Per gatvę - be mobiliojo telefono?

Per gatvę - be mobiliojo telefono?

Gali būti, kad ateityje eidami perėja vengsime įsijungti mobiliojo telefono ekraną - Seimas pradėjo svarstyti siūlymą uždrausti pėsčiųjų perėjose naudotis mobiliaisiais telefonais be laisvų rankų įrangos. Tiesa, tokios iniciatyvos kritikai pažymi, kad kontroliuoti pėsčiųjų elgesį bus sudėtinga.

"Projektu siekiama sumažinti eismo įvykių skaičių ir apsaugoti eismo dalyvių gyvybę bei sveikatą. Mobiliojo ryšio įrenginiai blaško pėsčiųjų, taip pat kaip ir vairuotojų, dėmesį, todėl didina galimybę sukelti eismo įvykį", - sako projektą inicijavę Seimo nariai Algis Strelčiūnas ir Stasys Šedbaras.

Anot jų, Lietuvoje per metus įvyksta 3 tūkstančiai eismo įvykių, 30 procentų jų esą sudaro užvažiavimas ant pėsčiojo.

"Amerikos Vašingtono universitetas darė tyrimus, kad pėsčiasis, eidamas perėja, naudodamasis mobiliuoju telefonu, rašydamas žinutes, gali pažeisti taisykles keturis kartus daugiau. Pereidamas per pačią perėją jis sugaišta laiko nuo 2 iki 20 sekundžių ilgiau", - Seime pristatydamas pataisas sakė vienas jų iniciatorių A. Strelčiūnas.

Už pėsčiųjų elgesį kontroliuojančią Saugaus eismo automobilių keliais įstatymo pataisą praėjusią savaitę po pateikimo balsavo 53 Seimo nariai, prieš buvo keturi, susilaikė 12 parlamentarų. Toliau projektą svarstys Seimo komitetai. Siūloma, kad įstatymo pakeitimas įsigaliotų nuo 2018 metų sausio.

Pataisų iniciatorių teigimu, jeigu Seimas pritartų, reikėtų papildyti Vyriausybės nutarimą "Dėl kelių eismo taisyklių patvirtinimo" bei pakeisti Administracinių nusižengimų kodeksą, nustatant sankciją už projektu įtvirtinamo įpareigojimo nesilaikymą.

Viktorija Čmilytė-Nielsen klausė, ar tokios pataisos nebūtų perteklinės, nes ir šiuo metu Kelių eismo taisyklės draudžia pėstiesiems įžengti į važiuojamąją dalį neapsižvalgius aplinkui, neįvertinus atstumo iki transporto priemonių.

"Juk prie kiekvieno pėsčiojo tikrai nepastatysime po kontroliuojantį jį žmogų. Aš suprantu, kad jūsų idėja ir jūsų intencija yra puiki, tačiau tos bendresnės galiojančios normos, atrodytų, jau draudžia tą neatsargų elgesį, kurį jūs dar kartą norėtumėte uždrausti", - teigė ji.

S. Šedbaras atsakydamas pažymėjo, kad pėsčiasis yra toks pat eismo dalyvis kaip ir vairuotojas.

"Vairuotojams jau labai seniai galioja draudimas naudotis mobiliaisiais telefonais, o dabar kai kuriose Vakarų šalyse yra svarstomas uždraudimas apskritai laisvų rankų įranga naudotis, nes tai blaško dėmesį", - tikino S. Šedbaras.

Šias pataisas remia ir Kelių policija. Tarnybos viršininkas Vytautas Grašys BNS yra sakęs, kad jos - reikalingos, nes dabar pėstieji dažnai nepaiso eismo taisyklių reikalavimo, kad dėmesys einant per gatvę turi būti koncentruotas į eismą.

Dabar draudimas naudotis mobiliaisiais telefonais be laisvų rankų įrangos numatytas vairuotojams, o telefonų naudojimas pėsčiųjų perėjose nėra reglamentuojamas.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder