Mažos įmonės nuo pelno mokesčio nebus atleistos

Mažos įmonės nuo pelno mokesčio nebus atleistos

Vyriausybė pirmadienį pasitarime nepritarė siūlymui mažąsias įmones atleisti nuo pelno mokesčio.

Įstatymo pataisą, pagal kurią naujai įsikūrusios įmonės, kurių metinė apyvarta nesiekia 1 mln. litų, nemokėtų pelno mokesčio, pateikė parlamentaras Dainius Kreivys.

"Finansų ministerija, atsižvelgdama į jau galiojančias lengvatas, siūlo nepritarti, kadangi dabar esančioms įmonėms, kurių darbuotojų skaičius neviršija 10, irgi yra iki 1 mln. litų apyvarta, yra taikoma 5 proc. pelno mokestis", - po Vyriausybės pasitarimo sakė finansų viceministras Vytautas Galvonas.

Pasak viceministro, jeigu būtų pritarta D. Kreivio siūlymui, būtų netolygios konkurencinės sąlygos prieš tai įsikūrusioms įmonėms, skatintų įmonių persiregistravimą.

"Mes nesiūlome pritarti šitam pasiūlymui", - kalbėjo V. Galvonas.

Viceministro teigimu, palaikius tokią iniciatyvą biudžetas prarastų apie 8,9 mln. litų, o įstatymo pataisos teikėjas nesiūlo, iš kur šiuos praradimus būtų galima kompensuoti. Premjero Algirdo Butkevičiaus sukurta ekspertų darbo grupė yra konstatavusi, kad "Lietuvoje pelno apmokestinimas yra labai gerai subalansuotas, o tam tikrų lengvatų sukūrimas tą sistemą išbalansuotų". Be to, Lietuvoje Europos Sąjungoje yra mažiausias pelno mokesčio paskirstymas nuo bendrojo vidaus produktų. Kaip pripažino viceministras, papildomos lengvatos gali sudaryti prielaidas Lietuvai, siekiančiai įsivesti 2015 m. eurą, neatitikti Mastrichto kriterijų.

"Visi nori, kad būtų mokami atlyginimai mokytojams, gydytojams, būtų mokamos kitos socialinės (pašalpos, - ELTA), bet niekas negalvoja apie biudžeto surinkimą ir daro tam tikras spragas ir išlygas. Kaip minėjau, lengvatos galioja ir dabar, o skatinti įmones persiregistruoti, kad būtų vienodos sąlygos, kiltų chaosas", - dėstė V. Galvonas ir pridūrė, kad tokias įmones būtų sunku administruoti.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder