Milijoninis ieškinys sūrininkui

Milijoninis ieškinys sūrininkui

7,2 milijono eurų - tokios sumos iš akcinės bendrovės „Rokiškio sūris“ vadovo Antano Trumpos reikalauja priteisti Liuksemburge registruota investicinė įmonė. Tokį įmonės smulkios akcininkės užmojį rokiškėnai sūrininkai atvirai vadina šantažu.

Liuksemburge registruota investicinė įmonė „East Capital Baltic (LUX) Baltic Fund“ (ECB LUX BF) su ieškiniu ilgamečiam sūrininkų bendrovės vadovui A.Trumpai kreipėsi į Panevėžio apygardos teismą. Šis pernai areštavo atsakovo turto, kurio vertė 11,5 mln. eurų, - dėl tokios sumos buvo pateiktas ieškinys.

Ieškovo teigimu, nuo 1992 m. vadovavęs bendrovei A. Trumpa pažeidė Akcinių bendrovių įstatymą „Rokiškio sūris“ vardu sudarydamas paskolos sutartis su kita savo paties kontroliuojama bendrove UAB „Pieno pramonės investicijų valdymas“ (PPIV), kuri už šiuos pinigus pirko „Rokiškio sūrio“ akcijas. Taip esą vadovas net 50 proc. pasididino tiesiogiai ir netiesiogiai valdomą akcijų paketą.

Ieškovo teigimu, paskola PPIV buvo suteikta kur kas palankesnėmis sąlygomis nei tuo metu jos buvo rinkoje.

Investicinė bendrovė nurodo, kad „Rokiškio sūris“, nepaisydamas sėkmingos finansinės veiklos, mokėjo akcininkams palyginti nedidelius dividendus. Nors įmonės rezultatai ir toliau buvo geri, 2015 m. balandį buvo nuspręsta dividendų akcininkams nebemokėti visiškai.

Ieškovo teigimu, tokia įmonės vadovybės politika aiškiai sumažino bendrovės akcijų vertę.

Vakar, prasidėjus teismo posėdžiui, investicinės bendrovės atstovas paprašė nubausti atsakovą ir trečiuosius asmenis, kad šie nevykdo teismo nutarčių. Esą negavus įrodymų apie įmonės finansinę veiklą, neįmanoma tiksliai nustatyti, kokią žalą patyrė akcininkai.

Kartu ieškovo atstovas patikslino ieškinį, jis sumažėjo iki 7,2 mln. eurų.

Atsakovo A.Trumpos, trečiųjų asmenų „Rokiškio sūrio“ ir PPIV advokatai teigė nebesuprantantys, kokių dokumentų reikalaujama. Esą visa įmanoma finansinė ataskaita yra pateikta, o ieškovo keliami vis nauji reikalavimai turi vienintelį tikslą - užvilkinti teismo procesą.

Vienas iš „Rokiškio sūrio“ vadovų atsakovo A.Trumpos sūnus Dalius Trumpa atskleidė, jo žodžiais, visą šantažo esmę. Pasak jo, ECB (LUX) BF, prisipirkusi lietuviškų įmonių akcijų paketų, dabar stengiasi juos išparduoti, todėl ir ryžosi prievartauti jo tėvą siekdama gauti geresnę kainą.

„Atsakovas nori kabinėtis prie bet ko, kad ir prie stulpo, norėdamas priversti mano tėtį nupirkti jam (investiciniam fondui - red. past.) priklausančias akcijas brangiau, negu jos kainuoja rinkoje“, - sakė D.Trumpa ir pridūrė, kad jo tėvui akcijos buvo siūlomos triskart brangiau. Atsisakius pasiūlymo, ieškinys atsidūrė teisme.

D.Trumpa neigia kaltinimus, kad paskola PPIV akcijoms pirkti buvo suteikta pažeidžiant įstatymus. Tai esą patvirtino kasmet vykstantis įmonės tarptautinis auditas, peržiūrintis visus sandorius. Per 12 metų įmonė pastabų nėra gavusi, paskolos buvo suteiktos artimomis rinkos sąlygomis, naudingomis abiem pusėms. Dėl dividendų nemokėjimo, teigia direktorius, visuomet sprendžia akcininkų dauguma, o atsakovas turi mažiau nei 5 proc. akcijų.

Teisme dalyvavę ieškovo atstovai teigė neturintys įgaliojimų bendrauti su spauda.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder