Mokesčių inspekcija: už turizmo reklamą užsienyje PVM mokamas Lietuvoje

Mokesčių inspekcija: už turizmo reklamą užsienyje PVM mokamas Lietuvoje

Klaipėdos apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (AVMI) atkreipia dėmesį, kad kaimo turizmo, apgyvendinimo ar patalpų nuomos paslaugas teikiantys gyventojai, perkantys užsienio įmonių paslaugas, kurių teikimo vieta yra Lietuva, už tokias paslaugas privalo apskaičiuoti ir sumokėti į biudžetą pridėtinės vertės mokestį (PVM).

Pavyzdžiui, kaimo turizmo sodybos savininkas yra sutaręs su užsienio šalies bendrove, organizuojančia turistines keliones ir poilsį užsienyje, kad ji savo šalyje teiks informaciją apie galimybę poilsiauti sodyboje Lietuvoje.

Už tokias paslaugas sodybos savininkas bendrovei, kuri yra tos užsienio šalies PVM mokėtoja, moka sutartą mokestį, nuo kurio turi būti apskaičiuotas "lietuviškas“ PVM. Mokėti PVM privaloma nepriklausomai nuo to, ar užsienio paslaugų teikėjas yra įsiregistravęs PVM mokėtoju, ar ne.

Klaipėdos AVMI Mokestinių prievolių departamento direktorės Editos Cibienės teigimu, kai Lietuvos verslininkas naudojasi tokiomis užsienio įmonės paslaugomis (pvz., reklamos teisinėmis, tarpininkavimo, vežimo ir kitomis), kurių vieta pagal PVM įstatymo 13 str. 2 dalies 1 punktą yra Lietuva, jis privalo registruotis PVM mokėtoju net ir tuo atveju, jei pajamos iš šios veiklos per paskutiniuosius 12 mėnesių neviršijo 100 tūkst. litų.

Žinotina, jog net ir neįsiregistravus PVM mokėtoju yra privaloma apskaičiuoti ir sumokėti PVM net tik už iš užsienio asmenų įsigytas paslaugas ar prekes iš kitos ES valstybės įmonės, bet ir paties asmens Lietuvoje parduodamas prekes bei teikiamas kaimo turizmo, apgyvendinimo ar patalpų nuomos bei kitas PVM apmokestinamas paslaugas.

"Tik įsiregistravęs PVM mokėtoju, asmuo įgyja teisę į įsigytų prekių bei paslaugų PVM atskaitą, todėl patariama prašymą dėl registravimo Mokesčių inspekcijai pateikti prieš įsigyjant paslaugą iš užsienio įmonės ar fizinio asmens. Tokiu atveju gyventojas apskaičiuotą PVM nuo įsigytų paslaugų galės iš karto atskaityti“, - sakė E. Cibienė.

Užsienio asmenų teikiamų paslaugų pirkėjas - kaimo turizmo sodybos savininkas ar gyventojas, vykdantis individualią veiklą (su pažyma) ar veiklą su verslo liudijimu - privalo apskaičiuoti ir sumokėti į biudžetą PVM, taikydamas 21 proc. PVM tarifą nuo iš užsienio asmenų įsigytų ar suteiktų paslaugų bei prekių apmokestinamosios vertės, t.y., įsigijimo kainos be PVM.

Taip pat sodybos savininkui atsiranda prievolė mokėti PVM už savo teikiamas PVM apmokestinimas paslaugas. Tik tuo atveju, jei sodybos savininkas yra įsiregistravęs PVM mokėtoju, jis gali į PVM atskaitą įtraukti apskaičiuotą reklamos paslaugos PVM sumą bei kitą pirkimo PVM, pavyzdžiui, maisto produktų, paslaugų ir prekių, skirtų patalpų remontui, kt.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder