Paprastesni reikalavimai avių skerdykloms turėtų atpiginti avieną

Paprastesni reikalavimai avių skerdykloms turėtų atpiginti avieną

Skersti avis jų augintojai gali ir pačių įsirengtose skerdyklose. Taip pat jau leidžiama paprasčiau ženklinti ir registruoti avis. Augintojų teigimu, visa tai turėtų atpiginti avieną.

Avių augintojų asociacijos vadovas džiūgauja – norint paskersti nebereikės jos vežti į didelę, pagal europinius reikalavimus įrengtą skerdyklą – veterinarijos specialistams išaiškinus šiuos reikalavimus ūkininkai labiau supras, kaip įsirengti patalpas.

„Reikia, kad galėtume pasiskersti tuos aviukus pagal pageidavimą, kada kas nori, o ne vežti į tas skerdyklas, mokėti 40–50 litų už paskerdimą ir visas kitas išlaidas“, – sako UAB „Šeduvos avininkystė“ direktorius dr. Juozapas Mikutis.

Esą dėlto ir aviena yra brangesnė, negu turėtų būti: kilogramo savikaina išauga iki 25–30 litų.

„Kokios kainos yra prekybos centruose? Net 120 lt už kilogramą avienos. Tai kas ją gali nupirkti? Tai yra be galo brangu, žmonėms nori pigiau. Tai tokiose skerdyklėlėse jis nusipirks už 20 Lt ar 21 Lt kilogramą avienos, tada ir padidės perkamumas“, – teigia dr. J. Mikutis.

Asociacijos duomenimis, Lietuvoje per šešis tūkstančius avių augintojų laiko daugiau negu 80 tūkstančių avių. Ūkininkai taip pat išsireikalavo ir paprastesnių gyvulių ženklinimo bei registravimo sąlygų – nuo šiol gyvulių registre pakaks registruoti tik avį, o ne visą bandą, ją papjovus – vieną ir išregistruoti. Dėl avių registravimo problemų turi ir gyvulininkystės institutas Baisogaloje, turintis veislyną bet retkarčiais parduodantis kokią avį.

„Mums iškyla problema, nes niekur tas avinukas nenusirašo, ir jis lieka mūsų įskaitoje. O iš tikrųjų reikėtų skerdyklėlės, kad būtų galima parduoti žmogui kaip paskerstą mėsą arba jis kažkur artimoj aplinkoj rastų paprastą skerdyklėlė, kuri jam paskerstų ir išduotų dokumentą“, – teigia LVA Gyvulininkystės instituto Gyvūnų veisimo ir genetikos skyriaus vedėja dr. Birutė Zapaskinienė.

Pasak Veterinarijos tarnybos atstovų, Lietuvoje 44 skerdyklos, kuriose galima skersti ir avis. Esą mažesnes skerdyklas buvo galima rengti ir anksčiau, tačiau avių augintojai skundėsi neturintys laiko skaityti europinių reikalavimų. Todėl parengtos trumpos ir aiškios rekomendacijos.

„Tiesiog kai vieną gyvulį paskerdžia ir atliki visas operacijas iki galo, tik tada gali pradėti skersti kitą gyvulį. Jeigu tu tvarkai mėsą, negalima tvarkyti žarnų prie mėsos arba kitų dalykų. Tiesiog reikia keleto patalpų, kurios yra būtinos, kad būtų užtikrintos higienos sąlygos išlaikyti mėsos švarą ir tiekti kokybišką mėsą“, – teigia Maisto ir veterinarijos tarnybos Veterinarijos sanitarijos sk. vedėjo pavaduotojas Gintautas Čereška.

Norintys įsirengti skerdyklas turi kreiptis į Teritorinę maisto ir veterinarijos tarnybą.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder