Kam nepatinka rekordinis "Klaipėdos naftos" pelnas?

Kam nepatinka rekordinis "Klaipėdos naftos" pelnas?

Po tarpininko atsikratymo rekordinius pelnus uždirbanti valstybės valdoma AB "Klaipėdos nafta" Apeliaciniame teisme sieks įrodyti, kad Vilniaus apygardos teismas, nagrinėjęs skandalingos tarpininkavimo sutarties niuansus, neįsigilino į jos argumentus ir, svarbiausia, Valstybės kontrolės bei Konkurencijos tarybos išvadas.

Teismuose atsidūrusi sutartis tarp "Klaipėdos naftos" ir UAB "Naftos grupė" dėl išskirtinės teisės krauti vakuuminį gazolį per valstybės valdomą terminalą buvo pasirašyta dar 2004-ųjų pabaigoje.

Prieš trejus metus pasikeitus "Klaipėdos naftos" vadovybei, naujieji vadovai po kurio laiko konstatavo, jog ši sutartis yra įmonei nuostolinga, be to, ji ribojo teisę tiesiogiai teikti tokią paslaugą bei gauti geresnes ekonomines sąlygas. Dėl to 2011-ųjų kovo pabaigoje "Klaipėdos nafta" nutraukė sutartį su "Naftos grupe".

"Klaipėdos naftos" vadovų argumentus vėliau patvirtino Valstybės kontrolė. Jos atliktas auditas parodė, kad valstybinė įmonė dėl šios sutarties patyrė apie 76 mln. litų nuostolių. Konkurencijos taryba savo ruožtu konstatavo, kad sutartis su "Naftos grupe" neatitinka Konkurencijos įstatymo reikalavimų.

Nepaisant šių aplinkybių ir bendrovės atžvilgiu Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos pradėto ikiteisminio tyrimo dėl galimai neskaidrios veiklos, vertinamos milijonais litų, "Naftos grupė" pateikė 17 mln. litų ieškinį dėl neva negautų pajamų už nevykdomą sutartį. "Klaipėdos nafta" taip pat kreipėsi į teismą su priešieškiniu dėl 37,5 mln. litų nuostolių atlyginimo, 15,8 mln. litų nepagrįstai gautų pajamų ir 1,5 mln. litų palūkanų priteisimo.

Pirmosios instancijos - Vilniaus apygardos - teismas prieš mėnesį "Naftos grupei" priteisė 9,7 mln. litų ir 6 proc. dydžio metinių palūkanų nuo priteistos sumos už laikotarpį nuo bylos iškėlimo teisme iki teismo sprendimo visiško įvykdymo. "Klaipėdos naftos" priešieškinys buvo atmestas. Teismui nepadarė įspūdžio ir faktas, kad per dvejus metus po sutarties su "Naftos grupe" nutraukimo, pradėjusi tiesiogiai bendrauti su naftos produktų tiekėjais, "Klaipėdos nafta" uždirbo 27 mln. litų papildomo pelno. Beje, šių metų pirmą ketvirtį "Klaipėdos naftos" pasiektas veiklos pelnas - 13 mln. litų - yra didžiausias per visą įmonės istoriją.

Praėjusios savaitės pabaigoje "Klaipėdos nafta" informavo, jog pasinaudojo savo teise per 30 dienų paduoti skundą Apeliaciniam teismui. "Bendrovės vadovybės nuomone, Vilniaus apygardos teismo sprendimas yra neteisėtas ir nepagrįstas. Teismas neatsižvelgė į valstybės institucijų (Valstybės kontrolės ir Konkurencijos tarybos) išvadas dėl atskirų sutarties nuostatų ir galimo taikytinų teisės aktų pažeidimo, taip pat į tai, kad UAB "Naftos grupė" nepagrindė dėl sutarties nutraukimo tariamai buvusių negautų pajamų dydžio. Bendrovė šią akivaizdžiai ekonomiškai nenaudingą sutartį nutraukė siekdama apsaugoti bendrovės akcininkų interesus", - rašoma "Klaipėdos naftos" pranešime.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder