Maitintojai ruošiasi užsidirbti žiemai

Maitintojai ruošiasi užsidirbti žiemai

Nors mieste jau matyti kylančios lauko kavinės ir terasos, ieškoma darbuotojų vasarai, verslininkų atstovai tikina: situacija kasmet tik liūdnesnė. Laukiama šiltesnių orų, kuomet į lauko terasas turėtų suplūsti bent kiek daugiau žmonių.

Nors neatsakingi darbuotojai ir lankytojų trūkumas kiša pagalius į ratus verslininkams, jau pradėta ruoštis šiltajam sezonui - vieni susizgribo gauti reikiamus leidimus, kiti žvalgosi darbuotojų.

Liūdnos perspektyvos

Klaipėdos verslininkų senamiesčio sąjungos pirmininko pavaduotoja visuomeninio maitinimo klausimais Zita Lukoševičienė akcentavo, kad viešojo maitinimo įstaigų pasiruošimas sezonui įsibėgėja.

"Senamiestyje daug kur įrenginėjamos lauko kavinės, bendravau ir su naujųjų rajonų verslininkais, šie irgi patvirtino, kad jau ruošia dokumentus. Tai užtrunka, kadangi susiduriame su didele biurokratija", - aiškino Z. Lukoševičienė.

Kelių kavinių savininkė ir atstovė tvirtino: verslininkai susiduria su daugybe problemų, o visų pirma - laikinų darbuotojų trūkumu ir jų nepastovumu.

"Jaunimas iškart nori uždirbti kelis tūkstančius (litų. - Aut. past.). Nesvarbu, kad niekur nėra dirbęs ir net neaišku, ar moka dirbti", - stebėjosi atstovė, pridūrusi, jog neatsakingumas kiša koją: naują darbuotoją privaloma iškart "įforminti" net nežinant, ar jis dirbs.

"Džiaugiuosi, šiemet bus lengvatų. Darbo birža suteiks galimybę du mėnesius mokytis. Žinoma, tuos žmones taip pat reikės "įforminti", bet šios lengvatos turėtų pagerinti situaciją", - tvirtino Z. Lukoševičienė.

Z. Lukoševičienė nevyniojo žodžių į vatą: maitintojai laukia vasaros, gero oro ir švenčių. Tuomet užsidirbama, kad būtų galima pragyventi žiemą ir išlikti iki kitų metų.

Laukia antplūdžio

Klaipėdos savivaldybės Licencijų, leidimų ir vartotojų teisių apsaugos skyriaus vyriausiasis specialistas Rimantas Armonas patvirtino, kad prašančiųjų leidimų išplėsti viešojo maitinimo įstaigų aptarnavimo vietas daugėja.

"Jau yra, ir ne vienas. Vieni pasirūpina anksčiau, kiti vėliau, nes dar šalta, bet procesas vyksta", - tikino R. Armonas, pridūręs, kad šiuo metu lauko kavinėms įrengimti jau išduota 13 leidimų, nors pernai nelepinant orams balandžio pabaigoje šis skaičius nebuvo perkopęs net dešimties.

Specialistas tvirtina, kad didelio skirtumo lyginant su pernai nejaučiama, kadangi didžiausias sujudimas prasideda atšilus orams.

"Reikia nepamiršti, kad norint išplėsti kavinę lauke pirmiausia būtina gauti leidimą. Po to privaloma mokėti rinkliavą, todėl verslininkai taupydami pinigus dar niekur neskuba", - aiškino specialistas, pridūręs, kad rinkliavos dydis priklauso nuo to, kiek ploto verslininkai planuoja užimti.

Skaičiuojama, kad pernai per visą sezoną buvo išduota per 80 leidimų padidinti aptarnavimo vietų skaičių. Anot specialistų, didžiausio antplūdžio laukiama gegužę.

Galimybės - didelės

Įkūrus lauko kavinę darbdaviams prireikia ir papildomų sezoninių darbuotojų. Darbo biržos atstovai teigia: kreipiasi mažai, bet pasiūla - didelė.

Klaipėdos teritorinės darbo biržos Darbo išteklių skyriaus vedėjo pavaduotoja Rima Ambrozaitė pabrėžė, kad praėjusį mėnesį didelio laisvų darbo vietų skaičiaus sezoniniams darbams nebuvo.

"Praktika rodo, jog aktyviausiai darbuotojų paieška darbdaviai užsiima balandžio mėnesį. Manytina, kad ir šiais metais ši tendencija nekis", - pasakojo pavaduotoja.

Esą dažniausiai darbo biržoje besiregistruojantys asmenys ieško nuolatinio darbo ir vasaros sezono laikotarpiu darbo ieškančių asmenų skaičius žymiai neauga.

"Derėtų paminėti, kad ieškantiems sezoninio darbo asmenims įsidarbinti galimybės yra didelės", - tikino R. Ambrozaitė.

Anot jos, jaunimas dažniausiai patys savarankiškai kreipiasi į darbdavius ir šitaip sėkmingai įsidarbina.

Vis dėlto darbuotojų sezoniniams darbams surasti nėra lengva. Anot R. Ambrozaitės, būna atvejų, kad personalo kaita įmonėje vyksta visą vasaros sezoną, todėl įmonės yra priverstos nuolat dairytis naujų darbuotojų. Norinčiųjų padirbėti vasaros sezoną, ypač jaunuolių, yra, tačiau laisvų darbo vietų skaičius neretai būna didesnis.

"Pastebime, jog dalis darbuotojų sezoniniams darbams renkasi užsienio šalis", - pridūrė specialistė, taip pat pastebėjusi, jog šylant orams laikinų darbuotojų ieško ir statybos bendrovės.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder