Mato perspektyvų bromo ir kalio gavybai vakarų Lietuvoje

Mato perspektyvų bromo ir kalio gavybai vakarų Lietuvoje

Lietuvos geologų tyrimai rodo, kad požeminiuose vandenyse vakarinėje Lietuvos dalyje ypač žmogaus organizmui svarbių elementų bromo ir kalio koncentracijos yra pakankamai didelės, kad būtų verta susidomėti požeminio sūrymo pramonine gavyba ir jo tolesniu cheminiu sodrinimu.

"Bromo ir kalio ištekliams išgauti galėtume pasekti kitų šalių pavyzdžiu ir pradėti šiuolaikinėmis technologijomis paremtą pelningą retųjų šarminių metalų gavybą iš šio vandens. Tai nereikalauja nei imlaus darbo, nei didelių lėšų", - pranešime spaudai cituojamas Lietuvos geologijos tarnybos direktorius Jonas Satkūnas.

Tačiau kiekvienu konkrečiu atveju, Lietuvos geologijos tarnybos vadovo žodžiais, reikia apskaičiuoti, ar tikslinga eksploatuoti tokį pramoninį vandenį, ar tai ekonomiškai naudinga, įvertinti bendrą hidrogeologinę ir hidrocheminę padėtį šio vandens formavimosi zonose.

Tiesioginei hidromineralinių žaliavų gavybai požeminio pramoninio vandens telkiniuose iš didelio gylio galima panaudoti rekonstruotus žvalgybinius ar net buvusius naftos gręžinius.

Šalies geologai jau prieš kelias dešimtis metų buvo siūlę ištirti pramoninį požeminį vandenį Lietuvos teritorijoje ir išskyrė perspektyviausius išgauti iš jo elementus - bromą ir kalį.

Buvo apytikriai įvertinti jų kiekiai vandeninguosiuose kompleksuose, kur bromo ištekliai gali siekti apie 400 mln. tonų, o kalio - 560 mln. tonų. Tuomečiais skaičiavimais, per metus tik iš vieno veikiančio gręžinio galima išgauti apie 80-90 tonų bromo, apie 110-120 tonų kalio.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder