Pirmoji Lietuvos verslumo ataskaita atskleidė geresnį nei tikėtasi požiūrį į verslininkus

Pirmoji Lietuvos verslumo ataskaita atskleidė geresnį nei tikėtasi požiūrį į verslininkus

Šiandien buvo pristatyti pirmą kartą Lietuvoje atlikto „Globalaus verslumo stebėsenos“ (Global Entrepreneurship Monitoring (GEM) tyrimo rezultatai. Į pasaulinį verslumo indeksą Lietuvos vardas įtrauktas pirmą kartą. Tyrimas atliktas pasitelkiant pasaulinius standartus atitinkančią ir viena objektyviausių, tiksliausių ir patikimiausių pripažįstamą GEM metodologiją. Ją pasitelkiant įvertinus ir verslininko įvaizdį Lietuvoje paaiškėjo ženkliai kitoks nei manyta iki šiol gyventojų požiūris į verslininkus.

2011-ųjų apklausoje dalyvavo per 140 tūkstančių gyventojų ir ekspertų iš 54 įvairaus ekonominio lygio skirtingose geografinėse teritorijose esančių pasaulio šalių. Lietuvoje verslumo situaciją  tyrė globalus verslo kompetencijų centro Vilniaus Universiteto Tarptautinio verslo mokyklos (VU TVM) Inovacijų ir verslumo centro mokslininkų-verslo ekspertų komanda. Inicijuoti tyrimą Lietuvoje VU TVM padėjo VšĮ „Versli Lietuva“, tyrimą finansavo LR Ūkio ministerija. Tyrimo metu buvo apklausta 2000 šalies gyventojų nuo 18 iki 64 metų amžiaus ir 36 ekspertai iš finansų, švietimo, verslo ir kt. sričių.

„Verslumo stebėsena pagal GEM metodiką buvo LR Vyriausybės 2011 metų veiklos prioritetuose. Kasmetinis verslumo nacionaliniu lygiu tyrimas suteikia galimybę ne tik įvertinti vidinę kiekvienos šalies situaciją, bet ir pozicionuoti save kitų valstybių atžvilgiu. Tyrimo rezultatai ateityje pravers formuojant šalies ūkio strategiją“,- sakė Ūkio ministerijos Smulkaus ir vidutinio verslo departamento direktorius Mindaugas Danys.

Pasaulinė 2011 metų monitoringo ataskaita atskleidė ryškų verslumo augimą visame pasaulyje – pernai 54 tiriamose pasaulio šalyse startavo beveik 400 milijonų verslų. Daugiau nei 140 milijonų pradedančiųjų verslininkų per artimiausius penkerius metus tikisi sukurti bent po penkias naujas darbo vietas. Šie skaičiai ir augimo prognozės patvirtina, kad visame pasaulyje verslo aktyvumas tik stiprėja, o verslumas, kaip ekonominis variklis, gali padėti atsigauti susilpnėjusiai pasaulio ekonomikai.

Lietuvos verslumo atžvilgiu, tyrimo komandą maloniai nustebino ne vienas rodiklis. Pavyzdžiui, kad Lietuva pasižymi vienu aukščiausių intraverslumo (verslumo kitų įmonėse) indeksų tarp visų ištirtų šalių, o gyventojų apklausa atskleidė daug labiau teigiamą visuomenės požiūrį į verslininkus, nei manyta iki šiol. Pavyzdžiui, gyventojai mano, kad verslininkai dirba sunkiau nei kitų profesijų atstovai ir yra verti pagarbos, o net 50 proc. apklausos dalyvių norėtų turėti savo verslą. Įdomu tai, kad gyventojų požiūris pasirodė esąs labiau teigiamas nei apklaustųjų ekspertų.

„Globalioje verslumo atskaitoje Lietuva yra priskirta į efektyvumą orientuotų šalių grupei. Kitos dvi iš trijų klasifikavimo grupių – į veiksnius orientuotos šalys ir šalys, orientuotos į inovacijas. Toks identifikavimas leidžia įvertinti šalyje vykdomos politikos kryptingumą, nustatyti prioritetines tobulinimo sritis“,- sakė dr. Erika Vaiginienė, VU TVM Direktoriaus pavaduotoja mokslui, inovacijoms ir kokybei, kurios iniciatyva pernai pavasarį buvo suburta speciali verslumo tematiką analizuojančių mokslininkų-verslo ekspertų komanda.

– Globaliame kontekste Lietuva išsiskyrė, kaip šalis turinti daugiausiai jaunų – iki 24 metų – verslininkų, pasižyminti didele naujai pradėtų verslų apimtimi. Tačiau šalies verslininkų vykdomos veiklos vis dar nekuria aukštos pridėtinės vertės, joms trūksta novatoriškumo“, - keletu svarbesnių parodymų pasidalino ji. Anot VU TVM tyrėjos-verslo ekspertės, ši informacija yra tik „ledkalnio viršūnė“ – pilni tyrimo atskleisti duomenys leidžia išsamiai analizuoti verslumo būklę Lietuvoje.

VšĮ „Versli Lietuva“ generalinis direktorius Paulius Lukauskas tikisi, kad toks tyrimas bus naudingas visiems. Valdžiai jis pasitarnaus kaip gairės nuolatiniam verslo sąlygų gerinimui bei nuolat tikrins verslumo „temperatūrą – aukšta ji, žema ar normali“? Mokslui suteiks kryptis kur link tobulinti švietimo programas, kaip jas pritaikyti prie naujų poreikių, pokyčių. VšĮ „Versli Lietuva“ vadovo nuomone, pradedančiuosius verslininkus turėtų paskatinti teigiamas verslininkų įvaizdis gyventojų tarpe. „Ypač džiugina tai, kad pagal tyrimą išsiskiriame itin aukštu verslumo rodikliu jaunimo tarpe. Manau tai rimta alternatyva jaunimo užimtumui didinti ir mažinti emigraciją“, - sakė jis.

Remiantis surinkta informacija, 2012 metų viduryje bus paskaičiuotas Globalus verslumo ir plėtros indeksas (GEDI – Global Entrepreneurship and Developmend Index). Parengta nacionalinė ataskaita bus sklebiama LR Ūkio ministerijos ir GEM interneto svetainėse.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder