Kauno politikai siekia maksimaliai apriboti naktinę alkoholio prekybą

Kauno politikai siekia maksimaliai apriboti naktinę alkoholio prekybą

Vietos savivalda turėtų įgyti daugiau teisių dėl prekybos alkoholiu reglamentavimo savivaldybei priklausančioje teritorijoje. Nuo jos valios priklausytų vietų tokiai prekybai nustatymas, o nepaisantiems taisyklių – ir draudimas prekiauti svaigalais, siūlo Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas.

„Perimkime neblogą skandinavų patirtį, nes iš tikrųjų alkoholis – ne vaistai, nebūtina naktį prekiauti alkoholiu, pakanka laiko vartotojams dieną įsigyti svaigalų“, – sakė meras ketvirtadienį Kauno politikams svarstant, ar apriboti prekybos alkoholiniais gėrimais laiką nuo 22 val. iki 8 val. uždarajai akcinei bendrovei „Onrama“, turinčiai kavinę V. Krėvės prospekte.

Policija šioje kavinėje yra užfiksavusi 3 alkoholinių gėrimų pardavimo po 22 val. išsinešimui faktus. Pareigūnai vien pernai gavo 14 įvairaus pobūdžio pranešimų apie teisėtvarkos pažeidimus, susijusius su naktine minėtosios kavinės veikla. Apriboti įmonei prekybos alkoholiniais gėrimais laiką Kauno miesto savivaldybei pasiūlė Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas.

Kauno politikai pritarė sprendimui apriboti prekybos alkoholiniais gėrimais laiką nuo 22 val. iki 8 val. bendrovei „Onrama“ priklausančioje kavinėje V. Krėvės prospekte, neabejodami, kad tokį sprendimą kavinės savininkas apskųs teisme. Panašiai kaip skundėsi ir teisme ginčą prieš savivaldybę laimėjo 5 iš 6 dėl ribotos prekybos alkoholiu besibylinėjusios įmonės.

Darbo partijos atstovas Kauno miesto taryboje Rytis Šatkauskas siūlė neapsiriboti tik viena kavine.

„Panaikinkime visus naktinės prekybos taškus - kioskus ir paviljonus. Nes vieną jų uždarę visą klientų srautą nukreipiame į kitą kioską. Vadinasi, veikiant selektyviai kažkam pagerinamos konkurencinės sąlygos. Mes negalime kontroliuoti, kaip dirba policija, ar ji spėja visus tokius taškus naktimis patikrinti. Vieną gal pagauna įstatymus pažeidinėjant, bet dešimt lieka nepagaunamų“, – dėstė argumentus buvęs verslininkas, dabar žemės ūkio ministro pavaduotojas R. Šatkauskas.

Kauno miesto tarybos posėdyje ketvirtadienį buvo prisiminti ir ankstesni savivaldybės siūlymai Seimui, kaip patobulinti įstatymą, reglamentuojantį naktinę alkoholio prekybą. Tereikėtų uždrausti pardavinėti alkoholį gamyklinėje taroje. Neparduoti pirkėjui svaigalų butelio, kad ir atsukto, bet, kaip kavinėse ir baruose įprasta – išpilstyti gėrimus į stikliukus ar bokalus.

„Ne kartą kreipėmės į Seimą dėl prekybos alkoholiu taisyklių sugriežtinimo, tačiau visuomet sulaukdavome neigiamo atsakymo. Kol nėra kitų teisinių galimybių, kaip kovoti su tokiais naktiniais taškais, įpareigojame savivaldybės administraciją rengti sprendimą dėl visos naktinės prekybos alkoholiu apribojimų savivaldybės teritorijoje. Bent tokiu būdu galime šiek tiek pristabdyti įstatymų nesilaikančių naktinių barų veiklą. Tai tikrai nors šiek tiek prisidės prie atsakingo alkoholinių gėrimų vartojimo skatinimo“, – teigė Kauno miesto meras A. Kupčinskas.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder