Profsąjungos: socialinis modelis - lakmuso popierėlis prieš rinkimus

Profsąjungos: socialinis modelis - lakmuso popierėlis prieš rinkimus

Prieš socialinį modelį protestuojančios profsąjungos teigia, kad siūlomi pakeitimai nepagerins žmonių gyvenimo, o balsavimą Seime vadina lakmuso popierėliu prieš rinkimus.

Į protestą prie Seimo, kuriame antradienį svarstomi Darbo kodekso pakeitimai, susirinko keliolika profsąjungininkų. Jie laikė iškėlę Premjero Algirdo Butkevičiaus, socialinės apsaugos ir darbo ministrės Algimantos Pabedinskienės ir socialinio modelio kūrėjo Tomo Davulio nuotraukas ir reiškė nepasitenkinimą skubotu socialinio modelio svarstymu.

"Iš esmės kodeksas, už kurį dabar balsuos, yra sugaištas laikas, nes žmonių padėties mes nepageriname. Bandėme išsaugoti savo pataisomis, ką mes turime ir šiandien, bet tam išleidome masę europinių pinigų ir sugaišome labai daug laiko", - apgailestavo Trišalės tarybos narė nuo Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos Gražina Gruzdienė.

Profsąjungų konfederacijos atstovė piktinosi, kad dabar įvairiais pasiūlymais bandoma grįžti prie pirminių siūlymų.

„Tas balsavimas bus žmonėms kaip lakmuso popierėlis, už ką balsuoti per Seimo rinkimus, nes matysime, kaip tas žmogus kalba, ir už ką jis balsuoja", - sakė G. Gruzdienė.

Profsąjungas piktina tai, kad Darbo kodeksas svarstomas iki galo nebaigus diskusijų dėl Socialinio draudimo paketo.

„Absoliučiai nėra aiškus, pavyzdžiui, išeitinių išmokų fondo įstatymas. Gali atsitikti taip, kad šiandien balsuos, pavyzdžiui, kad išeitinės išmokos žmogui daugiausia yra du mėnesiai, ir anas įstatymas neatsiranda.(...) Problemos yra su darbo laiku. Darbo laikas - vidutiniškai 48 val. Mes galvojame, kad tai nėra gerai, dėl to, kad tada bet kuriam darbuotojui praktiškai galima įvesti suminę darbo laiko apskaitą", - probleminius taškus vardijo G. Gruzdienė.

Profsąjungas piktina ir darbo tarybų įteisinimo klausimas, esą jų mūsų kultūroje nėra, jie nesutinka su siūlomais trišalių tarybų formavimo pakeitimais.

Profsąjungų konfederacijos atstovė nesutinka, kad dabartiniai siūlymai yra tinkama priemonė užtikrinti, kad darbuotojai galėtų užsidirbti daugiau.

"Užtenka darbdaviams tą dainą dainuoti, kad užsidirbti galima tik per viršvalandžius , žmogus turi branginti savo sveikatą, ir mes turime branginti žmogų", - sakė G. Gruzdienė.

Antradienį visą dieną Seimas svarstys naują Darbo kodeksą.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder