Klaipėdos LEZ lengvatomis galės naudotis ir mažesnės bendrovės

Klaipėdos LEZ lengvatomis galės naudotis ir mažesnės bendrovės

Nuo šių metų pelno mokesčio lengvatos laisvosiose ekonominėse zonose siekti galės ir paslaugų įmonės, kurios investavo bent 100 tūkst. eurų. Anksčiau Laisvųjų ekonominių zonų (LEZ) pagrindų įstatymas numatė minimalią 1 mln. eurų kartelę. Šia lengvata galės pasinaudoti apskaitos, žmogiškųjų išteklių veiklos, architektūros, inžinerinių paslaugų, įstaigų administravimo ir aptarnavimo įmonės, turinčios ne mažiau kaip 20 darbuotojų.

Teigiama, jog tokiu atveju įmonės 6 metus galės nemokėti pelno mokesčio, o vėliau dar 10 metų - mokės perpus mažesnį pelno mokestį.

"Investicijų minimumo reikalavimo atžvilgiu sąlygos tapo artimesnės regionų realijoms. 20-ies darbuotojų paslaugų įmonė, kuri investuoja 100 tūkst. eurų į savo veiklai reikalingą ilgalaikį materialų ir nematerialų turtą, ypač architektūros ar inžinerinių paslaugų sektoriuose, yra labai tikėtina. Juolab - jei jos atlieka tyrimus, skirtus naujų paslaugų ar produktų vystymui. Šiuose sektoriuose įkurti darbo vietą (įskaitant kompiuterinę ir biuro techniką, programinę įrangą, licencijas ir kt.) dažnai kainuoja daugiau nei 5 tūkst. eurų ir be investicijų į nekilnojamąjį turtą", - įstatymo pakeitimus vertino Klaipėdos LEZ generalinis direktorius Eimantas Kiudulas.

Pasak vadovo, iš pirmo žvilgsnio tai gera žinia Lietuvoje veikiantiems LEZ, tačiau kils iššūkių prisitaikant prie kitokių investuotojų, mat iki šiol LEZ daugiausia kurdavosi gamybinės bendrovės.

E. Kiudulas atkreipia dėmesį, kad mokestinė lengvata skirta kitokio profilio paslaugų sektoriaus investuotojams, palyginus su tais, kurie renkasi investuoti Vilniuje.

"Klaipėda turi didelį potencialą pritraukti mažesnius projektus. Nereikia tikėtis tokio paslaugų sektoriaus kalibro milžinų kaip, pavyzdžiui, "Barclays", - teigia Klaipėdos LEZ vadovas.

Tačiau vien tik įstatymo pakeitimo nepakanka. Tam, kad investuotojai rinktųsi regionus, o ne Vilnių, pirmiausia jiems reikia patrauklios infrastruktūros. Iki šiol vienas didžiausių Klaipėdos LEZ pranašumų, kad uostamiesčio LEZ parduodami sklypai kartu su leidimais statyti. Tai gamybos sektoriaus įmonėms leidžia sutaupyti net apie pusmetį.

Klaipėdos LEZ vadovas Eimantas Kiudulas teigia, kad nors LEZ reguliavimo srityje tai naujas posūkis, Klaipėdos LEZ yra pasiruošęs suteikti galimybę ja pasinaudoti jau šiandien - pakanka įsikurti čia esančiose administracinėse patalpose ir gauti zonos įmonės statusą.

Pasak Kiudulo, lengvatomis gali pasinaudoti ne tik užsienio kapitalo įmonės - tai sklandantis mitas.

"Turbūt paprasčiausia mitą griauti iliustruojant skaičiais, todėl noriu pažymėti, kad iš 29 Klaipėdos LEZ teritorijoje įsikūrusių investuotojų beveik trečdalis yra Lietuvos kapitalo", - sako jis.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder