nors PSO aiškina savo metodologiją, viešai neatskleidžia formulių ir algoritmų.

„Tuomet galėtume matyti, kiek svorio skaičiavimuose turi Statistikos departamentas, kiek – apklausos ir panašiai“, – teigė Ž. Šilėnas.

Lietuvos Statistikos departamentas gegužės pabaigoje paskelbė, kad vienas 15 metų ir vyresnis Lietuvos gyventojas pernai suvartojo vidutiniškai 13,2 litrų absoliutaus (100 proc.) legalaus alkoholio – 0,8 litro mažiau nei 2015 metais.

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder