P. Vileišio apdovanojimas parvežtas į Klaipėdą

P. Vileišio apdovanojimas parvežtas į Klaipėdą

Devintus metus teikiamas vienas garbingiausių Lietuvos pramoninkų konfederacijos apdovanojimų - Petro Vileišio vardinė nominacija - pirmą kartą parvežtas į Klaipėdą. Šį apdovanojimą šiemet pelnė Lietuvos jūrų krovos kompanijų asociacijos prezidentas, Klaipėdos jūrų krovinių kompanijos "Bega" vadovas Aloyzas Kuzmarskis.

Baigiantis metams, Lietuvos pramoninkų konfederacija (LPK) tradiciškai pagerbė šalies verslui ir valstybei nusipelniusius žmones bei įmones. Pastarosioms įteikti "Inovacijų" bei "Sėkmingai dirbančios įmonės" nominacijos, o už asmeninius nuopelnus versle bei visuomeninėje veikloje įvertintiems žmonėms skirti P. Vileišio vardo apdovanojimai.

Nominantus išrinko P. Vileišio nominacijų komitetas, vadovaujamas prof. habil. dr. Jono Aničo, Vileišių biografo ir knygų apie Vileišius autoriaus, o apdovanojimus šventinio LPK vakaro metu įteikė premjeras Andrius Kubilius.

Petras Vileišis (1851-1926 m.) yra ryški istorinė Lietuvos asmenybė, aukšto išsilavinimo žmogus, talentingas inžinierius, vienas pirmųjų Lietuvos verslininkų, verslininkystės ideologų, reikalavęs aukštos dorovinės kultūros verslininkystėje ir pats rodęs pavyzdį. Jis buvo ir švietėjas, paaukojęs didžiulį savo asmeninį kapitalą bei sugebėjimus tautai žadinti bei šviesti, valstybei atgimti.

LPK, siekdama pagerbti šią istorinę asmenybę, o kartu paskatinti dabartinius pramonininkus, verslininkus, visuomenininkus, taip pat ir jaunąją kartą sekti jos pavyzdžiu, P. Vileišio vardo apdovanojimus teikia nuo 2003 m. Per šį laikotarpį šia nominacija buvo įvertinti akademikas Jonas Kubilius, buvęs susisiekimo ministras ir AB "Lietuvos geležinkeliai" vadovas Jonas Biržiškis, prezidentas Algirdas Mykolas Brazauskas, dr. Bronislovas Lubys ir kt.

Šiemet P. Vileišio nominacijos apdovanojimas įteiktas Vilniaus Universiteto rektoriui prof. habil. dr. Benediktui Juodkai, UAB "Vičiūnai" įmonių grupės bendrasavininkui ir valdybos nariui Liudui Skierui, signatarui Emanueliui Zingeriui bei Lietuvos jūrų krovos kompanijų asociacijos prezidentui A. Kuzmarskiui, kuris tapo pirmuoju klaipėdiečiu ir Klaipėdos uosto atstovu, įvertintu šia garbinga nominacija. Jam ji skirta už indėlį plėtojant pramonės produkcijos eksporto apimtis, Klaipėdos uoste diegiamas pažangiausias technologijas, aktyvų dalyvavimą plėtojant Klaipėdos universiteto veiklą bei remiant mokslą ir kultūrą.

Atsiimdamas apdovanojimą A. Kuzmarskis akcentavo, kad tai yra reikšmingas viso Klaipėdos uosto, užimančio ypač svarbią vietą Lietuvos ekonomikoje, o taip pat Klaipėdos, vienintelio šalies uostamiesčio, įvertinimas. Anot nominanto, P. Vileišio asmenybė bei jo darbai yra puikus pavyzdys bei kelrodis kuriant šių dienų Lietuvą, jos pramonę, verslą, švietimą ir mecenavimo tradicijas.

Beje, tą patį vakarą A. Kuzmarskis buvo dar kartą pakviestas į sceną pasiimti apdovanojimą jo vadovaujamai kompanijai "Bega". Jai įteikta "Sėkmingai dirbančios įmonės" nominacija. Šiemet "Bega" ne tik gerino savo veiklos rezultatus, bet ir aktyviai vykdė įmonės plėtros programą: baigtas statyti universalus žemės ūkio produktų eksporto-importo terminalas, pradėti krauti nauji kroviniai, sukurta per 20 naujų darbo vietų.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder