Kaip netapti nuolaidų auka?

Kaip netapti nuolaidų auka?

Šiuo metu daugelis parduotuvių kviečia pirkėjus pasinaudoti žiemos išpardavimo nuolaidomis, kurios iš tiesų įspūdingos. Batų, drabužių, namų apyvokos daiktų ar buitinės technikos galima įsigyti su 30, 50 ar net 70 procentų nuolaida. Tačiau nuolaidos dažnai būna apgaulingos arba įsigyjame visai nereikalingų daiktų. Kaip nuo to apsisaugoti, pataria asmeninių finansų trenerė Marija Bunkaitė.

Pasak specialistės, visai nesvarbu, kokio dydžio nuolaidos šiuo metu siaučia, perkant reikalingas prekes galima sutaupyti ne tik per didžiuosius metų išpardavimus, bet ir kiekvieną mėnesį. „Jeigu nusiperkate džinsus, kurių ir taip turite užtektinai, už 60 eurų vietoj 100 eurų, dar nereiškia, kad sutaupėte 40 eurų. Iš tikrųjų išleidote 60 eurų už prekę, kuri nebuvo būtina“, - pateikia pavyzdį M.Bunkaitė.

Tačiau protingai pasinaudoti išpardavimų pasiūlymais visada verta. „Kam mokėti brangiau, jeigu tam tikru metu ta pati prekė kainuoja gerokai pigiau“,  - sako specialistė.

Anot asmeninių finansų trenerės, svarbu suvokti, kad prekybininkų tikslas yra kuo daugiau parduoti ir jie tai puikiai sugeba padaryti pasinaudodami tais pirkėjais, kurie yra lengvai paveikiami. „Todėl svarbu žinoti, ko tikrai reikia, kokia yra reikalingo daikto tikroji rinkos kaina“, - sako M.Bunkaitė.

Specialistė atkreipia dėmesį, kad išpardavimų ir nuolaidų apakinti žmonės praranda sąmoningumą. Jie perka ne dėl to, kad reikia, o dėl to, kad pigu. Tai pagrindinė klaida, dėl kurios nuolaidos padeda ne sutaupyti, o priešingai - išleisti kur kas daugiau.

Jau ne kartą teko išgirsti pirkėjų nusiskundimų, kad nuplėšę kainą su nuolaida jie pamato tikrąją, kuri, pasirodo, esanti lygiai tokia pati arba netgi mažesnė negu užklijuotoji. Kaip nuo to apsisaugoti? Galbūt verta pasivaikščioti po parduotuves ir kritusių į akį prekių kainas užsirašyti, o prasidėjus išpardavimams patikrinti, ar nuolaida tikrai yra? Specialistė teigia, kad taip elgiasi nesąžiningi pardavėjai, kurie gadina visų prekybininkų įvaizdį, o pirkėjus paverčia sekliais.

Todėl tikrai verta reikalingų daiktų kainomis pasidomėti iš anksto. Šiais laikais tai tikrai nesunku, nes būnant bet kurioje parduotuvėje galima telefonu pasitikrinti kainas kitose parduotuvėse ir įvertinti, ar siūloma nuolaida reali, ar apgaulinga. „Taip pat gali būti, kad kitoje parduotuvėje, kuri nesiūlo nuolaidų, tas pats daiktas netgi pigesnis“, - sako M.Bunkaitė.

Vis dėlto specialistė siūlo vengti kraštutinumų ir imti galvoti, kad šios siekia tik apgauti. Šiuo metu tikrai verta įsigyti reikalingų daiktų žemesne kaina, be to, juk šiuo atveju turi laimėti abi pusės - tiek pirkėjas, tiek pardavėjas. Pastarasis turi pakankamai uždirbti, kad atsipirktų prekės kaštai, o pirkėjas - sutaupyti.

„Manau, kad yra nemažai būdų, kuriais galima kovoti su nesąžiningais pardavėjais, siekiančiais apgauti. Pirmiausia pirkėjas turi būti protingas ir sąmoningas įvertindamas daikto reikalingumą ir kainą. O geriausias vaistas nuo nesąžiningumo yra viešumas. Pastebėję nesąžiningus veiksmus pirkėjai turėtų netylėti ir dalytis pastebėjimais vieni su kitais, tik tokiu būdu galėsime tikėtis, kad nesąžiningų pardavėjų veiksmų ims mažėti“, - pataria M.Bunkaitė.

Parengta pagal  dienraštį „Vakaro žinios“

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder