Lietuviai nustebino Lukašenką

Lietuviai nustebino Lukašenką

Trumpiau nei per dvejus metus 1 000 žmonių įdarbinsiantį trijų fabrikų kompleksą Baltarusijoje, Mogiliovo laisvojoje ekonominėje zonoje, pastačiusi ir praėjusią savaitę jį iškilmingai atidariusi Klaipėdoje įsikūrusi "Vakarų medienos grupė" (VMG) jau yra viliojama ir į Rusiją. [CITATA]

Tuo pačiu metu VMG kaimynystėje naują baldų fabriką Mogiliove atidarė ir kitas Lietuvos koncernas - SBA. Tiek jo, tiek VMG vadovai kalba ir apie tolesnę plėtrą Rytuose.

Lietuva kalba, Baltarusija - daro

Mogiliovo laisvojoje ekonominėje zonoje (LEZ) apie 270 mln. litų atsiėjusią medžio drožlių plokščių (MDP), vilktų korpusinių baldų ir faneros fabrikų statybą VMG pradėjo 2011-ųjų liepą. Baldų gamybos fabrikas pradėjo funkcionuoti dar pernai lapkritį, o visas kompleksas valstybinės komisijos palaiminimo sulaukė šį birželį.

GREITIS. Fabrikų komplekso statybą VMG pradėjo 2011-ųjų liepą. Baldų gamybos fabrikas pradėjo funkcionuoti dar pernai lapkritį, o visas kompleksas valstybinės komisijos palaiminimo sulaukė šį birželį.

Tokį kompleksą VMG norėjo statyti Lietuvoje, tačiau tuometinė Vyriausybė pareiškė, jog remia smulkųjį verslą ir čia nebus reikiamo kiekio žaliavos, nors už ją ir būtų buvę mokama rinkos kainomis.

Tiek prieš kelerius metus, tiek ir dabar apie milijoną kubinių metrų medienos iš Lietuvos per metus yra eksportuojama kaip popiermedžiai nesukuriant jokios pridėtinės vertės, o tokiam fabrikų kompleksui, koks pastatytas Mogiliove, reikėtų tik pusės šio medienos kiekio.


"Deja, Lietuvoje tik daug kalbama apie investicijų pritraukimą, bet nieko nedaroma. Įmonę "VMG Industry" Baltarusijoje atidarėme per 3 valandas, kitomis procedūromis per 3 mėnesius pasirūpino LEZ administracija. Tuo metu Lietuvoje jau veikiančios mūsų įmonės "Sakuona" rekonstrukcijai būtinas detalusis planas nepatvirtinamas dvejus metus", - komplekso atidarymui skirtos spaudos konferencijos metu sakė VMG valdybos pirmininkas Sigitas Paulauskas.

PRODUKCIJA. SBA Mogiliove pastatytoje "Mebelain" gamykloje "gimsta" natūralaus lukšto baldai - lentynos, komodos, stalai. Ateityje čia žadama gaminti ir emaliu dengtus baldus. Gintaro TOMKAUS nuotr.

Jis pabrėžė, kad Mogiliovo LEZ į projektui būtiną infrastruktūrą investavo apie 48 mln. litų (buvo pastatyta nauja elektros pastotė, iki VMG sklypo nutiesta nauja geležinkelio atšaka, išasfaltuoti keliai, nutiesti dujų ir vandens bei nuotekų vamzdynai, pastatyta nauja gaisrinės stotis).

Tiesa, S. Paulauskas pripažino, kad iš pradžių į VMG investicijas skersai žiūrėjo Baltarusijos valstybinis koncernas "BelLesBumProm", nenorėjęs konkurencijos, tačiau investicinį projektą pristačius prezidentui Aliaksandrui Lukašenkai, jam buvo uždegta žalia šviesa.

Praėjusį antradienį naująjį fabrikų kompleksą aplankė ir pats A. Lukašenka. Jis pripažino, jog lietuvių investicija jį nustebino, nes nesitikėjo išvysti tokio lygio gamybos.

Taip pat jis, VMG generalinio direktoriaus Viktoro Adomaičio teigimu, patikino, jog investuotojai iš Klaipėdos, iškilus sudėtingiems klausimams, nuo šiol gali visada asmeniškai kreiptis į jį.

"Džiaugiamės investuotojais - sąžiningais investuotojais. Su tokiais žmonėmis mes ir dirbame. O su sukčiais nenorime turėti jokių reikalų. Kritika, esą užsienietis čia negali pradėti verslo, yra nepagrįsta", - tokius A. Lukašenkos žodžius Lietuvos ambasadoriui Baltarusijoje Evaldui Ignatavičiui vėliau citavo naujienų agentūros.

1000 darbuotojų - tiek dirbs VMG fabrikų komplekse, kai jis pasieks maksimalų gamybinį pajėgumą.

Plečiasi kartu su IKEA

Tiek naujasis VMG kompleksas, tiek jo kaimynystėje už 55 mln. litų pastatytas SBA baldų gamybos fabrikas "Mebelain" dirba Švedijos koncerno IKEA poreikiams.

"VMG Industry" gamina išskirtinai Rusijos rinkai projektuojamus "TODALEN" serijos korpusinius baldus, skirtus gyvenamajam būstui, taip pat - spintas, komodas, lovas ir kt. "Mebelain" gamykloje "gimsta" natūralaus lukšto baldai - lentynos, komodos, stalai. Ateityje čia žadama gaminti ir emaliu dengtus baldus.

"IKEA iki 2020 metų ketina Rusijoje turėti 25 savo prekybos centrus. Tiek VMG, tiek SBA yra įtraukti į šį mūsų partnerių plėtros procesą. Vežant produkciją į Rusijos, Baltarusijos ir Kazachstano muitų sąjungą iš Europos Sąjungos ji gerokai pabrangsta, todėl gamintojai skatinami investuoti Rytuose. Baltarusija yra itin palankioje geografinėje padėtyje, nes iš jos eksportuoti yra patogu ir į Rytus, ir į Vakarus", - sakė S. Paulauskas.

Beje, pasveikinti jį ir VMG kolektyvą su komplekso atidarymu į Mogiliovą buvo atvykęs Rusijos Kalugos srities gubernatorius su delegacija.

"Kalugos atstovai siūlo investuoti į jų sritį. Siūlomos itin palankios sąlygos - sklypas nemokamai, visa jam būtina infrastruktūra, užtikrinamas žaliavos tiekimas. Jau artimiausiu metu vyksime žvalgytis. Galvoti apie tokį investicinį projektą galime pradėti jau kitąmet, kai Mogiliove bus pasiekti maksimalūs gamybiniai pajėgumai", - sakė S. Paulauskas.


Jis taip pat užsiminė, jog svarstoma ir apie tolesnę VMG plėtrą Baltarusijoje. Kaip potenciali plėtros kryptis regima Vitebsko sritis.

Apie plėtrą Baltarusijoje kalbėjo ir SBA baldų grupės valdybos pirmininkas Egidijus Valentinavičius.

Skaičiai ir faktai

VMG ir SBA investicijos Mogiliove yra viena didžiausių "ekspansijų" Lietuvos verslo istorijoje. Pastatytas medienos perdirbimo ir baldų gamybos fabrikų kompleksas yra vienas didžiausių Europoje.

"VMG Industry" jau dirba 740 žmonių, gamybinis pajėgumas išnaudojamas 40 proc. Dar apie 250 darbuotojų numatoma įdarbinti iki metų galo, kai planuojama pasiekti maksimalias gamybos apimtis. Tada kas mėnesį produkciją į Rusiją gabens apie 200 vilkikų.

"VMG Industry" gamyklų kompleksas yra išsidėstęs 22 ha teritorijoje, iš kurių 60 tūkst. kv. metrų užima gamybiniai ir sandėliavimo pastatai. Čia gaminami trys skirtingi produktai: žaliava baldų gamybai - MDP (apie 165 000 kub. m per metus), lovų dugnų detalės bei lovų dugnų rėmai iš daugiasluoksnės beržo faneros (apie 18 000 kub. m per metus) ir korpusiniai baldai.

SBA "Mebelain" gamykloje, užimančioje 14 000 kv. m. plotą, jau dirba 150 žmonių, iki metų pabaigos šis skaičius turėtų padvigubėti.

"Mebelain" iš "VMG industry" per metus planuoja pirkti 36 tūkst. kub. m MDP.

"Vakarų medienos grupės" gamyklos atidarymas Mogiliove

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder