Lietuvių Kalėdų stalas: žuvį gamina patys, kūčiukus perka parduotuvėje

Lietuvių Kalėdų stalas: žuvį gamina patys, kūčiukus perka parduotuvėje

Su iššūkiu paruošti mažiausiai dvylika Kūčių stalo patiekalų susiduria beveik kiekviena žiemos šventėms besiruošianti šeima Lietuvoje. Tačiau kitaip nei anksčiau, ne visus patiekalus lietuviai ryžtasi ir turi laiko gaminti patys. Dažniausiai šventiniam stalui namuose lietuviai gamina karštus žuvies patiekalus (82 proc.), o duoną ir kūčiukus paprastai perka jau pagamintus - taip elgiasi atitinkamai 77 ir 62 proc. lietuvių.

Mažmeninės prekybos tinklo "Rimi Lietuva" užsakymu bendrovės "Spinter tyrimai" atliktos apklausos duomenimis, lietuviai Kūčių stalo patiekalams skiria ypatingą dėmesį ir daugumą jų dažniausiai gamina patys. Tarp populiariausių namuose gaminamų patiekalų taip pat patenka silkė, kurią namuose gaminantys teigia 79 proc. respondentų, salotos (72 proc.), kisielius (68 proc.), aguonų pienas (64 proc.) Kiek rečiau namuose šalies gyventojai gamina pyragėlius su grybais (31 proc.) ir grybų sultinį (17 proc.).

Prie kai kurių patiekalų gamybos lietuviai nelinkę praleisti daug laiko. Apklausos duomenimis, dažniausiai šventiniam stalui yra perkama jau iškepta duona (77 proc.) ir kūčiukai (62 proc.). Taip pat 36 proc. nurodė perkantys ir silkę.

Apklausa taip pat atskleidė, kur žiemos švenčių stalui maisto produktus lietuviai perka dažniausiai. Net 69 proc. respondentų nurodė šventėms apsiperkantys prekybos centruose, 15 proc. - turguje, 9 proc. - mažose parduotuvėse, o 3 proc. produktus perka iš ūkininkų. Prekybos centruose dažniau šventėms apsiperka mažesnių miestų ir rajonų centrų bei kaimo vietovių gyventojai, turguje - didmiesčių gyventojai.

Spalio 17-27 dienomis "Spinter tyrimai" atlikto Lietuvos gyventojų tyrimo metu apklausti 1004 respondentai nuo 18 iki 74 metų.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder