Lietuva pagal atliekų perdirbimą priskirta prie ES lyderių

Lietuva pagal atliekų perdirbimą priskirta prie ES lyderių

Lietuva 2005-2014 m. padarė didžiausią pažangą pagal atliekų perdirbimą iš visų Europos Sąjungos (ES) valstybių, rodo Kelno ekonomikos instituto duomenys. Juos cituojanti Aplinkos ministerija (AM) perspėja, kad vis dėlto ateityje mūsų šalies gali laukti nemenki iššūkiai.

Kelno ekonomikos institutas atliko analizę, kaip Europa žengia žiedinės ekonomikos link. Pereinant prie šios ekonomikos, itin aktualu siekti perdirbti kuo daugiau atliekų. ES atliekų perdirbimo sektoriaus lydere įvardyta Vokietija. Lietuva priskirta prie būsimų geriausių atliekų perdirbėjų kartu su Slovėnija, Lenkija, Italija, Vengrija, Portugalija, Čekija ir Kipru. Be to, Lietuva Europos Sąjungoje pirmauja ir pagal kasmetinį atliekų perdirbimo augimą. Jis 2005-2014 m. kasmet didėjo daugiau nei po 3 proc. Nors Lietuva ir priskirta prie pirmūnų, Aplinkos ministerijos Atliekų departamento direktorius Dalius Krinickas įsitikinęs, kad mūsų šaliai gali tekti įdėti pastangų ES keliamiems atliekų perdirbimo iki 2030 m. tikslams pasiekti, jeigu pasikeis jų pasiekimo skaičiavimo metodika.

Europos Komisija siūlo šiuos tikslus gerokai kilstelėti. Pavyzdžiui, laipsniškai pasiekti, kad iki 2030 m. sąvartynuose būtų šalinama tik 10 proc. komunalinių atliekų ir kad 65 proc. šių atliekų bei 75 proc. pakuočių atliekų būtų paruošiama pakartotinai naudoti ir perdirbti.

Tokie tikslai - nemažas iššūkis ne tik šalies atliekų tvarkymo sektoriui, bet ir visai visuomenei. Ateina laikas, kai rūšiuoti atliekas turi tapti kiekvieno gyventojo įpročiu.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder