Link mūsų artėja nauja krizė

Link mūsų artėja nauja krizė

Vakar Kinijos akcijų vertė dar labiau nukrito kylant investuotojų susirūpinimui ir baimėms dėl smukusio augimo šalies ekonomikoje bei neramumų rinkose. Ekonomistai įspėja, kad tai gali būti naujos pasaulinės ekonominės krizės, kuri neaplenks ir Lietuvos, pradžia.

Pagrindinis akcijų indeksas „Shanghai Composite“ ir toliau nenustojo kristi; jis sumenko 8,4 proc. - iki 3211,75 punkto. Vertybinių popierių investuotojai parduoti nenustoja net ir po Kinijos šalies valdžios bandymų juos įtikinti išlaikyti pozicijas.

Savaitgalį Pekino pareigūnai nusprendė leisti valstybiniam pensijų fondui investuoti šalies akcijų rinkoje. Pagal naująsias taisykles institucijai bus leista iki 30 proc. savo aktyvų skirti vietinių įmonių parduodamiems vertybiniams popieriams įsigyti. Fondui suteikta teisė investuoti ne tik vien į akcijas, bet ir į kitus finansų rinkos instrumentus, išvestines finansines priemones. Tokiu būdu keldama finansinių aktyvų paklausą Vyriausybė tikisi padidinti jų kainą.

Taip pat Kinijos centrinis bankas praėjusią savaitę tikėdamasis suaktyvinti eksporto sektorių sumažino nacionalinės valiutos juanio vertę.

„Pasaulinė ekonomika, neturėdama gerų reguliacinių režimų, funkcionuoja po senovei ir šitas modelis yra išsisėmęs bei periodiškai vedantis prie krizės. Prisiminkime 2007-2009 m. krizę, kuri gimė Amerikoje. O tai, kas vyksta dabar Kinijoje, gali būti naujos krizės pradžia, išplisianti po pasaulį, nes, kaip minėjau, nėra reguliacinių mechanizmų. Vakar akcijų kursas per vieną dieną Kinijoje krito 8,4 proc., Vakaruose - Vokietijoje, Prancūzijoje, Jungtinėje Karalystėje - po maždaug 3 proc., bet mes gi nežinome, kas bus toliau. Yra tam tikra panika finansiniame pasaulyje. Vertybinių popierių rinka, nors yra ir šiek tiek autonomiška realios ekonomikos požiūriu, bet vis tiek turi įtaką jai. Tai, kas dabar vyksta, sukelia šoką. Kai krinta akcijų kursas, jų savininkai stengiasi jas parduoti. Tokiomis sąlygomis nelabai nori kas investuoti. Pirkėjai irgi sustoja, nebeperka automobilio arba namo. O ką tai reiškia? Tai reiškia ir normalios ekonomikos stabdymą. O jei nepavyks stabilizuoti padėties ir toks šokas, sąstingis užsitęs, trauksis gamyba. O pasaulinė ekonomika šiandien yra labai pažeidžiama, nestabili. Jei ekonomika krinta, didėja nedarbas“, - galimus baisumus vardijo parlamentaras, ekonomistas prof. Povilas Gylys.

Anot jo, neramumai Kinijoje paveiks ir privačiai kaupiančius senatvės pensiją.

„Jei vertybinių popierių vertė krinta, tai ir pensijų fondų finansinis kapitalas mažėja, o kartu mažėja ir potenciali pensija. Jei fondas yra prisipirkęs akcijų, kurių vertė sumažėjo, tai ir finansinis kapitalas sumažėja. Ir kartu mūsų būsimi pensininkai, kaip ir Amerikos ar kitų šalių, netenka finansinio kapitalo. Jei Europoje vertybinių popierių vertė mažės, tai ir mūsų pensijų fonduose kaupiamosios pensijos mažės. Tačiau esu įsitikinęs, kad apie tai bus vengiama kalbėti, nes garsiai trimituojama tik tada, kai fondų finansinis kapitalas ima augti“, - sakė P.Gylys.

Pasak jo, jei Kinijos ekonomika sustos, tai nuvilnys per visą pasaulį ir bus smūgis visiems.

„Reikėtų pasaulio lyderiams susibėgti ir pagalvoti, ką daryti. Tačiau gyvename šaltojo karo sąlygomis, kurių akivaizdoje sunku įsivaizduoti, kad pasaulio lyderiai per savaitę susirinks ir galvos apie kokių globalinių priemonių pritaikymą. Vadinasi, ekonomika bandys kapanotis savo jėgomis.

Yra versija, kad panika Kinijos akcijų rinkoje kilo dėl juanio devalvavimo. Devalvavimas buvo priemonė paskatinti Kinijos eksportą. Bet daugelis finansų rinkos dalyvių tai susiejo su Kinijos ekonomikos sulėtėjimu ir kilo panika. Kinijos valdžia, devalvuodama juanį, norėjo padėti šalies eksportui ir taip paskatinti šalies ekonomiką, tačiau sukėlė paniką vertybinių popierių rinkoje, kurios dalyviai tokius veiksmus interpretavo savaip. Dabar ta baimė sukelia grandininę reakciją. Finansų rinkose labai veikia visokios manijos, išgąsčiai. Kai kapitalo judėjimo kontrolės nėra, finansinis kapitalas bėga į, jų manymu, saugesnes erdves. Ir susidaro ydingas ratas. Kadangi finansų rinka taip reaguoja, tai ir reali ekonominė padėtis blogėja. Jei Kinijos ekonomika stagnuos, pasekmes jausime ir mes. Taip, mes su Kinija nesame dideli prekybos partneriai, bet tai suduos smūgį visai pasaulinei ekonomikai, o mes esame ES rinkos dalis. Ir jei tie procesai tęsis, pasekmių gali būti labai liūdnų“, - įspėjo P.Gylys.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder