Lietuvos verslininkai skatinami dalyvauti NATO pirkimuose

Lietuvos verslininkai skatinami dalyvauti NATO pirkimuose

Ketvirtadienį ūkio ir krašto apsaugos ministrams Mindaugui Sinkevičiui ir Raimundui Karobliui buvo pristatytos galimybės dalyvauti NATO šalių gynybos srities prekių ir paslaugų pirkimo konkursuose. Abu ministrai pažymėjo pirkimų svarbą Lietuvai ir nepakankamą šalies verslininkų aktyvumą.

Ūkio ministras M. Sinkevičius pažymėjo, kad gynybos pramonės sritis Lietuvoje yra padariusi didelę pažangą, o tai atveria galimybes Lietuvos verslui. 

„Kaip vieną iš galimybių įsitraukti stiprinant gynybos sritį matome Lietuvos verslo dalyvavimą NATO prekių ir paslaugų pirkimų konkursuose. Iš augančių NATO šalių gynybos biudžetų tikrai galėtų laimėti ir Lietuvos ekonomika, jei mūsų pramonė būtų labiau matoma gynybos sektoriaus pagrindiniams užsakovams tarptautiniu mastu“, – sakė ūkio ministras.

Pasak M. Sinkevičiaus, lietuviška produkcija aukštai vertinama pasaulyje, o jos spektras itin platus – nuo tekstilės iki informacinių technologijų sistemų ir robotikos. Be to, Lietuva turi stiprių, nišines technologijas kuriančių įmonių, ypač gynybos pramonei itin reikalingų lazerių technologijų srityje. Viskas, ko trūksta lietuviams, yra didesnis aktyvumas.

„Statistika rodo, kad Lietuvos verslo atstovai nėra tokie aktyvūs NATO pirkimuose, kaip galėtų būti. Šiuo metu Ūkio ministerijos sudaromame NATO konkursų potencialių dalyvių sąraše yra tik 104 Lietuvos bendrovės tarp 10 000 registruotų NATO paramos ir pirkimų agentūros tiekėjų“, – pažymėjo ūkio ministras. 

Pasak R. Karoblio, ateinantys metai bus pirmieji, kai Lietuva galų gale įvykdys savo įsipareigojimą skirti 2 proc. BVP krašto apsaugai. Mums šie 2 proc. reiškia pirmą kartą atsiradusią galimybę iš vegetacijos būsenos pereiti prie realaus ir apčiuopiamo kariuomenės modernizavimo, kur esminių investicijų į infrastruktūrą ar karių gerovę nebuvo jau daugelį metų. 

„Lietuvos įmonėms didėjantis krašto apsaugos finansavimas reiškia dar vieną atsiradusią galimybę pasiūlyti savo prekes ir paslaugas kariuomenei, kuriai, be modernios ginkluotės, reikalinga aibė kitų dalykų. Krašto apsaugos pirkimai turėtų dominti daugelį pramonės ir paslaugų sektorių, nes kariuomenės pirkinių sąrašas be galo platus: nuo tekstilės gaminių, maisto produktų, IT įrangos ir technologijų iki statybos paslaugų, amunicijos ir ginkluotės“, – sakė krašto apsaugos ministras.

NATO paramos ir pirkimų agentūra (NATO Support and Procurement Agency – NSPA) yra pagrindinė NATO valstybių narių gynybos institucijų įvairių prekių ir paslaugų viešųjų pirkimų platforma. Metinė šios agentūros apyvarta yra maždaug 3 milijardai eurų, ir ji kasmet auga.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder