Motinystės (tėvystės) pašalpų gavėjai galės susigrąžinti permokėtą GPM

Motinystės (tėvystės) pašalpų gavėjai galės susigrąžinti permokėtą GPM

Motinystės (tėvystės) pašalpų gavėjai, sausio mėnesį gavę mažesnes pašalpas, galės susigrąžinti permokėtą gyventojų pajamų mokestį (GPM) deklaravę 2013 metų pajamas.

Ligos ir motinystės socialinio draudimo pašalpų nuostatai numato, kad motinystės (tėvystės) pašalpos mokamos už praėjusį mėnesį. Todėl šiais metais, kaip ir įprastai, pašalpa už 2012 metų gruodį bus išmokėta 2013 metų sausį.

Pagal Gyventojų pajamų mokesčio įstatymą, apmokestinant išmokas už praėjusius metus neapmokestinamasis pajamų dydis netaikomas, todėl motinystės (tėvystės) pašalpa už praėjusį gruodį bus kiek mažesnė nei pašalpų gavėjai gaudavo kitais 2012 metų mėnesiais.

Kiek tiksliai pašalpa bus mažesnė priklauso nuo asmeniui taikomo neapmokestinamojo pajamų dydžio (NPD). Pastarasis - nuo asmens gaunamų pajamų, auginamų vaikų skaičiaus, ar vaikus augina abu tėvai, ar tik vienas iš jų. Kuo asmeniui taikomas didesnis NPD, tuo mažiau GPM jam reikia mokėti. Kuo mažiau GPM išskaičiuojama, tuo sausį išmokėtos pašalpos dydis keisis mažiau.

Likusiais šių metų mėnesiais asmenims bus mokama įprastinio dydžio pašalpa. O permokėtą gyventojų pajamų mokestį už 2012 metų sausio mėnesį pašalpų gavėjai galės susigrąžinti Valstybinei mokesčių inspekcijai pateikę metinę Gyventojų pajamų mokesčio deklaraciją už 2012 metus. Permokėtas gyventojų pajamų mokestis bus grąžintas į pašalpos gavėjo nurodytą sąskaitą.

Motinystės (tėvystės) pašalpos bus pervedamos sausio 15-21 dienomis. Šias pašalpas gauna per 43 tūkst. asmenų.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder