Profsąjungos reikalauja 400 eurų MMA ir grąžinti vaiko pinigus

Profsąjungos reikalauja 400 eurų MMA ir grąžinti vaiko pinigus

Artėjant Tarptautinei darbo dienai, Gegužės 1-ajai, protesto akciją surengusios profsąjungos reikalauja minimalią mėnesinę algą (MMA) kelti iki 400 eurų ir grąžinti vaiko pinigus bei tokiu būdu gerinti vienišų tėvų padėtį.

Į protesto akciją prie Vyriausybės susirinko iki 50 profsąjungų atstovų. "Reikalaujame didinti darbo užmokestį visiems darbuotojams", "Reikalaujame didinti MMA iki 400 eurų" - skelbė jų plakatai.

Šiuo metu MMA siekia 350 eurų, o nuo liepos 1 dienos ji didės iki 380 eurų.

"Šia akcija siekiame atkreipti Vyriausybės dėmesį į dirbančius tėvus, o konkrečiai - vienišas mamas. Net Europos Komisija nurodo metinėse rekomendacijose, kad šalyje ant skurdo ribos gyvena vieniši tėvai", - Eltai sakė profesinės sąjungos "Solidarumas" pirmininkė Kristina Krupavičienė .

Pasak jos, profsąjungų patirtis kalbant su žmonėmis rajonuose rodo, kad dauguma ir gauna MMA, o jau paskui prie jos mokami priedai.

"Pavyzdžiui, vienoje tarptautinio kapitalo įmonėje yra priedas už tai, kad 100 proc. lankomumas, bet jeigu motina turi vaiką, jis serga, tai ji niekada negaus šito priedo. Mes siekiame, kad MMA būtų didinamas, (...) reikia ieškoti galimybių, kaip didinti atlyginimus kvalifikuotiems darbuotojams, (...) kad būtų grąžinti vaiko pinigai, kurie buvo panaikinti 2008 metais", - sakė K. Krupavičienė.

Jos vertinimu, šiuo metu Seime su naujuoju socialiniu modeliu svarstomas Darbo kodeksas padėties neišspręs.

"Darbo kodekse yra labai lankstus užimtumas, mes jau šiandien gauname darbuotojų, įdarbintų per laikinas įdarbinimo agentūras, skundų. Pavyzdžiui, priima saldainių fabrikas 3 mėnesiams - turi darbo prieš Kalėdas arba Velykas ir paskui vėl neturi darbo, ir ką jiems daryti? Reikia siekti kokybiškų darbo vietų. Naujas Darbo kodeksas nesukurs kokybiškų vietų, jis tiesiog mėtys žmones iš vienos įmonės į kitą", - sakė K. Krupavičienė.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder