"Lukoil“ nuleidžia savo vėliavas

"Lukoil“ nuleidžia savo vėliavas

Jums nepatinka įvykiai Ukrainoje, neperkate rusiškų prekių ir degalų. „Lukoil“ degalinės nuleidžia vėliavas, jas kelia „Baltic Petroleum“.

Ruošiasi

Kaip sako bendrovių įvaizdžio kūrėjai - sukurti gerą įvaizdį yra pagrindinė įmonės vadovo užduotis. O kaip palaikyti gerą rusiškos prekės įvaizdį, kai pasaulį šiurpina Rusijos ir Ukrainos karinis konfliktas? „Nepirkite rusiškų prekių ir degalų“ - plinta socialinė akcija. Dar prieš mėnesį „Lukoil Baltijos“ valdybos pirmininkas ir prezidentas Ivanas Paleičikas aiškino, kad boikoto nebijo. Tačiau iš tiesų kompanijos strategai nesėdi rankų sudėję.

Degalinės viena po kitos nuleidžia „Lukoil“ vėliavas, netrukus bus pakeistos ir iškabos. Vietoj „Lukoil“ iškils „Baltic Petroleum“ iškabos ir plevėsuos šio ženklo vėliavos. Kam nepatinka „Lukoil“, degalus galės piltis „Baltic Petroleum“.

Paruošiamieji darbai vyksta ilgai. Šalčininkuose, Varėnoje, Alytuje, Prienuose „Lukoil Baltijos“ degalinėse prekių kaip iššluota. Degalinių operatoriai maloniai paaiškina, kad čia bus naujos degalinės. Nuo spalio 1 d. turėtų iškilti „Baltic Petroleum“ vėliavos.

Pasikeis tik iškabos

Be iškabų, daugiau niekas ir nepasikeis. Anot „Baltic Petroleum“ kuro vadybininko Darjušo Butovičiaus, čia ir toliau bus galima atsiskaityti „Lukoil“ kortelėmis, jeigu, pavyzdžiui, įmonė yra sudariusi sutartį su UAB „Lukoil Baltija“.

Jeigu degalus visada pilatės toje pačioje degalinėje, čia jums šypsosis tie patys pardavėjai, nes keičiantis įmonei darbuotojai nesikeičia.

Demonstruoja ramybę

- Ar pinigai vis tiek byrės į tų pačių asmenų kišenę nors užsuksime į kitos firmos degalinę? - pasiteiravome Rusijos naftos milžinės „Lukoil“ vietininko Baltijos regione, UAB „Lukoil Baltija“ prezidento Ivano Paleičiko.

- Visiška netiesa, - atsakė įmonės vadovas.

I.Paleičikas tvirtino, jog klientūros jo valdoma bendrovė „Lukoil Baltija“ neprarado. „Klientai žino, kad nuo mūsų įvykiai Ukrainoje priklauso tiek pat, kiek oras. Kodėl jie mus turėtų boikotuoti. Absoliučiai klientai mūsų neignoruoja. Klientų nepraradome. Turime savo klientūrą ir dirbame. O kodėl keičiasi degalinių valdytojai, čia jau mūsų komerciniai dalykai, nenoriu aiškinti“, - kalbėjo „Lukoil“ vadovas Lietuvoje.

Partneris nuo lopšio

UAB „Baltic Petroleum“ generalinis direktorius Arūnas Martikonis rengiant publikaciją buvo toks užsiėmęs, kad neturėjo laiko pasidžiaugti sėkminga degalinių plėtra. „Teiraukitės vėliau“, - vis primindavo sekretorė. Ir taip šešis kartus.

„Lukoil Baltija“ su „Baltic Petroleum“ pasirašė jungtinės veiklos sutartį beveik nuo pastarosios įmonės įkūrimo. Pagal jungtinės veiklos sutartį įmonės veikė beveik 13 metų, ir šių metų pavasarį Konkurencijos taryba skyrė „Lukoil Baltijai“ baudą už koncentraciją rinkoje be tarybos leidimo. Bauda - daugiau kaip 11 mln. litų.

Praėjusią savaitę „Lukoil Baltija“ gavo Konkurencijos tarybos leidimą vykdyti koncentraciją nurodytose degalinėse. Kitaip sakant, gavo leidimą „Baltic Petroleum“ nuosavybės teise priklausančiose degalinėse vykdyti veiklą.

Kąsnį atėmė - nesupyko

„Baltic Petroleum“ dar vasarą išplatino pranešimus, kad iš „Lukoil“ susigrąžins 22 degalines.

Kažkaip keistai„Lukoil Baltija“ už koncentraciją gavo 11 mln. litų baudą, dėl jos bylinėjasi; gavo leidimą veikti nurodytose degalinėse, bet partneris apsigalvojo; „Lukoil“ pašonėje kaip ant mielių auga savo pažadų nesilaikantis partneris, tačiau skyrybomis nė nekvepia.

„Lukoil Baltija“ bendrovės „Baltic Petroleum“ savininke buvo labai trumpą laiką, vos mėnesį, vėliau dabartinę verslo partnerę pardavė JAV Delavero valstijos lengvatinio apmokestinimo zonoje registruotai bendrovei „Way Grand LLC“. Daugiau apie šios įmonės savininkus nieko nežinoma, tik aišku, kad kone nuo įsteigimo „Baltic Petroleum“ yra „Lukoil Baltijos“ verslo partnerė.

Numarino valstybės įmonę

Tiesa, prieš tapdama jungtinės veiklos „Lukoil Baltija“ partnere „Baltic Petroleum“ dalyvavo perimant buvusios valstybės įmonės „Lietuvos kuras“ degalines, kuriose iki šiol sėkmingai karaliavo „Lukoil“ prekės ženklas, o dabar pradės karaliauti ženklas partneris „Baltic Petroleum“. Dėl valstybės įmonės turto perėmimo buvo atliekami tyrimai, tirta, ar teisėtai „Baltic Petroleum“ inicijavo „Lietuvos kuro“ bankrotą, bet kaltų niekas nerado.

Kaip rodo Konkurencijos tarnybos išsamaus tyrimo medžiaga, šios dvi bendrovės daugiau kaip dešimtmetį sugyveno labai darniai. „Baltic Petroleum“ jungtinės veiklos sutartimi „Lukoil Baltijai“ patikėjo valdyti degalines, tvarkyti visus jungtinės veiklos dalyvių reikalus ir netgi atstovauti savo partnerei santykiuose su trečiaisiais asmenimis. „Baltic Petroleum“ net ir pelno paskirstymą buvo patikėjusi savo partnerei bendrovei „Lukoil Baltija“.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder