Prieš įvedant eurą - netikėta investicija

Prieš įvedant eurą - netikėta investicija

Atėjus laikams, kai nebegali pasitikėti net savo šešėliu, kai kurie tampa neužtikrinti ir tuo, ar jais bus deramai pasirūpinta po mirties.

Abejonės nepalieka kitos išeities, tik pačiam sutvarkyti reikalus ir užsitikrinti amžinojo poilsio vietą. Dabar, kaip ir senovėje, tradicija laidotuvėms pasiruošti iš anksto atgyja, tad žmonės planuoja, svarsto bei renkasi sau priimtiniausius laidojimo variantus.

Kolumbariumus statančios bendrovės „Arsenalas“ projektų vadovė Lina Rutkauskienė teigia, kad tokių pirkėjų, kurie dar prieš mirtį užsitikrina savo vietą amžinam poilsiui, netrūksta. Jos teigimu, kriptos pirkimas yra puiki investicija, nes žmonės turi galimybę rinktis, kurioje vietoje jų palaikai bus palaidoti.

„Žmonės renkasi jiems patikusią kriptos vietą. Vieniems patinka kolumbariumo šone, kitiems – centre. Tai puiki galimybė būti užtikrintiems, nes kai kurių vaikai bei artimieji gyvena užsienyje, tad žino, kad jų kapai nebus prižiūrimi, todėl viskuo pasirūpina iš anksto“, – sako Lina Rutkauskienė.  

„Arsenalas“ projektų vadovė prasitaria iš klientų girdėjusi, kad kriptų pirkimui įtaką daro nuo 2015 metų sausio 1 dienos įvedamas euras.

„Žmonės baiminasi euro įvedimo, tad litais dabar perka, nerizikuoja“, – sako Lina Rutkauskienė.

Kolumbariumus statančios bendrovės projektų vadovė teigia, kad lietuviai laidotuvėms pinigų visada turėjo ir visada turės. Tik štai giminaičiams dažniausiai iš anksto pareiškia valią, kokiu būdu nori būti palaidoti.

Pasak moters, šiuo metu Klaipėdos Lėbartų kapinėse kriptą galima įsigyti nuo 3000 Lt, tačiau privačioje žemėje kaina gali šoktelti du ar net tris kartus.

Išsipirkta vieta – arčiau artimųjų

Štai dar prieš metus vietą Mažeikių rajono kapinėse sau ir vyrui išsipirkusi Marija T. (72 m.) sako tai padariusi dėl ten besiilsinčių artimųjų.

„Susimąstyti apie tokį pirkinį privertė vis dažniau sutinkamos įvairios ligos, būdingos vyresnio amžiaus žmonėms, bei noras būti palaidotiems šalia sau brangių žmonių. Kapinės, kurias išsirinkome, yra labai senos, tad rasti tinkamą vietą buvo labai sunku. Teko ieškoti gal dvejus metus", – pasakoja Marija.

Moteris prasitaria, kad vaikai apie šį sprendimą sužinojo, kai visi reikalai jau buvo sutvarkyti.

„Kai nuvežėme parodyti jau sutvarkytos vietos, vaikai labai sutriko, tačiau jiems liko tik gerbti mūsų sprendimą. Dabar jau ir antkapį turime“, – sako Marija.

Moteris teigia net nesvarsčiusi, kokį laidojimo būdą pasirinkti.

„Nuo seniausių laikų visus laidodavo užkasant po žeme, tad ir mus su vyru žemė priglaus. Apie jokius deginimus net pagalvot nesinori“, – atvirai sako Marija.

„Mirties nebijome. Ji anksčiau ar vėliau ateis pas kiekvieną, tačiau norisi, kad jai atėjus viskas būtų taip, kaip nori tu. Išsirinkome kapo vietą, paminklą pasistatėme, dabar jau ramu“, – pasakoja moteris.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder